Planteskoleejer Axel Mathiesen
Fuglekongen 1930
Fuglekongen 1930
Fuglekonge 15. juli 1930:
Planteskoleejer Axel Mathiesen.
Født 19. jan 1891. Død 17. dec. 1965.
Søn af planteskoleejer Karl Hugo Mathiesen og hustru Anna Cacilie født Hastrup.
Gift 7. juli 1919 i Korsør med
Clara Margrethe Seydel, datter af kredslæge E. Seydel og hustru Juliane Marie født Rasmusen, Korsør.
Uddannet i Tyskland og i England.
Kom hjem til Mathiesens Planteskole, som han drev sammen med sine to brødre, Hans og Gustav Mathiesen.
I begyndelsen også sammen med faderen.
Fuglekonge ved eget skud.
Gave: Skydeskive. Motiv: Mathiesens private bolig Algade 15, over gården, set fra havesiden.
Malet af E. Aagaard, samt et sølvskjold, som sidder på det grønne kongebandoler.
Platte er malet af: Eigil Aagaard, Foto Lars Moosdorf 2020. Skydeskive forestillende Mathiesens private bolig Algade 15, over gården, set fra havesiden.
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Poul Berthelsen og Kirsten Borg.
Renskrevet Lisbeth Enøe Moosdorf.
Oplagt af Henrik Bach 2018
Kort over Mathiesens Planteskole.
Mathiesens gård i Algade 1 med røde prik. med lader bag, her bor Planteskoleejer Hans Mathiesen. Algade 15 den blå her bor Planteskoleejer Axel Mathiesen.
En fortælling om Mathiesens Planteskole fra 1912, parret med nogle fotos fra virksomheden.
Mathiesens Planteskole bliver beskrevet således af en forretningsmand d. 9/10-1912.
Hvad er herligere for en storbyens travle forretningsmand, end når han efter endt dagsværk står i sin have, kaster jakken, griber spaden eller vandkanden og kaster sig over dette sunde, friske arbejde, som rationel pasning af en have er.
Jeg fik forleden den gode idé, at aflægge et besøg i Mathiesens Planteskole i Korsør,
landets ældste, største og mest velforsynede planteskole af sin art.
I det efterfølgende skal jeg , for ikke at trætte læserne, i korte træk skildre mit besøg i Korsør.
Efter en uhyre elskværdig modtagelse i Hr. Mathiesens villa, satte Hr. Mathiesen junior og undertegnende os i et lille let og behageligt køretøj, og i strygende galop, gik det til Halskov, hvor planteskolens afdeling for kultur af stedsegrønt planter, Sirbuske, samt Skovplanter findes.
Denne planteskole er på ca. 33 tdr land, og selv en ikke-fagmand, må straks beundre den frodighed, orden og akkuratesse, som præger dette stykke jord. Række ved række, ser man her hundreder af arter, af Pragtfulde Sirbuske, af hvilken Mathiesens Planteskole er leverandør til de fleste større godser, offentlige institutioner, kommuner og talrige private.
En fryd for øjet, er det at se denne velsignede trivsel, fremkaldt ved en gennemført rationel pasning, drevet efter de mest moderne og strengt videnskabelige principper. Og navnlig med en så ekscelent fører som Hr. Mathiesen junior, er det en ren fornøjelse at vandre rundt her, altid har han et klart svar på rede hånd, hvert træs historie kender han, og alle disse løjerlige latinske navne kender han, som den troende katolik sine bønner.
Men tiden haster, vi må videre, Halskov er kun en lille del af planteskolen, atter tager vi plads i vognen, og turen går til planteskolens afdeling ved skoven( ca 50 tdr land) og derfra til afdelingen ved byen og havet(ca 63 tdr land).
Begge disse afdelinger benyttes hovedsaglig til kultur af frugttræer, allétræer og lign. ting. Specielt interesserer afdelingen ved havet mig.
Det er en kold efterårsdag, en skarp bidende vind blæser mod kysten, og helt ud til vandet strækker planteskolen sig. Selvsagt bliver altså resultatet, at denne afdelings Frilandsplanter, hærdede som de skal blive, senere kan vokse og trives overalt i hele Skandinavien.
Pragtfuldt er synet af alle disse tusinder af plantesorter, der tilsammen danne et stort broget mangefarvet tæppe, misundelsesværdigt må de menneskers liv være, som dagligt lever i sådan mægtig levende have. Hver dag at følge denne frodige vegetation, hver dag anstille nye forsøg med planters sammenblandingen og videre formering, et både interessant lærerigt og sundt liv.
