Direktør Charles Friis
Fuglekongen 1928
Fuglekongen 1928
Fuglekonge 11. juli 1928:
Direktør Charles Victor Emanuel Friis, for Korsør Jernstøberi.
Født 20. juni 1862 i Sorø,
søn af smedemester Hans Lindeschow Friis og hustru Caroline født Olsen.
Død 28. maj 1957.
Gift 9. sept. 1890 i Slagelse med Marie Kristine Nielsen, født 24. dec. 1865 i Slagelse.
Bestyrer af Korsør Jernstøberi og Maskinfabrik.
Etableret 24. juli 1889.
Averterer 1892 (da vandværket var oprettet) at han er aut. gas- og vandmester.
Bestyrelsesmedlem i Korsør Håndværker- og Industriforening.
Skyttekonge 1928: Driftsbestyrer Krause Thomsen.
Gave: Skydeskive forestillende interiøret i Korsør Jernstøberi og Maskinfabrik, samt et sølvskjold, som sidder på det grønne kongebandoler.
Platte er malet af: Eigil Aagaard, Foto Lars Moosdorf 2020.
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Poul Berthelsen og Kirsten Borg.
Renskrevet Lisbeth Enøe Moosdorf.
Oplagt af Henrik Bach 2018
Foto Sylvest Jensen Korsør Korsør Jernstøberi og Maskinfabrik
Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Lidt fra1907 med Charles Friis, som bla. var i bestyrelsen i Håndværker og Industriforeningen
Dahlsvej.
Korsør den 22 marts 1907.
Håndværkerforeningens Alderdomshjem.
I morgen lægges grundstenen til det alderdomshjem, Håndværker og Industriforeningen agter at opføre.
Det er et smukt værk, der her skal rejses, en skøn tanke, der skal realiseres. I denne bygning, skal de gamle i deres alderdom finde hvile efter den lange arbejdsdag. Dette hjem bliver opført af den yngre generation, for at de ældre her kan tilbringe en lys og lykkelig livsfaren, og finde et sted, hvor tilfredshed har sit højsæde. I mere end een forstand vil Håndværker og Industriforeningens alderdomshjemderfor blive en pryd for vor by. Og der er anledning til fest i morgen, når grundstenen skal nedlægges.
De mænd, der er årsag i, at alderdomshjemmet bliver virkelighed allerede nu, fortjener tak for det gode hjerteslag, de har haft for de gaver de har skænket, og det arbejde de har udført.
I første række må fremhæves ideens fader, Skomagermester P. Lausen. Med en aldrig svigtende energi har han forfulgt sit mål og arbejdet for, at Håndværkerforeningens alderdomshjem kunne komme til at se dagens lys. Sagen var under ham i gode hænder, man kunne trygt stole på, at øjeblikket ville komme før eller senere.
Foruden Hr. Lausen har dog også de to andre medlemmer af byggeudvalget, Sadelmagermester Sibbern – der i 1900 blev valgt ind i stedet for Købmand Albert Hansen – og Jernstøber Friis arbejdede godt for, at hjemmet kunne blive til virkelighed; særlig gælder dette Hr. Sibbern, der har udført et meget energisk arbejde for at bringe sagen fremad, et arbejde der har båret gode frugter.
Dernæst må Grosserer Valdemar Sørensen, Kiel, nævnes. Hr Sørensen er født korsoraner, hans fader var Smedemester Sørensen, der havde værksted i Algade, der hvor Smedemester Petersen bor. Grosserer Sørensen har altid næret stor interesse for sin fødeby. Ved denne lejlighed har han gennem den storslåede gave, han har beredvilligt gav, sat sig et smukt minde. Uden ham ville hjemmet ikke allerede nu have været en kendsgerning.
Tanken om at bygge et alderdomshjem er 9 år gammel. Det var på generalforsamlingen den 26 februar 1898, at Skomagermester P. Lausen fremsatte den. Han foreslog nemlig dannelsen af et Grundfond til opførelse af alderdomsboliger for foreningens ældre og trængende medlemmer.
Forslaget faldt straks i god jordoverfladen blev varmt anbefalet fra alle sider. Debatten resulterede i, at sagen overgives til bestyrelsen, suppleret med forslagsstilleren. Meningen var, at dette udvalg skulle søge at skaffe penge til veje til et Grundfond ved såvidt muligt allerede samme år at afholde en bazar, Dilettantforestilling eller lignende.
Den 14 marts holdt bestyrelsen møde; her vedtoges det, at nedsætte et byggeudvalg, der kom til at bestå af Skomagermester Lausen, Jernstøber Friis og Købmand Albert Hansen.
