Tandlæge Ejnar Jensen
Fuglekongen 1939
Fuglekongen 1939
Fuglekonge 1939 Tandlæge Ejnar Jensen
Fuglekonge 5. juli 1939:
Tandlæge Ejnar Jensen. Født 22. maj 1888 i Skørring,
Randers Amt. Søn af møller Groes Jensen og hustru Ane født Henriksen.
Tandlæge 7. aug. 1918.
Etableret som selvstændig tandlæge i Korsør okt. 1918.
Flyttede til Korsør 1921. Praktiserede der til 1953.
Død 5. juni 1955.
Gift 7. okt 1916 med Olga Honegger fra Schweiz.
Stifter af ”Frit Danmark” i Korsør. Medlem af
Frihedsrådets lokalkomite. I en periode formand for
Korsør Boldklub. Medstifter af Hjemmeværnsforeningen
1946. Medstifter af Korsør Vandrehjem.
Fuglekonge ved eget skud.
Gave: Skive forestillende Korsør Vandrehjem
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Poul Berthelsen og Kirsten Borg.
Renskrevet Lisbeth Enøe Moosdorf.
Oplagt af Henrik Bach 2020
Korsør den 5 og 6 juli 1939.
I strålende sommersol fejrede Korsør Forskønnelsesselskab sit 100 års jubilæum.
Byen blev i de tidlige morgentimer vækket af orkestermusik, og kl 8 drog skytterne talstærke procession gennem gaderne, hvor flagene vajede.
I middags holdtes en festlig jubilæumsfrokost i Sommerlyst, hvor jubilæums-fugleskydningen finder sted.
Man for forvildet ud af sengen i de årle morgentimer. Var det rigtigt? Jo, der var ingen tvivl. Smældende horntorner lød i de stille gader som en optakt til Forskønnelsesselskabets store festdag, hvor den hæderværdige forenings 100 års jubilæum fejres – naturligvis strålende sommersol og under en blå himmel, hvor ikke den mindste regnsky har truet.
For 100 år siden faldt solens stråler på et morgenbillede af en anden karakter. Den gang var Korsør en lille fattig flække, hvis indvånere kun var 1600 i tallet.
Langt de fleste ejendomme var små og brøstfældige, og gaderne var i en sådan forfatning, at man kun vovede sig ud, hvis det var strengt nødvendig. Byens borgere besluttede, at det burde være anderledes, og den 22 januar 1839 holdtes den stiftende generalforsamling i Forskønnelsesselskabet, hvis formål i første omgang blev at skabe bedre veje og tinde steder udenfor byen, som kunne virke tiltrækkende på spadserende. Meget har selskabet nået i løbet af se 100 år, op på dagen i dag kan dets skiftende bestyrelser tilskrive sig en hel del af æren for de fremskridt, der har fundet sted.
Fra mange sider skylder man Forskønnelsesselskabet tak, og vejrguderne har sluttet sig til den almindelige hyldest med at etablere det pragtfulde sommervejr, som gjorde jubilæumsdagen optakt særlig festlig.
Opfordringen om flaghejsning havde virket, og i byens gader blafrede Dannebrog i sommerbrisen, da orkestret – efter 2 timers musiceren gennem gaderne med speciel serenade foran Fuglekongen, Direktør Schmidts villa – nåede frem til Klubhotellet, hvor skytterne var samlede.
Processionen havde jubilæumskarakter. Der var i år 60-70 deltagere, og med fane, orkester og fugleskydningens insignier i spidsen marcherede man gennem gaderne til Skovvejen, hvor Fuglekonge Direktør Schmidt blev afhentet, og med majestæten drog man tilbage gennem Skovvej og Algade ind i byen, hvorfra man atter satte kurs ud mod Lovsøanlægget. Her ventede bilerne, som førte deltagerne til Sommerlyst smukke festplads, hvor fugleskydningen indlededes ved 11 tiden.
Snart knaldede skudene i den grønne skov, og der var fortræffelig stemning blandt skytterne og de øvrige tilstedeværende.
Først ved 13 tiden holdt man pause, og ca 70 af de tilstedeværende samledes til Jubilæums-frokosten i Sommerlyst.
Selskabets formand, Bankdirektør Gustav Johansen bød velkommen – specielt til Hs. majestæt Fuglekongen og til gæsterne: Borgmester J. P. Hansen, Politimester Geüner og Skovudvalget medlemmer, Fyrbøder Ravn og Overportør Harald Christensen.
