Anlægsfester i Lovsøanlæget
1933, og 1935 – 1936
1933, og 1935 – 1936
1933 TIL 1936, BLEV FUGLESKYDNINGERNE ERSTATTET AF ANLÆGSFESTER
I årene 1848 og 1849, afholdtes der ingen fugleskydninger, på grund af mangel på ammunition (1. slesvigske krig) og igen i 1864 og 1865, denne gang var det 2. skesvigske krig (Slaget ved Dybbøl). I 1852 manglede der tilslutning, og i årene 1933 til 1936, blev fugleskydningerne erstattet af anlægsfester, der blev afholdt i og omkring Lovsøanlægget der dengang tilhørte selskabet.
Uddrag fra Jørgen Nielsens artikler der er gengivet i bogen ”Korsør på tværs 3”.
Hele den farverige skildring, og flere andre vedr. fugleskydningens historie, kan læses i Bøgerne ”Korsør på tværs 1 – 4”, der vistnok stadig kan lånes på biblioteket.
Af Lars P. Moosdorf.
Fem års anlægsfester med mange tusinde betalende gæster
Fugleskydnings- og Forskønnelsesselskabet var i 1930’erne den initiativrige arrangør af de mindeværdige fester i Lovsøanlæget. Men det kniber slemt i bestyrelsen.
Korsør Fugleskydnings- og Forskønnelsesselskab, var dengang, sidst i 20’erne og 30’erne, byens fornemmeste og initiativrige forening, som ikke alene drev Sommerlyst i Korsør Lystskov, men som tillige havde påtaget sig væsentlige forskønnelsesopgaver såsom vedligeholdelse af Lovsøanlægget, spadserestien til skoven og visse skovstier – og så naturligvis, at arrangere fugleskydningerne.
Men sligt koster penge, og en energisk bestyrelse med den farve- og iderige elværksbestyrer KrauseThomsen i spidsen, undfangede en ide om en stort anlagt folkefest i Korsør – i Lovsøanlægget. Det var i 1931.
En folkefest i øsende regn
Festen blev ikke nogen ubetinget succes, for det regnede spande ned lørdag den 8. og søndag den 9. august…!
”Stor Folkefest med Asfaltbal i Lovsøanlægget”, lød budskabet, og festen bekendtgjordes med: 2 restaurationstelte, bar, pølsevogn, frugt-, is- og kagebod, blomsterbod, galanteri boder, spåkone, tombolaer, roulet, karruseller, skydetelt og forskellige spil. Illumineret fregatskib på søen, koncert ved ”Philips Radiovogn” såvel som ”Stor Orkesterkoncert”. Illumination af hele anlægget samt farvet projektørbelysning. Pragtfuldt elektrisk vandfald (!) – osv. osv. Det meste af lokal tilvirkning, arrangement og betjening. – Festfyrværkeri lørdag kl. halv tolv ved tusindkunstneren, glarmester Vald. Jensen. Allerværst var vejret lørdag med øsregn hele dagen og mange byger om aftenen, medens det klarede noget op i løbet af søndagen. Men trods vejret var der dog 1.300 betalende gæster lørdag, 7.000 søndag – og der var god omsætning ved boderne: Tombolaen omsatte således 1.100 kr., en sømbuk 100 kr. Så en succes blev det alligevel – korsoranerne gik gerne gennem ild og – navnlig – vand for at feste i 1931.
Netto-overskuddet blev senere opgjort til ca. 2.000kr. Hvilket var mange penge dengang.
I 1934 annonceredes med, at anlægget under festen var belyst med 500 (!) elektriske pærer – men hele festen nærmest druknede i regn, der kom ”kun” 6.600 gæster medens nettooverskuddet dog androg 4.377 kr. Lidt bedre gik det i 1935, hvor 9.600 gæster skabte et overskud på ca. 5.500 kr. Men efter fem år med særdeles hyggelige og populære arrangementer var det nok som om anlægsfesterne efterhånden var blevet lidt nedslidte – og i øvrigt begynder det at knirke slemt i det ærværdige selskab, der trods de store fest-overskud ikke kunne få økonomien til at hænge sammen, til finansiering af de mange opgaver man havde påtaget sig. Ydermere var det som om både medlemmernes og bestyrelsens interesse for selskabets aktiviteter lå på et lavt niveau. – Så galt gik det, at bestyrelsen i 1934 efter fugleskydningen traf den skelsættende beslutning at aflyse dette traditionsrige arrangement i årene fremover – indtil videre. Og endnu værre: En enig bestyrelse dristede sig til ved generalforsamlingen den 15. juli 1935 at foreslå, at pavillonen Sommerlyst i Korsør Lystskov blev solgt ….
