Isenkræmmer Harald Fischer
Fuglekongen 1911
Fuglekongen 1911
Fuglekonge 12. juli 1911
Isenkræmmer, vicekonsul Harald Fischer.
Født 30. dec. 1885 i Korsør. – Død 11. jan. 1975 i Korsør.
Forældre: Købmand Hans Jesper Harald Fischer * 31 juli 1855 død 7 Februar 1901 og hustru Anna Gundersen Rasmusen. * 7 August 1859. død 11 november 1911.
Citat fra Svend Mogensens bog
‘Fortidens matadorer i Korsør’. Udgivelsesåret 2000.
Harald kom på Sorø akademi august 1898 Blev student i 1905. Kom isenkram lære i Store Heddinge hos Carl Grønvold til maj 1908. Herefter værnepligt i marinen. I lære i Lübeck fra 1908 til 1909 og fra 1909 til 1910 på Handelshochschule i Leipzig. Fra marts 1910 til juni samme år på kontoret på det danske konsulat i Hull.
Harald Fischer kom i moderens forretning i 1911 (faderen Hans Jesper Harald var jo død i 1901). Moderen (Anna) døde samme år og han blev kompagnon med broderen Halfdan (1888-1965.)
Harald Bliver Gift 2. feb. 1917 med Borghild født Lützen,
født 8. juli 1893 i Tórshavn, død 3. dec. 1975 i Korsør.
Datter af købmand Jacob L. Tórshavn.
Sammen får de 5 børn.
Kirsten Fischer, født 1917 bliv gift Borg.
Harald Fischer født 1920.
Erling Fischer født. 1922.
Bente Fischer født. 1925 bliv gift Nissen.
Merete Fischer født. 1929 bliv gift Kragh.
Kirsten Borg har sammen med Poul Bertelsen lagt et meget stort arbejde i lokalhistorisk arkiv i Korsør.
Blandt andet i beskrivelserne omkring fuglekonger fra 1844 og til 1930, som kan læse her på hjemmesiden fugleskydning.dk
Borgerskab i Korsør 1911.
Solgte isenkramforretningen 1970, som 85-årig.
Formand for Korsør Handelsstandsforening, for Roklubben og medlem af Korsør Sejlklub.
Engelsk vicekonsul fra 1915-1933, hvor konsulatet nedlagdes.
Medlem af Sparekassens, (Bikubens) tilsynsråd formand i perioden 1952-1966.
Og modtog Sparekassens gyldne Eg.
Var Ridder af Dannebrog.
Ved fugleskydningen i 1912
Skyttekonge: Fuldmægtig M. Michaelsen.
Gave: Et billede af kong Christian X og dronning Alexandrine.
I dag eksisterer kun den lille sølvplade med fuglekongens navn.
Sidder på det store træskjold.
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør.
Poul Berthelsen.
Datter Kirsten Borg.
Barnebarn Peter Borg.
Barnebarn Lotte Røhder.
og Svend Mogensens.
Renskrevet Lisbeth Enøe Moosdorf.
Oplagt af Henrik Bach 2021
Korsør den 12 juli 1911.
Fugleskydningen.
Det er flere år siden, at Forskønnelsesselskabets Fugleskydning er foregået i et så glimrende sommervejr som i dag. Fra morgenstunden strålede sol med blå himmel, der holdt sig hele dagen.
Fra kl. 6 om morgenen var der musik i gaderne og kl. 8 blev Fuglekongen, Gæstgiver Martin Christensen afhentet, hvorefter skytterne tog til Sommerlyst for at begynde dagens arbejde:
Fuglens nedskydning kl. godt 10 afgives det første skud, og inden den store frokost fandt sted kl. 12, var såvel de 4 æbler som kronen, ringen, halsen, Venstre og højre vinge nedskudte. Gevinsterne er næppe nogenlunde faldne så hurtigt, så enten må skytterne have været meget dygtige i år, eller også må fuglen have været meget skør. Ved 3 1/2 tiden fortsates skydningen til de to tilbageværende gevinster, halen og Kongegevinsten.
