Direktør Poul Schmidt
Fuglekongen 1938
Fuglekongen 1938
Direktør Poul Schmidt, glasværket
Født 24. juli 1891 i Helsingør.
død 19. april 1977
Cand. Polyt 1914.
Civilingeniør.
Ansat hos N.V. Handels Vereeniging.I Amsterdam 1914-35 kemiker, fabrikationschef, plantage-leder, administrator og fra 1927 hovedadministrator ved dette firmas fabrikker på Java og Sumatra.
Direktør for A/S Korsør Glasværk.
Dansk Vinduesglasværk 1935-1957.
A/S Cudoglas 1957-61.
I Korsør leder af Korsør Luftværns-forening.
Derefter bosat i Helsingør.
Gift 19. feb. 1914 med Gudrun Kristine Else Gammelgaard,
født 9. dec 1892 i København. Død 14. feb. 1981.
Skyttekonge: Guldsmed V. Larsen.
Gave: Skive forestillende Glasværket, samt et sølvskjold, som sidder på det grønne kongebandoler.
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Poul Berthelsen og Kirsten Borg.
Renskrevet Lisbeth Enøe Moosdorf.
Oplagt af Henrik Bach 2018
Korsør den 21 og 22 juni 1938.
Der skydes til fuglen på den skønne festplads ved Sommerlyst.
Forskønnelsesselskabets store fugleskydning i dag, fik et udmærket forløb og tilslutningen var god.
Bum! Bum! Bum! I dag knaldede skuddene i skoven, og fasanerne baskede forvirret i vejret.
Det var da altfor tidligt med klapjagt? Snart faldt der imidlertid ro over sindene blandt skovens beboere, da man blev klar over, at det var helt ublodige begivenheder, der udspilledes på den gamle skønne festplads ved pavillonen Sommerlyst.
Det var Forskønnelsesselskabets traditionsrige fugleskydning – den gamle borgerfest, som har ca 100 forgængere bag sig, og i det sidste par år har oplevet en renaissance efter stilstanden.
Det begyndte naturligvis med musik gennem gaderne – den optakt, som så ganske afgjort hører til fugleskydningen og absolut ikke bør stryges. Da man hørte de første hornsignaler ved 6 tiden, var man ganske vist lidt desorienteret og sprang forskrækket ud af sengen, men hurtigt var, “man med på den”, og medens marchens toner forsvandt om det nærmeste gadehjørne med morgensolen blinkende i musikinstrumenternes messing, begyndte man at pudse bøssen for at gøre klar til dagens dont…
Det var en god begyndelse, og den festlige optakt skabte straks den rigtige stemning, som den store fugleskydning ikke bør undvære, og den var også til stede, da skytterne ved 8 tiden samledes ved Klubhotellet, hvorfra man med orkestret i spidsen drog til Nygade for at afhente årets Fuglekonge Guldsmed Larsen, som modtog sine undersåtter på behørlig vis.
Med den gamle fane på fronten marcherede selskabet af skytter derpå gennem byen, og overalt samlede processionen naturligvis mange tilskuere. Det var også et festligt og usædvanligt billede, som til hornmusikkens toner udfoldede sig i byens hverdagsagtige gader – Fuglekongen, der bar det grønne bånd med sølvpladerne, skytterne med riflerne over skuldrene, de to drenge med skjoldet osv. Ved Lovsøerne steg man til “vogns” og fortsatte pr. rutebil til fugleskydningspladsen ved Sommerlyst, hvor man højtidsfuldt foretog turen om fuglestangen de traditionelle 3 gange til den kendte march.
Og så gik man i lag med skydningen – Fuglekongen lagde naturligvis for, og det gik slag i slag. Skuddene knaldede, og begunstiget af det gode vejr, som under alle omstændigheder sparede skytterne for en våd trøje, afvikledes skydningen udmærket, men til middag havde man dog kun fået pillet æblerne ned.