– Hvilket der kom en masse ballade ud af!
Fugleskydningerne aflyst og Sommerlyst foreslået solgt
”Sommerlyst” forfaldt, og bestyrelsen ”gik af”.
I 1934 blev restauratør Ejnar Olsen, Hotel Skovhuset, fuglekonge – under ringe medlemsbevågenhed. Så lav var deltagerantallet i årets fugleskydning, at man besluttede at aflyse dem de følgende år – for en tid. Og en af hovedårsagerne var angivelig, at man fandt ikke at kunne overkomme at arrangere både skydningerne og anlægsfesterne. Og af økonomiske grunde blev det altså festerne i Lovsøanlægget, der kom til at nyde fremme – de gav dog betragtelige overskud til selskabets øvrige, påtrængende opgaver.
Restaurering til 7.000 kroner?
Jo, det gik skidt i selskabet, og det knagede slemt i medlemsrækkerne. Helt tosset blev det ved den ordinære generalforsamling 15. juli 1935, hvor formanden, elværksbestyrer Krause-Thomsen – der ellers kunne have ret så mange visionære ideer – meddelte, at en enig bestyrelse havde fundet, at Sommerlyst – selskabets højborg og ramme omkring fugleskydningerne siden midten af nittende århundrede – var for stor en belastning for økonomien. Og for bestyrelsens medlemmer. Man havde gjort op, at en gennemgribende restaurering af såvel bygninger som inventar var en bydende nødvendighed, og at dette ville koste 7.000 krone.
– Og for at gøre en ende på det hele stillede bestyrelsen det uhyrlige forslag, at man simpelthen solgte hele herligheden…! Garvede skydebrødre, gamle fuglekonger og byens bedre borgerskab var lamslåede. Diskussionen på generalforsamlingen foregik højt og hedt indtil man endelig besluttede sig for en afstemning: 20 stemte for, at man solgte – 22 imod!
– Det var på et hængende hår. Men sagen var ikke afgjort hermed. I efterårets løb blev der i bestyrelsen lagt råd op, og den 17. januar 1936 indkaldte 27 medlemmer, der alle var af bestyrelsens observans i Sommerlystsagen, til en ekstraordinær generalforsamling med salg af pavillonen som eneste punkt på dagsordenen.
Et gammelt skrummel
Se, dette var just en sag, som kunne få folk af huse – ikke færre end 125 medlemmer deltog i denne generalforsamling, som varede to timer. Lærer N. O. Christiansen optrådte som talsmand for bestyrelsens synspunkter og argumenterede malende, at Sommerlyst nok engang havde været skøn at skue, men at den nu var et gammelt skrummel. Det ville koste 6-7.000 kroner at sætte i stand. Vand var ikke indlagt, men måtte hentes fra et mudderhul ved Bonderup-gærdet, og også lyset var dårligt. Han anslog, at et salg ville indbringe ca. 17.000 kroner.
Mange var indslagene og talerne.
Omsider kom det til afstemning: 85 stemte imod bestyrelsens forslag, kun 37 stemte for. Og det har sikkert passet den traditionsbundne redaktør Adam Jensen udmærket, at han dagen efter kunne formulere overskriften:
”Overvældende Flertal imod Salg af Sommerlyst” – dagens erklærede forsidehistorie!
Ny generalforsamling med 93 indlæg
Men trods dette eklatante nederlag fremturede bestyrelsen på ny ved den ordinære generalforsamling et halvt årstid senere – den 8. juni 1936. Her blev salgs-forslaget genfremsat, og bestyrelsen truede med, at såfremt generalforsamlingen besluttede ikke at sælge, ville den – alle som én – gå af! Og det oplystes nu i øvrigt, at en reparation ville koste ikke under 20.000 kroner.
Generalforsamlingen udviklede sig herefter til hvad avisen kaldte ”Rent Kaos”. Tilstede var 70 medlemmer, og der blev holdt 93 taler-indlæg inden det sent på aftenen på ny afgjordes, at man ikke ville sælge. – Hvorefter bestyrelsesmedlemmerne tog deres gode tøj og ”gik af”.