Kl. ca 5 blev Kongegevinsten til Købmand Harald Fischer af Fuldmægtig M. Michaelsen.
Forsættelse i næste dags avis.
Med rolig samvittighed som følge af veludført massakre af den grønne fugl i formiddagens løb, kunne skytterne ved 12 1/2 tiden sætte sig til frokosten – den “store”.
Den indlededes af formanden, Redaktør Adam Jensen, der udtalte: Som gode borgere, der ærer vor konge og elsker vort land, vil vi udbringe et: leve kongen og fædrelandet. (9 fyldigt hurra, nationalsangen og “Der er et yndigt land”).
Efter en sang tog formanden atter ordet: Inden vor Fuglekonge nedlægger sit scepter, vil vi endnu en sang bringe ham vor hyldest. Vi kan gære det så meget kærere som han i fjor viste det moralske mod at skyde Brystpladen ned til sig selv.
Når Gæstgiver Christensen nu forlader tronen, vil vi sige ham tak for det svundne år. Han er en god borger i vor by, og af hans interesser kan jeg nævne skyttesagen, som han iøvrigt har kastet sig ind i, hvad enten det gælder skytteforeningen eller de præmieskydninger, som arrangeres af Forsvarsbrødrene, i hvis bestyrelse han iøvrigt har sæde.
I den tid Gæstgiver Christensen har regeret, er der ikke udrettet meget, men der er gjort, hvad muligt var med de små midler, vi råder over.
Vi ser gerne Gæstgiver Christensen hos os, og man kommer gerne hos ham, da han altid viser sin store gæstfrihed.
Med en tak for skydeskiven vil vi ønske alt godt for Fuglekongen, hans familie og forretning han leve! (Hurra).
Fuglekongen: Må jeg bringe alle de tilstedeværende min tak for den hyldest, der er vist mig; det har altid været mig en glæde at være sammen med Dem, mine herrer. Jeg skylder også bestyrelsen en tak – man kan jo sagtens regere med et så godt “ministerium”. Et leve for Korsør Forskønnelsesselskab! (Hurra).
Dermed var de officielle taleres række sluttet, ordet blev givet frit – og det blev, det er vel næsten unødvendigt af fortælle det, meget benyttet.
Redaktionssekretær Lundh Jensen henstillede, at skytterne og præmietagerne indskrænkede udgifterne til “omgange”. Antallet af deltagere i fugleskydningerne svinder mere og mere ind, og grunden er den, at en stor del af byens borgere ikke kan udsætte sig for de udgifter, det ifølge den nugældende skik koster at få en præmie.
Formanden takkede Fuglekongen for hans smukke ord.
Med hensyn til den sidste taler bemærkede formanden, at han sympatiserede med tanken om indskrænkning af udgifterne, men det lod sig næppe gøre.
Formanden udtalte videre, sin beklagelse af, at kun så få mennesker var kommet til stede ved frokosten. “Man ser så mange, som ikke er her”, men på den anden side er der enkelte trofaste, som altid møder til vore fugleskydninger; der er f.eks Guldsmed Larsen senior. Han har været med siden 1852. Man kan kun glæde sig over den interesse, han viser Forskønnelsesselskabet. Et leve for Guldsmed Larsen! (Hurra).
Guldsmed Larsen: Det er mange år siden, at jeg første gang deltog og meget er forandret siden da. Jeg vil bringe selskabet en tak for den venlighed der altid vises mig.
Derpå fulgte en række taler af mere personlig art.
Klokken blev over halv tre, inden Fru Olesens tre udmærkede retter: Sprængt Lam med grønt, kylling og jordbær med tilhørende vin, var bragt derhen, hvor de skulle omsættes for at rode bod på det tab, varmen frembragte på de forskellige korpus’er.