Vi er atter hjemme ved villaen, der ligger midt i det hele det store bygningskompleks, som rummer planteskolens kontorer, pakke og forsendelseslokaler, opbevaringsrum og ko-hestestalde. Thi selvfølgelig har Mathiesens Planteskole en ikke ringe dyrebestand, talrige heste til arbejdet ude på jordene og ca 30 køer, som leverer en af planteskolens aller vigtigste næringsværdier…gødningen.
Overalt må jeg omkring for at se og studere, overalt den samme orden og akuratesse i alt som ude på markerne.
Til sidst sidder vi i Hr. Mathiesens hyggelige privatkontor, og på sin særegne elskværdige og fornøjelige måde, fortæller Hr. Mathiesen mig da noget nærmere om den store virksomhed.
1854 startede således Planteskolen, 1887 overtog d.hrr. I. Mathiesen og K. Mathiesen denne, altså i år for 25 år siden.
1887 omfattede planteskolen kun 28 tdr land, nær byen, men stadig udvidedes den, og nu indtager Mathiesens Planteskole et samlet areal på ca 146 tdr land-80,5 hektarer.
En sådan planteskolens drift, kræver en stor arbejdsstyrke, i denne tid, endnu før travlhed med efterårsordrerne rigtig er begyndt, beskæftigedes ca. 100 mennesker.
I disse dage begynder travlheden, som bedst karakteriseres derved, at forretningen i 1887 havde 4200 kunder, igår 17000 kunder.
Ikke alene i hele Skandinavien findes disse kunder, nej England og Amerika køber anselige portioner, til Amerika sendtes der således i 1911 alene 43000 stk rosenplanter. Lejlighedsvis går der og forsendelser til lande som Brasilien, Indien og Sydafrika, og overalt er planterne, på grund af planteskolens anerkendte gode pakning, kommet i fortrinlig tilstand.
Netop i disse dage har planteskolen sendt sit katalog for 1912 til over 17000 kunder.
Dette katalog er på 128 tættrykte sider, alene af roser, findes der nævnt over 1000 forskellige slags. Tilgangen af nye plantesorter er meget stor, bl.a findes der i Sirbuske en tilgang af fra 125-600 sorter.
På er særligt område har M.P. indlagt sig særlig fortjeneste af havebrugets herhjemme, nemlig ved med ret store ofre at bringe nye danske æblesorter i handelen. Af disse sorter kan særlig fremhæves Gråstener fra Tårnborg, Pigeon Ildrød, Signe Tillisch, Dronning Louise af Danmark, Flintinge, Bodil Neergaard, Tranekær og Hans Mathiesen, som alle er af anerkendt værdi for frugtavlen herhjemme, og som allerede har sig fordelagtig bekendte overalt i udlandet.
Endvidere har planteskolen for nogle år siden, anlagt en forsøgshave med modertræer af alle de frugttræssorter, som føres i handelen her i landet, og hvor det desuden er hensigten, at prøve alle danske lokalsorter, som måtte fremkomme, for lidt efter lidt at optage de bedste i sortimentet.
Til slut skal blot nævnes forretningens afdeling for Hollandske blomsterløg, som påbegyndes i 1902, og som kan glæde sig ved at stedse voksende kundekreds.
I disse dage påbegyndes overalt i haverne arbejdet for efteråret og vinteren, det der hovedsaglig skal bestemme havens udseende for den kommende sommer.
Jeg kan da kun anbefale enhver haveelsker, der sætter pris på kun at få absolut gode og kraftige planter, at skrive efter prisfortegnelsen fra Mathiesens Planteskole i Korsør.
Thi større udvalg, bedre planter og omhyggeligere forsendelse yder næppe nogen anden planteskole. V.h Aug. Obelitz.
Kilde. Riget(København) (1910-12) d. 9/10-1912
Mediestream
Arkiv.dk
Korsør Lokalhistorisk arkiv
Jimmy Pedersen
Mathiesens gård i Algade n1 1910-20. – En sådan planteskolens drift, kræver en stor arbejdsstyrke, i denne tid, endnu før travlhed med efterårsordrerne rigtig er begyndt, beskæftigedes ca. 100 mennesker. Foto Korsør Lokalhistorisk.
Mathiesens gård i Algade nr1 1910-20. – Foto Korsør Lokalhistorisk.
Axel Mathiesen grav, nedlagt i 2019.