Hvilket sandsynligvis har været forudset, for allerede ni dage senere, den 17. juni, holdtes endnu en generalforsamling – ekstraordinær. Her blev valgt en helt ny bestyrelse, bestående af bankdirektør Gustav Johansen (formand), grosserer C. E. Rasmusen (kasserer), landbetjent Aage Andersen (sekretær), malermester Th. Weidemann (forlystelsesråd) samt konsul Th. Rasmusen og tandlæge Ejnar Jensen – i sandhed en betydelig og magtfuld bestyrelse for det hæderkronede, gamle selskab.
Fæstningsfest, Sommerlyst – og en nyforlovet abe
Allerede halvanden måned senere, den 1. og 2. august, havde den nye bestyrelse et kæmpe arrangement på plads – en byfest af hidtil usete dimensioner. På Fæstningen. En bragende succes med 10.000 betalende gæster. Hvorefter selskabet gik i gang med det, man var gået til valg på: Sommerlyst. Hvad der i øvrigt skete i løbet af 1936-37 ses ikke i avisen, men den 31. april 1937 kunne Korsør Avis formulere en kæmpe overskrift – for en gangs skyld helt af positiv karakter: ”Idyllisk Generalforsamling i Forskønnelsesselskabet – fra alle Sider blev Bestyrelsen hyldet for sit Arbejde” Den nye formand, Gustav Johansen, kunne i sin beretning oplyse, at Sommerlyst nu var fuldkommen restaureret, og man var gået i gang med at ordne borde og bænke, der var i så dårlig stand, at de brød sammen under gæsterne.
I Lovsøanlægget havde man nedlagt den lille zoologiske have med aber, ræve og fugle. De fleste dyr var solgt, og de to aber var udlånt til Aarhus, hvor den ene var blevet forlovet – sagde formanden. I anlægget var den lille pavillon, kaldet Paddehatten, repareret, et vandfald var fjernet, nogle gamle træer fældet og 100 nye bjergfyr plantet. Der var rejst et par plankeværker samt foretaget pæleramning og regulering af søerne. Endelig var foretaget regulering og grusning af gangstien til skoven – det hele finansieret ”ved Festernes Overskud, Medlemmernes Offervilje og kommunale Tilskud…” – Og så blev det i øvrigt besluttet, på ny at holde de årlige fugleskydninger, så fuglekongen fra 1934, restauratør Olsen, kunne blive afløst efter hele tre års ”regeringstid”. Dette skete den 6. juli samme år, hvor guldsmed Vilhelm Peter Larsen overtog værdigheden – ved eget skud.
I krigsårene 1940 til 1945, blev der på grund af Tyskernes besættelse af landet, og samtidig inddragelse af private skydevåben heller ikke afholdt fugleskydninger. Og så her i år 2020 og 2021 var der forsamlingsforbud på grund af Corona pandemien. I alt en periode på tilsammen 15 år hvor der ikke har været holdt fugleskydninger ved Sommerlyst, ud af de registrerede mere end 180 år selskabet nu har bestået.
Fotos udlånt af Lokalhistorisk Arkiv for Korsør og Omegn
Vestsjællands Social-Demokrat 18. juni 1936
Forskønnelsesselskabets Generalforsamling nr. 2 den 18. juni 1936
Korsør ForskønneIsesselskab afholdt i Aftes den med megen Spænding imødesete Fortsættelse af
Selskabets aarlige Generalforsamling, der som bekendt forrige Mandag sluttede i vild forvirring, idet
Ingen at de Medlemmer, der var foreslaaet i Stedet for den gamle Bestyrelse vilde modtage Valg.
Generalforsamlingen i Aftes fik dog et roligt Forløb, og man fik endelig valgt de 6 nye Medlemmer
til Bestyrelsen. Mødet var besøgt af ca. 70 Medlemmer.
Formanden, Krause Thomsen, bød Velkommen og anmodede Borgmester J.P. Hansen om igen at indtage sin Dirigentpost. Borgmesteren mente dog ikke, at det var en Fortsættelse af den forrige Generalforsamling og foreslog at vælge en ny Dirigent, men blev saa valgt igen.
Dirigenten forespurgte herefter Bestyrelsen, om den havde fundet et nyt Grundlag eller man stadig fastholdt sin Stilling fra sidste Generalforsamling. Da det sidste var Tilfældet udbad Borgmesteren sig Forslag til 6 nye Bestyrelsesmedlemmer.
Foreslaaet blev Landbetjent Aage Andersen, Malermester Weidemann, Direktør Th. Rasmusen,
Gross. C.E. Rasmusen, Bankdirektør G. Johansen, Tandlæge Jensen og Overassistent Arum.
Som Stemmetæller valgtes Ekspeditionschef H. Bindslev og Kontorbestyrer L. Ravn.
