Blikkenslagermester C. Gebert
Fuglekongen 1889
Fuglekongen 1889
Fuglekonge 18. juli 1889 Blikkenslagermester Carl Peter Christian Gebert.
Født 12. juni 1861 i Korsør.
Forældre: Blikkenslagermester Carl Johan Gebert (født i Glückstadt) og hustru Elisabeth Christine født Laugesen. Etableret 1885.
Bestyrelsesmedlem i Centralforeningen for Blikkenslager- og Kobber-smedemestre i Østifterne.
Redaktør af medlemsblad for Centralforenin-gen for Blikkenslager- og Kobbersmedemestre i Jylland og Østifterne. Kommunalrevisor.
Død 21. sept. 1940. Ugift.
Skyttekonge: Tømrermester Bruus.
Gave: Sølv plade som hænger i krostuen
Kilde: Dansk Portrætgalleri II. s. 353.
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Poul Berthelsen og Kirsten Borg.
Renskrevet Lisbeth Enøe Moosdorf.
Oplagt af Henrik Bach 2018
Korsør den 19 juli 1889.
Fugleskydningen i Korsør Skov.
I går afholdt Korsør Forskønnelsesselskab sin årlige fugleskydning, der blev så meget mere betydningsfuld som selskabet samtidig fejrede sit 50 årige jubilæum.
Knapt havde samtlige medlemmer i går rejst sig og nydt deres morgenkaffe, før et musikkorps, der drog spillende gennem gaderne, mindede dem om, at det nu var tid at forberede sig til udmarchen.
Henad 8 tiden begyndte folk at strømme ned mod Hotel Korsør, og da bestyrelsen kl. 8 ankom med musik og fane efter at have afhentet Fuglekongen, var det ikke en ganske ringe skare, der satte sig i bevægelse for at marchere i procession gennem byen, af hvis huse en del bar flag i dagens anledning.
Så snart man var nået gennem gaderne ud til Lovsøen, steg man til vogns og kørte ud til festpladsen.
Denne var ligeledes til forherligelse af festen dekoreret med flag og pavillonen Sommerlyst smukt pyntet med grønt, medens fuglen, der endnu ikke havde dirret under slagene af blykuglerne, knejsede stolt på toppen af stangen. Efter at man var ankommet til festpladsen og havde gået i procession rundt om fuglestangen, samledes man i Sommerlyst’s sal, hvor Møller Quistgaard bød velkommen og udbragte et leve for Fuglekongen, Postmester Thorsen som takkede og udbragte et leve for skytterne.
Herefter samledes man i spisesalen for at indtage “den lille frokost”, før man tog fat på skydningen.
Lidt efter peb kuglerne omkring fuglen, medens deres større kollegaer traskede hen og ved siden af den planke, Forskønnelsesselskabets bestyrelse kalder en keglebane. Og medens splinter etc. fra fuglen føer om i luften, nærmede klokken sig 12, til hvilken tid der efter bestemmelse skulle afholdes frokost.
Da alle var samlede i pavillonen Sommerlyst’s spisesal, der var opfyldt til sidste plads, bød formanden, Møller Quistgaard velkommen og gav ordet til Konsul Rasmusen, der udbragte et leve for Hs. Majestæt Kongen. (Hurra! nationalsangen afsynges.)
Formanden talte derefter for Fuglekongen, Postmester Thorsen og bragte ham selskabets tak for den smukke gave (2 bænke), han havde skænket det.
Postmester Thorsen takkede og udbragte en skål for Forskønnelsesselskabet.
Købmand Smith udbragte derefter et leve for Danmark, idet han betonede, hvor stor vægt vort modersmål har for alt dansk, samt idet han mindede om vore erindringer fra 1848 og 64.
Formanden bad forsamlingen i al stilhed tømme et mindebæger for foreningens mangeårige formand, afdøde Købmand Stapel.
Man afsang derefter under stor munterhed en af S. A. i anledning af jubilæet forfattet sang, hvorefter der udbragtes et leve for sangens forfatter.
Toldassistent Serene d’Acqueria takkede herfor i et stort bifald modtaget versificeret foredrag.
Prokurator Strøbech talte for selskabets æresmedlem, Kammerherre Lützau, der takkede med en skål for selskabets bestyrelse.
Efter at endnu flere taler var holdte og en sang, “Damernes tak”, der gjorde velfortjent lykke, var afsunget hævedes bordet, ved hvilket der havde hersket en sjælden gemytlig stemning, og man tog nu fat på skydningen igen. Hen på eftermiddagen faldt de sidste gevinster, om hvilke vi iøvrigt henviser til nedenstående liste.