Forhandlingerne om, på hvilken måde begyndelsen til et Grundfond bedst kunne skaffes til veje, resulterede i, at man vedtog at afholde en bazar. Ideen slog udmærket an; der viste sig offervillighed fra alle sider. De to dages bazar i september måned 1898 indbragte så mange penge, at der blev et overskud på ca 2000 kr.
Nu var begyndelsen altså gjort, Grundfondet var skabt. Men der måtte jo mere til, hvis man i en overskuelig fremtid skulle kunne regne med et resultat.
I 1900 revideredes lovene, og en generalforsamling vedtog, at udskrive et ekstrakontingent af 2 kr om året pr medlem, hvilke penge skulle lægges til Grundfonden.
I 1902 afholdtes en ny bazar. Den viste, at der stadig blandt byens borgere var lige stor interesse for sagen, idet den gav et lignende overskud som den første.
Samme år skænkede afdøde Godsejer Edvard Bech 250 kr til byggefonden.
Men året 1906 blev dog det, hvor det først rigtig begyndte at lysne for Håndværkerforeningens alderdomshjem. Da var det nemlig, at Grosserer V. Sørensen, Kiel, i maj skænkede 13.000 kr. Endvidere modtog udvalget samme år 500 kr fra Th. Rasmusen i anledning af firmaets 50 års forretningsjubilæum.
Den sum, foreningen i øjeblikket råder over, beløber sig til 21.200 kr . Af disse er Grosserer Sørensen gave de 13.000 kr, der vil være at aftage med 7000 kr til juni termin og resten, når bygningen er så godt som færdig.
De 8.200 kr er dels kontingent, dels de øvrige nævnte gaver.
Grunden, hvorpå bygningen skal opføres, er købt af kommunen for ca 6.000 kr.
Sidste efterår afholdt foreningen møde for at tage nærmere bestemmelse bygningen vedrørende. Der var blandt medlemmerne stemning for at få en anden byggeplads, men bestyrelsen holdt på, at den købte grund var god nok, og foreslog derfor intet for at forandre derved. Resultatet blev da som en gang bestemt.
I februar 1907 blev bygningen udbudt i licitation, og den anden marts åbnedes de indkomne 13 tilbud, der varierede fra 28.800 kr til 31.940 kr. Dette mente man imidlertid ikke at kunne magte, og efter at der var foretaget forskellige forandringer i licitationsbetingelserne udskreves en ny konkurrence. Af de da indkomne 6 tilbud lød et højeste på 25.232 kr. sidstnævnte tilbud var fra Tømrermester Hans Jensen og blev antaget.
Og dermed var alt fornødent ordnet. Arbejdet kunne påbegyndes, grundstenen nedlægges.
Det bliver en større fest, foreningen arrangerer i morgen i anledning af grundstensnedlæggelsen.
Forud for denne indvies en fane, som er skænket foreningen. Tanken om anskaffelsen at en fane har alt i flere år været fremme, men først for en 14 dages tid siden ved en fællesspisning, som foreningen havde arrangeret i anledning af, at tilbudene på opførelsen af det ny alderdomshjem åbnedes, blev den smukke, gamle tanke bragt til udførelse. Der blev straks blandt medlemmerne iværksat en indsamling som indbragt 292 kr.
Indvielsen af denne fane foregår kl 3 i Hotel Korsørs hvide sal. Pastor Becker, Formanden for Fællesrepræsentationen for Dansk Industri og Håndværk, Fabrikant Axel Meyer, København, og Formanden for Korsør Håndværker og Industriforening, Skibsbygger Tuxen Petersen vil slå sømmene i fanen, og en sang vil blive afsunget.
Derefter marcheres under fanen i procession gennem byens gader til byggepladsen, hvor grundstensnedlæggelsen foregår kl 4.
Her vil en salme, der passer til højtideligheden blive afsunget, hvorefter Formanden for Byggeudvalget, Skomagermester P. Lausen, Borgmester Nanke og muligvis Pastor Winther vil tale.
Kl 6 afholdes på Hotel Korsør en festmiddag. Der vil her blive holdt 3 officielle taler, nemlig af Pastor Winther for kongen, Borgmester Nanke for fædrelandet og Skibsbygger Tuxen Petersen for Grosserer Sørensen, Kiel.
Alt i alt tegner det til at blive en udmærket fest; for en del vil det jo komme til at bero på vejret, men forhåbentlig viser det sig fra den skønne side.
Kilde: Korsør Avis den 22 marts 1907.
Mediestream
Jimmy Pedersen
Hb 2023