Valgt til Bestyrelsen blev Aage Andersen, Weidemann, Th. Rasmusen, C.E. Rasmusen, G. Johansen og Tandlæge Jensen.
Til Revisorer valgtes , da de to afgaande, Dir. Niels Chr. Hansen og Forretningsfører Als, ikke ønskede
Genvalg, Bogholder R. Jensen og Planteskoleejer Gustav Mathiesen.
Mens disse to Punkter ikke gav Anledning til nogen Diskussion, blev der derimod lidt mere Liv i Diskussionen under Eventuelt.
Krause Thomsen forespurgte den nye Bestyrelse, hvem han maatte henvise til, hvis han blev ringet op af Hjarlstrøms Tivoli ang. Anlægsfesten.
C.E. Rasmusen : Bestyrelsen maa have Tid til at konstituere sig.
Overmatros Skjalm ønskede den nye Bestyrelse Hels og Lykke med Arbejdet og udtalte Haabet om, at Selskabet maatte trives godt og arbejde for større Tilgang af medlemmer.
Fisker Chr. Meyer henstillede til den nye Bestyrelse, at dens første Arbejde maatte blive at sørge for at gøre Skoven i ordentlig Stand. Borde og Bænke trænger til at fornyes alt sammen. Vejene er misrøgtede i høj Grad.
Forpagter Branth : Vejene er i fineste Orden.
Fisker Axel Larsen : Folk er blot kede at at gaa i Skoven. Selv om man bygger nok saa meget, kommer Folk alligevel ikke i Skoven.
Forpagter Branth rettede en varm Tak til den gamle Bestyrelse og især dens energiske Formand. Man vil gøre større Skade ved at lade Anlægget ligge hen end Sommerlyst. Leve den gamle Bestyrelse.
L. Ravn gjorde opmærksom paa, at Kommunen altid havde holdt Skovens Veje i en saadan Stand, at dem kunne være bekendt.
Da der herefter ikke var flere, der ønskede Ordet, takkede Dirigenten for god Ro og Orden og fordi man endelig i Aften havde naaet Resultat, og efter at Krause Thomsen havde udbragt et Leve for Dirigenten, Sluttede Generalforsamlingen.
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør.
Jimmy Pedersen
Mediestreamer
Renskrevet Jimmy Probst.
Oplagt af Henrik Bach 2021
Avisartikel fra Generalforsamlingen 8 juni 1936
Vestsjællands Social-Demokrat Slagelse, 9. juni 1936
KORSØR Forskønnelsesselskab afholdt i Aftes den med Spænding imødesete aarlige Generalforsamling, hvortil der var mødt ca. 80 Medlemmer.
Det store Spørgsmaal paa Dagsordenen var Valg af ny Bestyrelse, men man naaede ikke at faa nogen valgt. Hele Generalforsandingen endte i det rene Kaos, og sikkert ingen af de Mødte har tidligere
overværet et lignende Møde.
Som det vil erindres, var der i Januar ekstraordinær Generalforsamling i Selskabet, hvor man drøftede Spørgsmaalet om Salg af ”Sommerlyst “. Fra en vis Side blev dette Forslag stærkt imødgaaet, og det antydedes stærkt fra dem, der gik imod Salg, at det sikkert vilde være en let Sag at rejse Penge til Restaurering af ”Sommerlyst”, og dersom Bestyrelsen ikke vilde paatage sig denne Opgave, var den
værdig til at forsvinde.
Situationen ændrede sig.
Denne Stemning havde fuldstændig vendt sig til i Aftes, og de Medlemmer, der har været stærkest i deres Kritik angaaende ”Sommerlyst”, var ikke til at formaa til at lade sig vælge til Bestyrelsen og føre Planerne ud i Livet.
Der var en god Anledning til at komme i Ledelsen, idet Bestyrelsens Medlemmer nægtede at modtage Genvalg. Det viste sig, at denne Bestyrelsens Holdning var en Streg i Regningenfor dem, der i Januar raabte paa Pietetsfølelse med Henblik paa ”Sommerlyst”, og i Stedet for at gaa til Arbejdet, nægtede de alle at modtage Valg. Det var tillige andre Toner, der lød,idet de store Kritikere var helt krybende i deres Udtalelser for at faa den siddende Bestyrelse til at modtage Genvalg.
Man forsøgte at faa det til at glide ved at hæve Generalforsamlingen en halv Time, men der var
intet at gøre, Bestyrelsen vilde ikke fortsætte, og det var ikke muligt at faa valgt ny Ledelse, da alle de foreslaaede, paa et par enkelte nær, nægtede at modtage Valg.