Da Kongegevinsten var nedskudt, kørte en stor del af skytterne hjem for at gøre sig i stand til ballet, der skulle afholdes om aftenen.
Kl ca 8 var alle atter tilstede, og man samledes med den nye Fuglekonge, Blikkenslagermester Chr. Gebert, om punchbowlen, hvor taler lød slag i slag, indtil bestyrelsen lod ballet begynde; det fortsattes med liv og lyst til langt ud på natten. Først langt over midnat sluttedes den vellykkede fest, med hvilken der havde hersket en stemning, som man længe ikke havde set mage til ved fugleskydningen.
Skydningen gav følgende resultat:
Brystpladen: (6 sølvspiseskeer) Blikkenslagermester Chr. Gebert (Tømrermester Bruus). Skytten tildeltes skytternes udmærkelsestegn, en sølvfugl.
Højre Vinge: (1 potageske) Apoteker Lundh (Skibsbygger Tuxen Petersen).
Venstre Vinge: (1 kageske) Købmand Lorenz Jacobsen (Glarmester Jensen).
Halen: (1 jordbærske) Fuldmægtig Sofus Møller ( stud. jur. Poul Rasmusen).
Halspladen: (1 forskærerkniv og gaffel med pletteret skaft i etui) Kaptajn G. Kruuse, Lilleø (Købmand H. Rasmusen).
Ringen: (1 pletteret sukkerskål og flødekande) Slagtermester Johs. Svare (Brygger Th. Pedersen).
Kronen: (1 postejpade). Murermester Hertz (Kammeråd Schmidt).
De 4 guldæbler, hvortil hørte smågevinster, blev nedskudte, 1 af Købmand M. Smith, 2 af Sadelmagermester M. Krogh og 1 af Glarmester Jensen, til Kammerherre Lützau. M. Krogh, Byfogedmægtig Lützen og Skræddermester C. Hansen.
Kilde: Korsør Avis den 19 juli 1889.
Mediestream.
Jimmy Pedersen.
Korsør den 21 september 1940.
Dødsfald. Tidligere blikkenslagermester Christian Gebert.
I den høje alder af næsten 80 år er tidligere blikkenslagermester i Korsør Chr. Gebert, Sorø i nat afgået ved døden efter få dages sygdom. Afdøde som langt op i årene var rask og rørig som en yngling, gennemgik sidste sommer en operation, og siden da havde han været sløj, og navnlig havde han fået en slem hjertelidelse, der pinte ham.
Det sidste par dage havde han holdt sengen, men ønskede ikke tilkaldt læge. I morges fandtes han død – ramt af et hjerteslag.
Med den gamle Korsørborger er et arbejdsomt og energisk menneske gået bort – en typisk gammel håndværker, for hvem faget var et og alt.
Den kendte blikkenslagervirksomhed på Kirkepladsen var grundlagt af hans fader i 1860, og den blev overtaget i 1885 af Chr. Gebert, som året efter fik den nuværende indehaver B. J. Bærentzen i lære. I 1922 blev B. J. Bærentzen optaget i firmaet, som de drev i fællesskab indtil 1930, da Chr. Gebert trak sig tilbage og flyttede til Sorø for at nyde sit otium.
Chr. Gebert gik fuldt og helt op i sin virksomhed, og hans kæreste sted var værkstedet, hvor han gerne tilbragte også søndagene, og han opnåede at blive en mand, der sad overmåde solidt i det. Han var ikke gift. En søster bestyrede hus for ham gennem mange år indtil sin død i fjor.
Han interesse for faget førte ham ind i bestyrelsen for Blikkenslagernes Centralforening, hvis medlemsblad – som en dygtig pennens mand – redigerede fra 1904 til 1928, men ellers holdt han sig fjernt fra det offentlige liv med den enkelte undtagelse, at han en årrække var kommunal revisor.
Chr. Gebert var en akkurat og punktlig mand, med et godt humør og et jernhelbred, der tillod ham at cykle fra Sorø til fødebyen så ofte, det lystede ham c selv til for kort tid siden.
Sin fødeby har Chr. Gebert betænkt med det smukke legat til Håndværkerforeningen, som han stiftede for kort tid siden sammen med et legat til Blikkenslagernes Centralforening.
Kilde: Korsør Avis den 21 september 1940.
Mediestream.
Jimmy Pedersen.
Henrik Bach 2023