Et telegram tik Kongen,
Senere tog formanden atter ordet og foreslog, at der til Hs. majestæt kongen, der opholder sig på Marselisborg, afsendtes følgende telegram:
Korsør Forskønnelsesselskabs medlemmer samledes til fugleskydning i anledning af selskabets 100 års jubilæum sender Deres majestæt vor allerunderdanigste hilsen.
Gustav Johansen.
Bankdirektør, Formand.
Medlemmerne gav deres tilslutning med livligt bifald, og formanden udbragte derpå et 9-foldigt leve for kongen, og “Kong Christian” blev afsunget.
Og så åbnedes for den lange taler-række. Tandlæge Einar Jensen talte smukt for fædrelandet (“Der er et yndigt land”), og formanden takkede Fuglekongen, der ikke blot havde skænket selskabet etvgodt regeringsår, men også havde skabt arbejde for byen gennem Gladværket.
Fuglekongen taler.
Fuglekongen Direktør Schmidt takkede og udtalte: Det største man kan opnå, er at blive en god borger i sin by, således at ser gennem et fællesskab kan ydes en god indsats. Dette sunde borgersind har gennem de 100 år altid været det centrale i Forskønnelsesselskabets liv og virke, og det er mit håb, at man vil følge denne linie også ud i fremtiden.
Efter en yderst fornøjelig vise af “Jar”, bag hvilket pseudonym skjuler sig Overassistent Jarring, udbragtes et leve for formanden.
Malermester Weidemann talte for gæsterne og Borgmester J. P. Hansen returnerede de smukke ord med en tak til Forskønnelsesselskabet for dets indsats gennem årene – bl.a gennem det smukke Lovsøanlæg.
Politimester Grüner takkede og motiverede et leve for Korsør By, hvorpå Malermester Weidemann foredrog en versificeret jubilæums-oversigt, forfattet af “Jar”, der på fortræffelig måde, havde sammenfattet en række udpluk af selskabets virke. Et leve for selskabet.
3 medlemmer udnævnes til æresskytte.
Formanden meddelte, at bestyrelsen havde vedtaget at udnævne følgende medlemmer til,æres-skytter. Malermester Brøndum Møller, fhv. Lærer P. Aug. Poulsen og Guldsmed Larsen (bifald), og han overrakte de to tilstedeværende af æresskytterne P. Aug. Poulsen og Guldsmed Larsen en guldnål fra selskabet.
Guldsmed Larsen og P. Aug. Poulsen takkede, og sidstnævnte talte smukt om det gode skytte-kammeratskab og minderne fra de tidligere år.
Bagermester Jørgen Thers hyldede bestyrelsen og Købmand C. V. Olsen holdt den traditionelle tale for damerne, der lige så traditionelt blev afbrudt utallige gange! Et leve for damerne og “Sparsomt i Norden”.
For den fraværende æres-skytte Malermester Brøndum Møller talte Malermester Weidemann og motiverede er leve, Dommerfuldmægtig Kardel, Slagelse, udbragte et leve for Korsør og Redaktør Bundgaard talte for selskabet og de skiftende bestyrelsers indsats.
Efter frokosten, som også kulinarisk var overordentlig vellykket og til ære for Sommerlyst, fortsattes skydningen ved 15 tiden.
Ved redaktionens slutning var nedskudt:
Gevinster til følgende:
Venstre Kloæble: Mægler Leo Petersen.
Højre Kloæble: Skovfoged Edv. Petersen.
Halsæble: (Lodtrækning).
Haleæble: Ingeniør Jørgen K. Rasmusen.
Venstre Vingeæble: Murermester Jørgen Clausen.
Kronen: Direktør Schmidt.
Ringen: Færgerestauratør Carl V. Jensen.
Halspladen: Slagtermester Barslund.
Halepladen: Slagtermester Schrøder.
Næste dag i avisen:
Tandlæge Ejnar Jensen blev Forskønnelsesselskabets Jubilæums-Fuglekonge.
Den festlige souper, ballet og det strålende fyrværkeri satte et glansfuldt punktum for jubilæumsdagens festligheder.
Et svartelegram fra Hs. Majestæt Kongen.
Det varede længe, før der blev sat punktum for Forskønnelsesselskabet Jubilæums-Fugleskydning.
Først ved 18 tiden fandt en kugle det endelige og afsluttende mål, og brystpladen hvirvlede, gennemhullet af talrige skud, mod Sommerlyst’s grønne plæne.
Den nye Fuglekonge i 100 års jubilæets tegn var kåret. Det blev Tandlæge Ejnar Jensen, som i det kommende år skal bære majestæt-værdighedens glæder og trængslen, og der var det ganske særligt fornemme ved begivenheden , Tandlæge Jensen selv nedskød brystpladen. Bedre kan det ikke være – Jubilæums-Fuglekonge ved eget skud.
