Manufakturhandler M. Mølvig
Fuglekongen 1929
Fuglekongen 1929
Fuglekonge 2. juli 1929:
Manufakturhandler Mads Christian Mølvig.
Født 20. jan 1867 i Sunds ved Herning.
Død 23. okt. 1940 i Korsør.
Gift 25. aug. 1892 med Johanne Christensen.
Manufakturhandler i Maribo fra 1. aug. 1892–1917.
Nakskov Ladegaard 1917-1919. Grosserer i Hellerup 1919-1921. Vesterborggård 1921-24.
Forretning i Korsør fra 1924. Forretningen videreførtes af børnene efter faderens død.
Skyttekonge 1929: Malermester Jens Brøndum Møller.
Gave: Skydeskive forestillende forretningen Algade 48
(skal være bortkommet under krigen), samt et sølvskjold, som sidder på det grønne kongebandoler.
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Poul Berthelsen og Kirsten Borg.
Renskrevet Lisbeth Enøe Moosdorf.
Oplagt Henrik Bach 2017
———————————-
Korsør den 2 juli 1929.
Forskønnelsesselskabets Fugleskydning.
Allerede kl 6 i morges forkyndtes det gennem musik i gaderne, at Forskønnelsesselskabets fugleskydning var inde. Ved 8 tiden samledes skyttebrødrene på Klubhotellet, hvorfra udmarchen kort efter fandt sted. Med musik i spidsen gik turen til Strandvejen, hvor Fuglekongen, Direktør Charles Friis sluttede sig til toget, som derefter fortsatte til Lovsøen. Herfra kørte man til Sommerlyst, hvor skydningen til den grønne fugl ikke længe efter indlededes.
Indtil kl 12 var der faldet følgende gevinster:
Venstre Kloæble: Konsul Rasmusen (Malermester Brøndum Møller)
Højre Kloæble: Apoteker Otterstrøm (Tømrermester J. P. Christensen).
Halsæble: Tømrermester J. P. Christensen (eget skud).
Venstre Vingeæble: Konsul Hans Rasmusen (Driftbestyrer Krause-Thomsen)
Højre Vingeæble: Slagtermester Einar Olsen (eget skud).
Kronen: Tandlæge Einar Jensen (Guldsmed Larsen).
Ringen: Manufakturhandler Hinrichsen (Politibetjent Andersen).
Halspladen: Murermester Bergmann (Driftbestyrer Krause-Thomsen).
Venstre Vinge: Guldsmed Larsen (eget skud).
Højre Vinge: Oberbetjent Nedahl (Politibetjent Andersen).
Klokken var nu blevet 12, og der holdtes frokostpause. Under kanonsalut marcherede man i et antal af ca 40 omkring fuglestangen, hvorefter turen gik ind til de smukt dækkede borde i restaurationssalen. Frokosten bestod af sprængt oksebryst med gemyse og koldt bord.
Formanden Redaktør Adam Jensen bød velkommen og motiverede kort efter et leve for Hs. majestæt konge (nifoldigt hurra, 1 vers af “Kong Christian”).
Derpå fulgte talerne slag i slag.
Planteskoleejer Hans Mathiesen talte for fædrelandet: Danmark er kun et lille land – et af de mindste i Europa – , men vi som lever her, vil hævde, at det bedste land, ikke alene i Europa, men inhalere verden. Det er for os alle en stor glæde, at der kan spores bedring i de økonomiske forhold herhjemme. I håb om, at denne bedring må fortsætte, således at befolkningen får gode kår at virke under, udbringer jeg et leve for vort fælles fædreland, (e hurra – “Der er et yndigt land”).
Efter en munter sang, talte Formanden: Da Driftbestyrer Krause-Thomsen for et år siden skød Direktør Charles Friis til Fuglekonge, vakte dette almindeligt tilfredshed blandt medlemmerne. Hvorfor?
Fordi vi i Friis fik en Fuglekonge, som i fuldt mål nyder sine medborgeres tillid. Dette ses bl.a af, at han er formand for Håndværkerforeningen og Korsør Sparekasse. Men det , Hr. Friis interesserer sig mest for, er den virksomhed, han har været med at bygge op: Korsør Jernstøberi og Maskinfabrik. Den platte, Hr. Friis har skænket selskabet, viser et interiør fra denne virksomhed, som stiftedes i 1858. Siden da er fabrikken undergået mange forandringer. Den har haft vanskelighederne kæmpe med gennem årene, men efter at den overtoges af atd. N. Chr. Hansen og han fik Hr. Friis til medarbejder, er den stadig vokset, hvilket ses af de bygninger, fabrikken disponerer over. Nu er virksomheden bleven til aktieselskab, og vor Fuglekonge er bleven meddirektør. Idet vi – hans ministre og undersåtter – takker for nådigt regimente i det forløbne år, vil vi udtale håb om, at hans virksomhed stadig må trives til glæde og gavn for ham og hans familie, og ønsker at vi ofte må se ham i vort selskab, Fuglekongen leve! (Hurra).
Direktør Friis takkede for de smukke ønsker og for godt samarbejde i det forløbne år. Selskabet er fyldt 90 år, og nu og da hæres røster om, at det har overlevet sig selv. Jeg vil påstå, at selskabet stadig har sin opgave. Hver gang, jeg kommer ud i vor skov, glæder jeg mig over, hvor smukt den holdes i stand. Det skylder vi ikke alene Skovudvalget, men også selskabet tak for. Et leve for, at selskabet må gå en god fremtid i møde. (Hurra!).