I vildt Kaos.
Generalforsamlingen sluttede derfor ved 24 Tiden i vildt Kaos, og uden at Selskabet har nogen egentlig Ledelse. Bestyrelsen der ikke vilde fortsætte, men ikke kunde faa afleveret, lader derfor sikkert høre fra
sig igen i den nærmeste Fremtid.
Mødets Forløb.
Selskabet og Værten paa ”Sommerlyst” tilsidesat.
Formanden, Direktør Krause Thomsen, bød Velkommen og mindedes de Medlemmer, der i Aarets Iøb
var døde. (Medlemmerne rejste sig.)
Til Dirigent valgtes Borgmester J.P. Hansen, hvorefter Formanden aflagde Beretning.
–Anlægsfestens Overskud havde været 4377 Kr. Der har været forskellige Arrangementer, som var forløbet paa bedste Maade. For ”Sommerlyst”s vedkommende er der sket et Brud paa Traditionen i den seneste Tid, idet der ikke er hørt fra den konservative Vælgerforening angaaende Grundlovsfest, og det undrede Bestyrelsen, at denne Fest flyttedes til Stranden. Der har været averteret med, at Flytningen skete af
Hensyn til, at ”Sommerlyst” ikke vilde blive aabnet, før der var foretaget en Restaurering, og denne Annonce fortsattes uforandret i ”Korsør Avis”, efter at det var meddelt, at der vilde være aabent i
”Sommerlyst” Pinsemorgen. Det, der er sket her, er en Tilsidesættelse af Forskønnelsesselskabets Bestyrelse og Værten.
Livlig Diskussion.
Murermester Rasmussen: Der er fra den konservative Vælgerforening rettet Henvendelse til Værten,
men denne svarede, at der ikke blev aabnet i ”Sommerlyst” før efter Restaureringen.
Restauratør Ejner Olsen: Der er spurgt mig, om der blev restaureret, og jeg kunde kun svare,
at det vidste jeg ikke.
Cigarhandler Wiekers: Annoncen var for at forklare Aarsagen til Flytningen.
Formanden: Det har altid været Skik, at man søger Forskønnelsesselskabet, og derefter aftaler det fornødne med Værten.
Wickers: Naar Værten giver den Besked, at det er omsomst at holde Fest, maa det da være unødvendigt
at søge.
Chr. Meyer: Bordene var saa raadne, at de faldt sammen, saa Folk ikke engang kunde sidde ved Bordene
og spise deres Mad. Det kan man ikke byde Medlemmerne.
Efter yderligere Udtalelser godkendtes Beretningen.
Regnskabet.
Kassereren, Bogholder Kaj Mygind, oplæste Regnskabet, der balancerede med 9108 Kr. Af Indtægten er 1140 Kr. fra Medlemmerne i Kontingent, Kommunetilskud 300 Kr. og Tilskud fra Havnen 250 Kr. Af
Udgifterne nævner vi: Materialer til Antaget 1856 Kr., Arbejdsløn 3380 Kr., Planter 108 Kr., Dyr og Fugle
298 Kr., Foder 289 Kr. Udgiften ved Anlæget har ialt været 5930 Kr. Status balancerede med 31.377 Kr.
”Sommerlyst” er opført til en Værdi af 18.000 Kr. og Formuen er opgjort til 25.100 Kr.
Efter forskellige Forespørgsler godkendtes Regnskabet.
”Sommerlyst”s Restaurering – igen.
Nu var man naaet til Punktet ”Sommerlyst” paa Dagsordenen.
Formanden redegjorde for nogle udarbejdede Planer, som dog kun skulde være til Efterretning for Medlemmerne. ”Sommelyst” burde været istandsat for 20 Aar siden. Om de udarbejdede Planer
har der været ført Forhandlinger med Ingeniør G. Kähler, og han har haft Foreningens Regnskab til Eftersyn,
I vorom han udtalte sin fulde Anerkendelse.
Der er foretaget Udarbejdelse af 2 Overslag til Ombygning og Restaureringen; det ene Overslag vil koste ca.
20.000 Kr. og det andet ca. 12.000 Kr. Efter det første Overslag vil vi i ”Sommerlyst” faa en Sal, der er 50 m2 større end Teatersalen paa Hotel ”Korsør” .