Det kunne selvfølgelig have været bedre, men stemningen var ikke mindre høj af den grund, og frokosten som fandt sted ved 12 1/2 tiden, var i samme grad præget af det gode skyttehumør.
I den smukke pavillon, hvor ca 40 skytter og andre medlemmer var samlet, bød formanden Bankdirektør Gustav Johansen velkommen til Hs. Majestæt, til gæsterne Borgmester J. P. Hansen og Politimester Grüner, skytterne m.v. Han beklagede, at Kulturminister Weidemann ikke kunne være til stede – der var afsendt blomster!
Senere talte formanden for Kong Chr. X og udbragte et 9-foldigt leve, som efterfulgtes af “Kong Christian”.
Konsul Th. Rasmusen tolkede kærligheden til fædrelandets skønne smilende natur og udtrykte håbet om, at Danmark altid måtte bestå som et frit og uafhængigt folk (“Der er et yndigt land”).
En hyldest til flaget bragte Landpolitibetjent Andersen – Dannebrog, der vajede såvel over Kongens Slot som småmandens kolonihave, er symbolet på virke og sammenhold. Det er mit håb, at Dannebrog altid må vaje over Danmark. Leve flaget! (“Der er ingenting, der maner”).
Formanden talte for Hs. Majestæt Guldsmed Larsen. Det havde været et roligt år, og det havde ikke været nødvendigt at indføre noget stavnsbånd! Vi har været tilfredse med regimet, selv om vi naturligvis ønsker, at majestæten vil gå af om et par timer. Det skal nævnes, at Fuglekongen i sin regeringstid har skænket en plade til skjoldet og en smuk dirigentklokke, som i dag tages i brug for første gang. (Bifald).
Hs. Majestæt Guldsmed Larsen takkede sin Statsminister for de smukke ord og kunne godkende, at det havde været et roligt år, hvor bestyrelsen specielt havde taget sig af Lovsøanlægget, som nu var en pryd for byen – til glæde ikke blot for korsoranerne, men også for udenbys gæster. Taleren sluttede med at motivere et leve for selskabet.
For gæsterne talte Tandlæge Ejnar Jensen, og Borgester J. P. Hansen takkede – i det daglige liv, var det glædeligt at have en oase, og det var netop, hvad fugleskydningen betød. Det var der grund til at notere, ligesom han ønskede på byens vegne at sige. Tak for det smukke anlæg – en opgave var dermed løst, men der var stadigt opgaver nok, og han håbede, at alle gode kræfter måtte samles for at forskønne byen og dermed at kalde turisterne hertil. Et leve for selskabet.
Det var Politimester Grüner håb, at Korsør for alvor ville blive opdaget, og han ønskede i kontakt med borgmesteren, at man måtte have held til at løse opgaverne, hvorefter taleren sluttede med at motivere et leve for Korsør.
Det gode kammeratskab blev prist af Dykker Skjalm, som slog til lyd for, at man også bevarede de gode gamle traditioner, og endeligt talte Købmand C. V. Olsen – for 28 gang? – for damerne, men denne gang lykkedes det ham at fuldføre sin tale uden afbrydelser, hvilket aldrig tidligere er hændte. (“Sparsomt i Norden”).
Efter frokosten tog man atter fat på skydningen, der ventes tilendebragt ved 17 tiden.
Og i aften er der bal og præmieuddeling.
Fortsættelse i avisen dagen efter:
Direktør Schmidt, Glasværket, blev året Fuglekonge!
Den afgående majestæt skød brystpladen ned og kårede således sin efterfølger.
Fornøjelig afslutning i den gamle pavillon.
Det blev en drøj omgang, før Forskønnelsesselskabets skytter fik bugt med fuglen, idet brystpladen først faldt i går eftermiddags ved 18 tiden efter en voldsom beskydning hele dagen igennem.
