Restauratør Ejnar Olsen
Fuglekongen 1934
Fuglekongen 1934
Fuglekonge 3. juli 1934:
Restauratør Ejnar Olsen, Skovhuset.
Født 26. okt. 1892 i Lille Egede ved Boeslunde.
Søn af slagtermester Jacob Olsen og hustru Kirsti.
Gardehusar i Næstved 1912-15.
Slagtermester i Korsør (uddannet slagter og pølsemager.) 1915-1934. Algade 47.
Forpagter af Forskønnelsesselskabets restaurant Sommerlyst og Hotel Skovhuset 1930-1939.
Siden restauratør og hotelejer i Tinglev-Assens – Svendborg 1939-1964.
Tilbragte sit otium i Dagnæs ved Horsens til sin død i 1970.
Gift med Ellen Karen Marie Christensen, datter af hotelejer Martin Christensen og hustru Anne født Hansen.
Se også 1927.
Skyttekonge, broderen tjener Axel Olsen.
Gave: en Skyde Skive med Skovhuset. samt et sølvskjold, som sidder på det grønne kongebandoler.
Da der ikke var nogen fugleskydning hverken 1935 eller 1936,
hvor Forskønnelsesselskabet i stedet afholdt fest i Anlægget,
blev restauratør Ejnar Olsen fuglekonge i 3 år.
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Poul Berthelsen og Kirsten Borg.
Renskrevet Lisbeth Enøe Moosdorf.
Oplagt af Henrik Bach 2018
Korsør den 4 juli 1934
Fugleskydningen i går.
Som omtalt holdt Korsør Forskønnelsesselskab Fugleskydning i går ved Sommerlyst.
Det var en meget sej fugl, og vi nåede derfor kun til frokosten i går.
Efter en vellykket spisning, der fik fuglen til at se ud som en tvilling i usikker glideflugt mellem trætoppene, tog skytterne fat – men som nævnt, fuglen var meget sej.
Der var kun højre vinge og brystpladen tilbage, men de sad til gengæld fast. Først efter en god times kanonade faldt højre vinge. Det var Mogens Krause Thomsen, der skød vingen til Arkitekt Erlangsen.
Så gik der igen en times tid, inden det lykkedes Restauratør Axel Olsen at skyde brystpladen ned til Restauratør Ejnar Olsen, Skovhuset. Den sidstnævnte blev altså Fuglekonge og førstnævnte fik skyttens pris.
I aftes sluttedes dagen af med en spisning og et efterfølgende bal – og det blev sent, før medlemmerne af Forskønnelsen gik til sengs.
Da fugleskydningen i går var slut, fik Vognmand Jensen, Fiskergade, overrakt en pengegave på 25 kr, fordi han i alle de forløbne 25 år har “fyldt” patroner til skytterne.
Kilde: Vestsjællands Social Demokrat den 4 juli 1934.
Mediestream.
Jimmy Pedersen
Korsør den 3 juli 1934.
Forskønnelsesselskabets Fugleskydning.
“Tra-da-ra-da, dom-dummelum”, således lød det i den årle morgen gennem byens gader. Det var 6 musikere, der ved deres musik skulle varsle, at Forskønnelsesselskabets fugleskydning var inde – skulle vække skytterne op til dåd. Musikken har sikkert glædet morgenduelige, og måske ærgret andre, der ønskede at sove lidt længere. Om der blandt disse “andre” har været størstedelen af selskabets skytter, skal vi ikke kunne sige, men ialtfald var det kun en lille kreds af skytter, der gav møde kl 8 for at hente årets Fuglekonge Restauratør Vilhelm Hansen, Sølyst. Med kongen, der bar det grønne skærf som tegn på værdigheden, drog skytterne, Ialt 17 mand til Lovsøen, hvorfra de – sammen med senere tilkomne skytter – kørte til Sommerlyst.
Her tog man straks efter fat på at frarøve den grønne fugl dens prydelser, med det flotte resultat, at der til middag var nedskudt følgende gevinster:
Venstre Kloæble: Tømrermester Svend Christensen (eget skud).
Højre Kloæble: faldt i utide (lodtrækning).
Halsæblet: Hotelejer Chr. V. Jensen (eget skud).
Venstre Vingeæble: Planteskoleejer Axel Mathiesen (Medhjælper Helge Fischer).
Højre Vingeæble: Malermester Th. Weidemann (Mejeribestyrer Charles Nielsen).
Haleæblet faldt i utide (lodtrækning).
Kronen: Politibetjent Aage Andersen (eget skud).
Ringen: Elektriker Melson (Tømrermester Svend Christensen).
Halen: Planteskoleejer Axel Mathisen (Medhjælper Helge Fischer).
Venstre Vinge: Graver Harald Olsen (Student Mogens Krause Thomsen).
Efter en frokostpause på et partimedlemmer genoptoges skydningen kl 2 1/2, men medens det i formiddagstimerne var gået særdeles glat med nedskydningen, syntes fuglen at have styrket sig i pausen (selv om man skulle have ment, at det var skytterne, som havde samlet kræfter). Der gik nemlig 1 3/4 time, før den næstsidste gevinst, højre Vinge blev skudt ned. Den tilfaldt Arkitekt Erlangsen (Student Mogens Krause Thomsen).
Ligeså sej var brystpladen – den blev først skudt ned kl 4 3/4 af Maler Axel Olsen, som dermed gjorde sin broder Restauratør Ejnar Olsen, Skovhuset, til Fuglekonge.