Naar G . Kähbler har set Forslagene, er det, fordi han udtalte, at han var valgt til at forhandle paa en Kreds af Borgeres Vegne, der var interesserede i Sagen, og som vilde skaffe de 12.000 Kr., som skulde afdrages med 1000 Kr. aarlig. Pengene kunde ogsaa skaffes gennem Haandværkerbanken til en Rente af 5 % og Afdrag i 20 Aar.
”Rag Kaasen ned !”
Borgmester J. P. Hansen: Hvorledes er Bestyrelsens Stilling til Forslaget ?
Formanden: Vi vil gerne høre, hvad Medlemmerne mener, der skal gøres ved “Sommerlyst ” .
Borgmesteren: Der burde henvises til, hvor Pengene til Forrentning og Amortisation skal komme fra.
Grosserer C.E.Rasmusen: Hvorledes ligger Foreningens Indtægter, og er man i Stand til at betale Renter
og Amortisation ?
Forpagter Brandt: Rag Kassen ned og byg en Pavillon ved Stranden, saa vil der blive Søgning.
Tandlæge Jensen: Vil Bestyrelsen være med til et saadant Projekt?
Landbetjent Andersen: Selskabets Opgave er at gøre godt, hvad der er forbrudtover for det gamle.
Entreprenør Svare: Bestyrelsen har udført et godt Arbejde og i den Aand, der blev angivet ved sidste Generalforsamling. Naar Værten betaler 1000 Kr. i Leje, vil det jo kunne dække Amortiseringen. Der kan ikke eksistere to Værter i Skoven, og der er ikke saa langt fra ”Sommerlyst” til Strandenden.
Bange for Fagforeninger.
Murermester Rasmussen: Skal vi ikke skrinlægge Tanken om en Pavillon ved Stranden. Vi bar Erfaring for, at en eller anden Fagforening kan komme og erobre den.
Gartner Jensen: Det er for lille et Tilskud, der ydes fra Kommunen.
Mogens Krause Thomsen: Man skal skille sig af med ”Sommerlyst ” , der er en gammel Kasse og Ligkiste.
Forretningsfører Als: De fleste Firmaer her i Byen yder aarligt Tilskud.
Formanden: Det er kun 6-7 Firmaer, der yder Tilskud, og en af de Tilskudsgivende betinger Tilskudet med,
at det skal anvendes til Antaget og Opførelse af Fuglebure og Anskaffelse af Dyr. Vi arbejder for hele Byens Befolkning og mest dem, der ikke har Midler til at komme ud omkring. Det viser sig, at der stadig er flere, der søger Anlæget, og der vil altid være enkelte, der har imod, at der anskaffes Dyr og Attraktioner.
Tandlæge Jensen : Bestyrelsen har udført et stort Arbejde for at skaffe Penge og man ogsaa have en vis
Ret til at bestemme, hvortil Pengene skal anvendes. Kunde man ikke dele Beløbet, saa baade
”Sommerlyst” Anlægets Interesser kunde blive varetaget ?
Ingen Fugleskydning.
Generalforsamlingen gik derefter over til Behandling af næste Sag paa Dagsordenen, om der skal holdes Fugleskydning i Sommer. Efter forskellige Udtalelser vedtoges det enstemmigt ikke at afholde nogen Skydning.
Mandaterne nedlægges.
Nu var man naaet til det næste brændende Punkt, Valg af ny Bestyrelse. Hele Bestyrelsen nedlagde deres
Mandater.
Formanden redegjorde for Bestyrelsens Stilling. Man finder det ikke forsvarligt at reparere ”Sommerlyst” efter det udarbejdede Overslag, og Værten har mest Interesse i at faa Folk i ”Skovhuset “. Efter det Nederlag, Bestyrelsen fik paa sidste Generalforsamling, har vi alle besluttet at gaa, og lade andre komme til at arbejde.
Tandlæge .Jensen : Formanden og Bestyrelsen fik da paa sidste Generalforsamling Anerkendelse for deres Arbejde gennem Aarene.
Borgmester J. P. Hansen vilde, selvom det falder Bestyrelsen bittert, at reparere ”Sommerlyst”, dog hentille
til Bestyrelsen at fortsætte.
Formanden: Det bliver der ikke noget af.
Speditør Lund: Saa skulde Bestyrelsen have taget Konsekvensen og gaaet paa sidste Generalforsamling,
hvor de fik Nederlaget.
Chr. Meyer : Dersom man gjorde i andre Foreninger, som her, naar man sidder i en Ledelse, vilde vi sikkert
faa det Spark, som vi trængte til. — Nu kommer de som Diktatorer og vil gaa fordi Medlemmerne ikke vil som Bestyrelsen, men de har at rette sig efter Medlemmerne. Jeg foreslaar at vælge en ny Bestyrelse.