Den seje fugl gav sig til sidst, og det var bemærkelsesværdigt, at det blev den fine skytte, årets Fuglekonge, Guldsmed Larsen, som endeligt og afgjort gjorde ende på fuglens lidelser, idet han med et mesterskab pillede brystpladen ned. Det var ikke den første gevinst, Hs. Majestæt havde nedskudt, men brystpladen er jo det fornemste, og det var et usædvanligt træf, at årets Fuglekonge på denne måde, kom til at Kåre sin efterfølger, der blev Direktør Schmidt, Glasværket.
Guldsmed Larsen, som således afløste Fuglekonge-værdigheden med titlen Skyttekonge, blev naturligvis hyldet, medens man ikke fik lejlighed til at yde sin tribut til den nye majestæt, idet Direktør Schmidt var bortrejst.
Uden overhoved vil selskabet dog ikke være, idet den afgående majestæt overdrog regeringens førelse til sin Statsminister, selskabets formand Bankdirektør Johansen.
Præmielisten blev iøvrigt følgende:
Venstre Kloæble: Overgartner Thomas Hansen (Guldsmed Larsen).
Højre Kloæble: Forvalter Løppenthin (Repræsentant Em. Nielsen).
Halsæblet: Læge Andersen (Togfører Hansen).
Haleæblet: Fru Konsulinde Jepsen (lodtrækning).
Venstre Vingeæble: Kørerlærer Jørgensen (Landbetjent Andersen).
Højre Vingeæble: Sagfører Michaelsen (Restauratør Ejnar Olsen).
Kronen: Bogholder Mailand Christensen (Repræsentant Em. Nielsen).
Ringen: Skomagermester Johnsen (Helge Fischer).
Halspladen: Købmand C. V. Olsen (Dykker Skjalm).
Halepladen: Planteskoleejer Gustav Mathiesen (Planteskoleejer Axel Mathiesen).
Venstre Vinge: Tømrermester Svend Christensen (eget skud).
Højre Vinge: Færgerestauratør Carl V. Jensen (Repræsentant Frandsen).
Brystpladen: Direktør Schmidt (Guldsmed Larsen).
Skyttetegnet tilfaldt Guldsmed Larsen.
Da skydningen var tilendebragt, samledes man til souper’en i Sommerlyst, og forløbet var præget af den samme fortræffelige stemning som frokosten. Der deltog Ialt ca 40, og det vekslede med muntre taler under hele spisningen, efter at formanden havde budt velkommen og omtalt dagens forløb.
Også det efterfølgende bal, som havde samlet udmærket tilslutning, fik et vellykket forløb, og det var virkeligt vaskeægte humør, der udfoldede sig.
Kl. 20.30 fandt præmieuddelingen sted under udfoldelsen af den særlige ceremoni, som har 100 års traditioner bag sig. Man samledes udenfor pavillonen, og efter selskabet havde marcheret 3 gange rundt om fugkeskydningsstangen, udbragte formanden et leve for den nye Fuglekonge, hvorefter han berøvede den afgående majestæt det grønne skærf og i stedet kronede eks-kongen med løvkransen.
Så uddeltes gevinsterne, hvorpå dansen fortsattes i den grønne skov.
Kilde: Korsør Avis den 21 og 22 juni 1938.
Mediestream
Jimmy Pedersen
Fra fugleskydnings dagen 1939
Hvor Fuglekongen, Poul Schmidt bliver hentet hjemme på Skovvej 70. Som var bygget som Direktør Bolig, af Korsør Glasværk.
Korsør Glasværk, senere Scanglas,
Indblik i produktionen og arbejdsforhold på daværende Korsør Glasværk, en af byens største arbejdspladser.
Ovnene, håndtering, tilskæring, arbejdspladser, arbejdsforhold og pakning af glas, samt fabrikken udefra.
1950 – 1960
Fotograf Ukendt Lokalhistorisk Arkiv for Korsør og Omegn
Korsør glasværk 1936 Foto Sylvest Jensen og tilhører Lokalhistorisk Arkiv for Korsør og Omegn.
hb 2022