Kilde: Korsør Avis den 3 juli 1934.
Mediestream
Jimmy Pedersen
Oplagt af Henrik Bach 2021
Skovhuset i udkanten af skoven ud mod Skovvejen har en lang historie bag sig. Det er her beskrevet ved dets 25 års Jubilæum i 1937, den Pavillon bagtil blev siden i året 1938 tilbygget. Jeg har samlet fotos af stedet fra arkiv.dk så man fornemmer stedet historie, både af den forrige og nuværende bygning.
Korsør den 1 oktober 1937.
Det tredje ,,Vinterlyst” runder de 25 år…Der knytter sig mange glade minder og lystige erindringer til navnet ,,Vinterlyst”, ganske vist hedder byens Skovpavillon med den herlige udsigt ud over Noret officielt ,,Hotel Skovhuset”, men i daglig tale kaldes den oftest ,,Vinterlyst”. Det er også det oprindelige navn, som har haft to bærere før det nuværende etablissement, og det skal opfattes som en pendant til Forskønnelsesselskabets gamle Pavillon ,,Sommerlyst” inde i skoven.
,,Sommerlyst” skæbne er i de sidste par år blevet opfrisket så ofte i anledning af kampen for og imod dens fortsatte eksistens, og der kunne nu, hvor ,,Vinterlyst” nr 3 runder 25 års Jubilæet, være grund til også at drage et par træk frem fra dens historie.
Skoven har altid stået Korsoranernes hjerte nær, der er lige siden begyndelsen af det 19 Århundrede, ført en hård og ofte trang kamp for at værne om denne plet, der under krigene før år 1800 var blevet misrøgtet.
Og denne kamp, der kostede ofre, bevirkede at skoven blev særligt værdifuld for byen, og allerede før midten af forrige Århundrede, anlagdes den første Skovpavillon for byens befolkning, det første ,,Vinterlyst”.
Dette Etablissement blev i 1857 afløst af ,,Vinterlyst” nr 2, men den gamle bygning genopstod som Forsamlingshus i Boeslunde.
Det andet ,,Vinterlyst” med sin hvide kønne facade erindres stadigt at mange Korsoranere, medens det første vel kun kan huskes af meget meget få.
Og så kom det 3 ,,Vinterlyst” i 1912, det blev bygget bagved den hidtilværende Pavillon, og blev først, da ,,Hotel Skovhuset” blev åbnet til Pinse, var den hvide bygning nedrevet.
Det nye ,,Vinterlyst” blev naturligvis med Kommunen som Bygherre, opført af Murermester P. Bergmann og Tømrermestrene Brdr. Andreasen med Arkitekt Funch Espersen, København. Resultatet, som alle kender, blev et smukt og tiltalende Etablissement, der siden har været et af Korsoranernes kæreste udflugtssteder sammen med ,,Sommerlyst”.
En overgang syntes Strandens Dragen, at tage det traditionelle Skovpublikum, men f.eks i den netop afsluttede sæson har både ,,Skovhuset” og ,,Sommerlyst” haft en formelig Renaissance. Det manglede jo også andet, når det er Jubilæumsåret.
,,Hotel Skovhuset” har i de forløbne år haft 6 Værter, hvor at vi skal nævne ,,Klubhotellets” nuværende Vært Hotelejer Chr. Jensen, der afløstes af nuværende Grosserer Petersen, København.
Dernæst kom Restauratør Otto Kristiansen, nu Nykøbing F, og fra 1930 har Restauratør Ejnar Olsen været Skovvært.
I årenes løb er ,,Hotel Skovhuset” blevet moderniseret på forskellige områder, ligesom Skovudvalget, hvorunder det sorterer, altid har sørget for passende vedligeholdelse. De ydre omgivelser er også undergået forandringer, en del af den nuværende store Festplads bag Pavillonen, var således tidligere udlagt til Have for virksomheden. Med Restauratør Kristiansen strøg halvdelen af haven og Restauratør Olsen resten, således at pladsen fik det afrundede smukke udseende, som nu er tilfældet.
Det havebrug, der altid har været knyttet til Restaurationen, er nu flyttet til de jorder øst for Motorbanen, som ,,fra Arilds Tid” har hørt under skiftende Værter på ,,Vinterlyst”. Disse jorder er på 5 1/2 Tdr Ld, hvortil Restauratør Olsen har føjet en Forpagtning af yderligere 9 Tdr. Ld., hvor nu Motorbanen ligger. Til ,,Skovhuset” hører derfor et helt lille Landbrug, malkekøer, svin m.v.
Hvad er Deres Jubilæumsønske? Spørger vi Restauratør Ejnar Olsen.
,,Nu da den 25 sæson er afsluttet, og godt afsluttet, kan jeg glædeligvis sige, så spekulerer man naturligvis på fremtiden. Mit ønske og Gæsternes Ønske!! Af Kommunen skulle derfor være Centralvarme og en ny Veranda på ,,Skovhuset” sydside, både af pladshensyn og fordi der er lunere.
Vi lader ønsket gå videre….
Det tredje ,,Vinterlyst” går nu ind i de næste 25 år, og i aften markers begivenheden ved den store Jubilæumsfest.
Kilde: Korsør Avis den 1 oktober 1937
Mediestream
Ariv.dk
Jimmy Pedersen
2021
Oplagt af Henrik Bach
2021