Maskinmester Lauersen : Kan Bestyrelsen ikke gaa ind paa et Kompromisforslag ? Jeg tror ikke, vi kan undvære den Bestyrelse, vi har i Øjeblikket og særdeles Formanden.
Leger Jensen: Naar der er saa mange Udtalelser for at bevare ”Sommerlyst”, maa der dog være adskillige
at vælge til Bestyrelsen .
Kontorbestyrer Ravn : Naar Bestyrelsen ikke mener at kunne arbejde for Sagen, som den ligger, er det naturligt den vil gaa. Det forbavser mig, at Overslaget angaaende”Sommerlyst ” har været hos Kähler.
Dirigenten ( afbryder ) : Det er Valg af Bestyrelse, vi er ved.
Ravn (fortsætter): Jeg tror ikke, vi kan faa valgt en Bestyrelse, før Spørgsmaalet ”Sommerlyst” er klaret.
Købmand Aaby: Jeg er tilfreds med den Bestyrelse, der har været, og jeg synes, det er udmærket, man forskønner Anlæget. Bestyrelsen skal, efter hvad der er foregaaet, have Lov at gaa.
Taleren foreslog derefter flere af dem, der har været forrest i Kritiken over for Bestyrelsen, til den nye Ledelse.
Det viste sig i den følgende halve Time, at det var umuligt at finde Medlemmer, der vilde gaa ind i Bestyrelsen. Generalforsamlingen suspenderedes 1/2 Time, men heller ikke dette hjalp.
Der optoges endnu en Debat om forskellige Forhold, men da man kom til Forslag, trak de fleste sig tilbage og Dirigenten fandt det derfor betimeligt at afslutte Generalforsamlingen.
Der var dog forinden af Viceinspektør Christiansen fremsat et Tillidsvotum til Bestyrelsen, som vedtoges,
men Bestyrelsen nægtede stadig at modtage Genvalg.
*
Der blev altsaa ingen ny Bestyrelse dengang, men naar den afgaaende ikke vil fortsætte, maa der vel snart blive indvarslet til en ny Generalforsamling, saa der kan tages fat paa Arbejdet, bl. a. med Anlægsfestens Tilrettelægning.
En Forestilling som den i Aftes er ikke voksne Mennesker værdig. Det er en højst utiltalende Holdning, der er indtaget af de Folk, som raaber højt om Pietetsfølelse, men ikke vil gaa ind i et Arbejde for det, de synes skal bevares ud i Fremtiden.
Vestsjællands Social-Demokrat Slagelse, 9. juni 1936
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør.
Jimmy Pedersen
Mediestreamer
Korsør den 16 juli 1935.
Sommerlyst ikke et feriehjem.
Fra Korsør Forskønnelsesselskabs generalsforsamling i aftes.
Længe har spørgsmålet angående Forskønnelsesselskabets salg af Sommerlyst til feriehjem været et meget omdiskuteret emne.
Selskabets bestyrelse ønskede at få denne pavillon afhændet, for at få bedre betingelser til at ofre sig for anlægget ved Lovsøen. Der har været stemning både for og imod salget, og selskabet havde derfor imagets indvarslet til ekstraordinær generalforsamling for at hære medlemmernes stilling til spørgsmålet. Det blev den største generalforsamling selskabet har holdt i flere år. Der var mødt 45 medlemmer. Af disse stemte 20 for salget, og 22 imod, hvilket resultat formanden bebudede ville medføre, at hele bestyrelsen sikkert nedlagde deres mandater til den ordinære generalforsamling.
Vi skal i øvrigt henholde os til udtalelserne, der faldt på mødet.
Formanden, Direktør Krause Thomsen, bød velkommen og Arkitekt Erlangsen valgtes til dirigent.
Formanden redegjorde for mødets indvarsling, idet han gav en oversigt over Forskønnelsesselskabets udvikling siden dets start i 1838 og for pavillonen Sommerlysts oprindelse og de behæftelser, der er på pavillonen skal gennemgå en reparation, der vil koste 4-5.000 kr,
Dersom den skal bevares, og spørgsmålet er derfor, om den er det værd. Formanden mente det ikke. For de penge kunne der bygges en pavillon i anlægget og så overtages yderligere et areal til udvidelse af anlæggets område. Anlægsfesten giver hvert år et overskud på 4-5.000 kr, men disse penge skal ikke anvendes for at opretholde Sommerlyst. Nu om dage vil folk til stranden, og vi havde derfor tænkt os at flytte pavillonen til stranden ved skoven.