Præmielisterne:
Halsæblet: (sølv frimærkeæske) Hotelforpagter L. Andersen (Fuldmægtig Michaelsen).
Venstre Vingeæble: (sølv servietring) Restauratør Rasmus Hansen (Murermester G. Rasmussen).
Højre Vingeæble: (sølv flødeske) Konditor J. Thers (eget skud).
Haleæblet: (sølv servietring) Litser H. Ørbech (Gæstgiver Christensen).
Kronen: (barometer) Købmand O. Theilmann (Forpagter J. Petersen).
Ringen: (sølvstrøske) Sagfører Thiesen (Malermester Brøndum-Møller).
Halspladen: (kikkert) Tømrermester H. Andersen (Murermester Jens Hansen).
Halepladen: (sølvkartoffelske) Købmand H. Fischer (Fuldmægtig Michaelsen).
Venstre Vinge: (sølv ragoutske) Malermester L. Petersen (Sadelmagermester J. Krogh).
Højre Vinge: (sølv potageske) Malermester Brøndum-Møller (eget skud).
Brystpladen: (6 sølv spiseskeer) Købmand H. Fischer (Fuldmægtig Michaelsen).
Fuldmægtig Michaelsen, Gæstgiver M. Christensen og Redaktionssekretær Lundh-Jensen fik desuden tildelt skytternes udmærkelsestegn.
Udover var der også en salonriffelskydning efter skive.
Kilde: Korsør Avis den 12 juli 1911.
Mediestream.
Jimmy Pedersen.
Harald Bliver Gift 2. feb. 1917 med Borghild født Lützen, her fra deres guldbryllup 2-2-1967
Isenkramforretningen
Sjællands-Posten. Sorø Amt (Slagelse) 28 december 1960.
Korsør den 28 december 1960.
75 år. En rodfæstet og solid grundpille i et af de kendte korsoranske familedynastier, købmand Harald Fischer, Skovvej 14, Korsør, runder på fredag de 75 år. Han passerer dagen i fin form, endnu præget af en aktivitet, som kan gøre en yngling stakåndet.
Købmand Harald Fischer er naturligvis født i Korsør. Sin grunduddannelse i isenkrambranchen fik han i Store Heddinge, og senere supplerede han uddannelsen gennem ophold i England og Tyskland. Ved faderens død i begyndelsen af århundredet overtog Harald Fischer sammen med broderen Halfdan ledelsen af det gamle familiefirma. Dette blev for nogle år siden delt, således at Harald Fischer overtog isenkram-afdelingen og Halfdan Fischer kolonial-afdelingen, mens brødrene stadig i forening driver cement og rørfabrikken.
Harald Fischer er købmand af den gode gammeldags slags. Med lige stor omhu sælger han en kakkelovn og en pakke søm, kunderne føler sig godt behandlet hos ham, og ikke uden grund regnes han endnu den dag i dag mand og mand imellem som den bedste ekspedient i Korsør. Han er nemlig stadig fra morgen til aften med i forretningen, selv om sønnerne Erling og Harald forlængst er rykket ind i ledelsen. Købmand Fischers fagmæssige indsigt er i årenes løb også kommet hans branchekollegaer til gode gennem hans mangeårige varetagelse af formandskabet i isenkræmmernes indkøbsforening DIFA.
Også en anden vis har Fischer stemplet udviklingen med sin aktivitet. Sin kærlighed til det våde element har han plejet såvel som sejler og som roer. Han var i en periode en god formand for rosporten i Korsør, og for denne indsats kvitterede roerne ved at udnævne Harald Fischer til æresmedlem ved Roklubbens jubilæum sidste sommer. Endelig bør det heller ikke overses, at han stadig beklæder formandskabet i tilsynsrådet for Sparekassen for Korsør og Omegn.
Kilde: Sjællands-Posten. Sorø Amt (Slagelse)(1960-1963) 28 december 1960.
Mediestream
Jimmy Pedersen
18-4-2021
Henrik Bach 2023