Den nye Fuglekonge blev naturligvis hyldet på behørig vis, og skytterne råbte hurra for majestæten, som kvitterede med at byde på en forfriskning.
Forinden brystpladens fald var – udover de gevinster, vi nævnte i går – nedskudt præmier til følgende:
Venstre Vinge: Fabrikant M. Chr. Krøyer.
Højre Vinge: Graver Olsen.
Da skydningen var afsluttet fandt den festlige souper sted i Sommerlyst, og den havde samlet fortræffelig deltagelse – Ialt ca 80 herrer og damer – og der herskede udmærket stemning under hele middagen.
Et telegram fra Kongen.
Formanden, Bankdirektør Gustav Johansen bød velkommen og oplæste et svartelegram fra Hs. Majestæt Kongen, afsendt fra Marselisborg: “Min hjerteligste tak. Lykønskning og hilsen.
“Christian X”
Efter telegrammets oplæsning udbragte formanden et leve for kongen, fulgt af 9-fyldige hurraråb.
Senere talte formanden for damerne, og Ingeniør Gustav Kähler hyldede bestyrelsen, og da souper’en var til ende, fandt festens næste højtidelige afsnit sted, nemlig præmieuddelingen, der efter de bedste traditioner indlededes med en march omkring Fugleskydningsstangen,
Fra balustraden på plænen uddeltes præmierne. Der blev råbt hurra for den nye Fuglekonge, der højtideligt fik overrakt skærftet: Tegnet på værdigheden, og den afgående majestæt Direktør Schmidt modtog æreskransen.
Og så dansede man, indtil det store fest-fyrværkeri blev afbrændt ved 11 tiden. Det blev en sjældent skøn og stemningsfuld afslutning på dagen. Den smukke festplads med de store gamle træer dannede en virkningsfuld baggrund for fyrværkeriet, hvis raketter, bomber og gnister tegnede sine lysende tegn mod julihimlen.
Der er næppe set et så smukt fyrværkeri i Korsør, og alle tilstedeværende var meget begejstrede.
Kilde: Korsør Avis den 5 og 6 juli 1939.
Mediestream
Jimmy Pedersen
Korsør den 21 januar 1939.
Forskønnelsesselskabet fylder 100 år i morgen.
Byens ældste forening festligholder først jubilæet ved fugleskydningen til sommer.
Et meget sjældent jubilæum rundes i morgen…Korsør Forskønnelsesselskab fylder 100 år, og den gamle traditionsrige forening, som i de senere år har udvist et frisk og levende initiativ, vil uden tvivl modtage mange lykønskninger.
Ganske vist festligholdes selve jubilæumsdagen ikke. Bestyrelsen har fundet det rigtigst at henlægge festlighederne til sommerens fugleskydning, hvor man nærer det håb at se Hs. Majestæt kongen som selskabets fornemste jubilæumsgæst.
Den sidste dag i året 1838 udsendte en kreds af borgere med Borgmester Bentsen i spidsen en anmodning til byens indvånere, om at tegne sig som medlemmer, og den 22 januar 1839 afholdtes den stiftende generalforsamling på Postgården. Der startedes med 63 medlemmer. Navnet blev Selskabet fir Korsør Bys og Omegns Forskønnelse, og man vedtog at påbegynde et forskønnende anlæg på Lovsøbakken.
Den første formand var Kateket Hertel, og udover anlægget arbejdede man i de første år navnlig med udbedring af veje og stier i skoven.
I 1844 vedtoges det at sammenslutte Korsør Fugleskydningsselskab og Forskønnelsesselskabet, og samme år fandt den første fælles fugleskydning til.
Brystpladen blev nedskudt af Maler Dahl for Konsul Lauritzen. Man ved iøvrigt ikke, hvor gammelt Fugleskydningsselskabet var, men ihverfald 1815 fandt der fugleskydning sted.
Sommerlyst er også af ærværdig alder – allerede i 1846 fremsættes forslag om at bygge et hus på fugleskydningspladsen “som spisetelt”, og der nedsattes et udvalg bestående af Købmændene J. Kruuse og Th. Nyeland samt Malermester Dahl til at arbejde med sagen, og de fik jo også et resultat.
Ved foreningens generalforsamling og fugleskydning vil der blive lejlighed til at opridse andre træk af det ærværdige selskabs historie, der i øjeblikket udarbejdes af Lærer P. Aug. Poulsen.
Kilde: Korsør Avis den 21 januar 1939.
Mediestream.
Jimmy Pedersen.
Hb 2023