I fjor kunne pengene være skaffet til flytningen, men nu er tiden forpasset. Bestyrelsen mener ikke at kunne arbejde med Sommerlyst, der har forskellige mangler. Tilslutningerne til festerne i skoven bliver ringere og ringere, der møder ofte kun 20-30 mennesker, men så snart der tales om at sælge Sommerlyst, rejser der sig en storm.
Dersom det vedtages at sælge, slår vi ikke hånden af Sommerlyst. Vi vil holde plænen i stand og eventuelt sætte flere legeredskaber op til børnene. Bestyrelsen ønsker at få medlemmernes sanktion til at afhænde pavillonen på den bedste måde for selskabet.
Lokomotivfører K. F. Kristiansen anbefalede medlemmerne at vedtage bestyrelsens forslag. Vi kan måske afhænde pavillonen for en 15-20.000 kr, og de 5.000 kr, det koster at restaurere pavillonen, mener vi ikke skal ofres af indtægterne fra Anlægsfesten.
Skomagermester Johnsen: Der er mange medlemmer, der søger Sommerlyst, og det er ikke rigtigt at sælge, hvad der er erhvervet som ejendom. Der må også kunne bruges penge af kontingentet til vedligeholdelse af pavillonen.
Restauratør Ejnar Olsen: Der giver 1.000 kr i leje om året, men de sidste 5 år er der næsten intet foretaget til vedligeholdelse, og som pavillonen ligger, er det en skamplet.
Det er ikke rigtigt, dersom lejen ofres til anlægget.
Direktør Staunsøe ønskede oplyst betingelserne for at sælge. Er der muligheder for, at en eventuel køber skal have eneret på en del af stranden?
Redaktør Adam Jensen: Jeg er en stærk modstander af at sælge Sommerlyst, den har betalt sig og burde havde set anderledes ud. Taleren anerkendte det arbejde, der er udført for anlægget og bestyrelsens forståelse af at skaffe penge.
Forretningsfører Als anbefalede at flytte pavillonen til stranden.
Fisker Chr. Meyer: Der er kønt ved Skovhuset, men der er smukkere ved Sommerlyst. Men der er for dårlige forhold for de mennesker, der kommer på besøg. Gøres pavillonen tidssvarende, vil der komme mange besøgende.
Portner Jacob Larsen mente, at dersom der ikke bliver nogen ændring i de nuværende forhold, vil byrådet stille visse krav overfor selskabet.
Angående flytningen har der ikke været ført en drøftelse, så man kunne vente et resultat. Sagen har været i byrådet og sendtes i udvalg, der skrev til bestyrelsen for selskabet. Til trods for, at dette skete sidste år, har vi først i forsommeren fået anmodning om forhandling. Værten i Skovhuset må ikke sættes i skyggen ved en ændring. Taleren troede, bestyrelsen skulle have søgt tanken om flytningen realiseret, måske kunne det have trukket turister til, byen.
Byrådet har ikke stillet hindringer i vejen, men bestyrelsen er ikke gået særligt stærkt breschen for flytningen.
Efter yderligere udtalelser af Slagtermester Svare og Kaptajn Petersen, replicerede formanden.
Han gjorde opmærksom på, at når værten gav 1.000 kr i leje, var dette iberegnet restaurationen til anlægsfesten. Vi kan ikke skaffe pengene til at flytte Sommerlyst før nu, og når vi ikke har været så ivrige efter at flytte pavillonen nu, skyldes det, vi ikke kunne skaffe pengene. Han anbefalede at stemme for bestyrelsens forslag. På forespørgsel oplyste formanden, at der naturligvis ikke var tale om spærring af stranden ved et eventuelt salg.
Efter endnu adskillige udtalelser skred man til afstemning. Denne gav resultat, at 20 stemte for bestyrelsens forslag og 22 for bevarelse af pavillonen.
Formanden tog ordet straks efter afstemningen og bebudede, at den siddende bestyrelse sikkert ikke ønskes at fortsætte fra næste ordinære generalforsamling. Han for sin part ville ikke modtage genvalg.
Efter endnu forskellige udtalelser, sluttede dirigenten generalforsamlingen med en tak til de mødte medlemmer.
Kilde: Vestsjællands Social-Demokrat den 16 juni 1935.
Mediestream.
Jimmy Pedersen
Henrik Bach 2022