Driftbestyrer Krause-Thomsen: Selskabets ledelse er den senere tid påbegyndt et arbejde lidt mere i selskabets ånd, men før man rigtig kan tage fat på de opgaver, der påhviler os, må vi have afviklet gælden fra tidligere tider. Det er vi i gang med, og når vi får flere midler til rådighed, tror jeg også der rundt om skal blive mere tilfredshed med selskabets virksomhed. For at opgaven: Forskønnelsen, fuldt ud skal lykkedes, må der et intimt samarbejde til mellem bystyrelsen og Byens og Havnens ledelse. Et sådant samarbejde er nu indledet, og jeg vil sige Borgmester Grevsen og formanden for Skovudvalget Portner Jacob Larsen tak for deres nærværelse i dag. Den nuværende bestyrelse for selskabet har altid mødt forståelse hos Skovudvalget, Havneudvalget og selve Byrådet, når vi har ønsket et eller andet.
Idet jeg håber, at dette samarbejde må fortsættes til gavn for os alle, udbringer jeg et leve for Borgmester Grevsen, Havneudvalgets formand, Forretningsfører Carl Petersen og Skovudvalget formand, Portner Jacob Larsen og for Korsør By. (Hurra! – “Plads for Korsør!”).
Skohandler Emil Rassen:
Vi har i dag den glæde,
at se Politimesteren træde
som medlem i vort selskab ind.
Velkommen Politimester Lind.
Vi ønsker, at De her Dem vil more
og at det senere vil Dem spore
til nærmere at komme med os i kast,
dog ikke for at lægge osv bånd og bast,
og arbejde for at flytte
til Korsør, det er et bedre bytte.
I Deres kreds er Korsør dog hovedstaden,
det er her, De vinder kongepladen.
Juristen ej vi frygter,
men lytter til de gode rygter,
der fortalte om den gode lovhåndhæver,
for hvem kun pak og skælme bæver.
Hos os De finder det rette borgerstand.
Længe leve Politimester Lind.
Dermed var de officielle taler til ende. Portner Jacob Larsen takkede for indbydelsen og erklærede sin beredvillighed til at samarbejde med selskabet. Der er et gammelt ord, som siger: “Jeg er mig intet ondt bevidst” – dette ord vil jeg lave om til, at jeg ikke er mig bevidst at have gjort noget så godt, at det berettiger til denne indbydelse og de elskværdige ord. Jeg ved ikke, om der bag al denne venlighed ligger en snedighed: at bestyrelsen vil opnå et eller andet (munterhed), – Nå, men i alt fald skal det være mig en glæde efter evne, at kunne hjælpe selskabet til at værne om de kønne steder i vor by og skov. Et leve for et godt forhold mellem selskab og byråd. (Hurra!).
Endnu en fornøjelig sang blev sunget, hvorefter Politimester Lind takkede for velkomsthilsenen og ønskede selskabet tillykke med de 90 år. Det ældste af disse skydeselskaber findes vistnok i København, hvor det stiftedes 1658, da svenskerne belejrede København.
Selskabet oprettedes for at øve befolkningen i skydefærdighed til gavn for fædrelandets forsvar. Senere oprettedes landet over lignende selskaber, og disse optog tillige selskabeligheden på deres program.
I Korsør har man et selskab, som har 3 opgaver: Skydningen, Forskønnelsen og Fornøjelsen – og efter hvad jeg har erfaret, synes alle 3 opgaver at blive røgtet godt.
Taleren henvendte et par muntre bemærkninger til Redaktør Adam Jensen, “i hvem selskabet havde en glad, en god og en dygtig formand – han er aldrig kedelig at være sammen med” – Adam Jensen leve, (Hurra!).
Derefter holdt Borgmester Grevsen en fornøjelig tale. Han takkede for indbydelsen og skulle fra Havneudvalgets formand, Forretningsfører Carl Petersen beklage, at denne ikke havde tid at efterkomme indbydelsen.
Medens jeg var formand for Skovudvalget, blev jeg skældt ud, når der fældedes træer, Jacob Larsen roses for den samme handling, men da Jacob Larsen ikke har været formand ret længe, vil jeg antage, at han roses for gerninger, jeg i min formandstid udførte (Munterhed). Taleren troede nok, at der skulle komme et godt samarbejde i gang mellem byråd og bestyrelse, og den kendsgerning, at den tidligere hæderkronede formand, den evigunge Adam Jensen, atter er sat i spidsen for selskabet, tyder på at der skal komme fart i tingene.
Efter et par spøgefulde bemærkninger om det økonomiske mellemværende mellem selskabet og kommunen, sluttede han med et leve for byens borgere. (Hurra!).
Formanden takkede for ordene, der var sagt om selskabet, og for de tilsagn, der var fremsat om støtte til løsning af opgaverne.
Han gav den beklagelige meddelelse, at et aftryk af Berlingske Tidende for 1784 med en omtale af Fugleskydningsselskabet og som har været ophængt i pavillonen, er bleven fjernet af en “Samler” – kun rammen er ladet tilbage.
Efter at Betjent Andersen havde takket bestyrelsen, fordi den havde været lydhør fra medlemmerne, bød formanden velbekomme.
Medens kaffen rettedes an, tog deltagerne sig en svingom, og da kaffen var nydt, fortsattes skydningen ved 3 tiden.
Halepladen tilfaldt Tømrermester J. P. Christensen (eget skud).
Kl 3 1/4 skød Malermester Brøndum Møller kongegevinsten (brystpladen) ned til Manufakturhandler M. Mølvig.
I aften er der middag. Gevinstuddeling og bal.
Kilde: Korsør Avis den 2 juli 1929.
Mediestream
Jimmy Pedersen
Butikken i Algade Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Manufakturhandler Mads Christian Mølvig.
Hb 2023