Gæstgiver Martin Christensen
Fuglekongen 1910
Fuglekongen 1910
Fuglekonge 20. juli 1910:
Hotelejer Martin Christensen, Landsmandshotellet.
Født ca. 1873.
Død 8. juli 1931.
Kom til Korsør omkring 1906 fra Gryderup, hvor han havde smedeværksted.
Gift med Anna født Hansen.
Drev selv gæstgiveriet ved Hotel Korsør, derefter Sølyst og til sidst Landsmandshotellet.
Var ved sin død medlem af bestyrelserne for Borgerforeningen,
Venstreforeningen,
Velgørenhedsselskabet og Beværterforeningen.
I nogle år formand for Forsvarsbrødrene.
Kilde: Korsør Avis 1931/154.
Fuglekonge ved eget skud.
Gave: Skydeskive forestillende Skovfogedhuset ved den nuværende campingplads.
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Poul Berthelsen og Kirsten Borg.
Renskrevet Lisbeth Enøe Moosdorf.
Oplagt af Henrik Bach 2018
Korsør den 21 juli 1910.
Fugleskydningen.
Forskønnelsesselskabets fugleskydning vinder for hvert år større tilslutning; i år var der i alt 92 skydenumre.
Dagen i går forløb traditionsmæssig. Efter at Fuglekongen, Sadelmagermester Hansen var afhentet, drog skytterne i procession fra Hotel Korsør til de ved Lovsøen ventende vogne; kl. godt 9 var skytterne i Sommerlyst, og efter en lille hastig frokost tog skydningen sin begyndelse. Ved det første skud, der blev afgivet af Købmand Teilmann for Fuglekongen, faldt det første æble. Og så fulgte nedskydningen af de andre gevinster slag i slag; da man gik ind til den “store” frokost, var der kun tre gevinster tilbage på den grønne fugl – Venstre Vinge var jo “faldet af sig selv”.
Frokosten begyndte ved halvet tiden. Menuen: Sprængt lam, kyllinger og melon.
Formanden, Redaktør Adam Jensen bød velkommen og tog kort efter ordet: Vi har sikkert alle læst den tale, kongen Holstein Odense, og vi har lagt mærke til Kongens ord om, at det sidste år har været svært for ham. Ja, det må være svært at regere, når det en ministerium går, og der ikke kan dannes et andet. Vi vil håbe, at de kommende år må blive lette og lyse for kongen. Kong Frederik 8 længe leve! (9 hurra – “Kong Christian”).
Forpagter Petersen, Hulby Mølle, talte for fædrelandet og fremhævede bl.a at hvor vi end kommer hen i verden, så længes vi mod vort fædreland. Er der noget så skønt som den danskebøgeskov og de gulnende marker. En skål for vort gamle fædreland! (Hurra – “Der er et yndigt land”).
Redaktør Adam Jensen: Der er knapt et år imellem hver gang, vi udråber en ny konge, men alligevel kan der ske store ting; man behøver blot at se på vor pavillon her i skoven. Hvis der i hver af vore kongers regeringstid kunne udføres lignende arbejder, og hvis selskabet havde den dertil fornødne fulde pengekasse, ja så vil det først rigtig svare til sit navn.
Vor Fuglekonge har gennem sin gerning vist, at han er en af de ægte; vel har han været under fremmede faner, før han kom til,Korsør, men hans ægthed som god dansk mand er sikker. Vi ønsker held og lykke for vor Fuglekonge, hans hustru og hans forretning. Han leve! (Hurra).
Fuglekongen Sadelmagermester Hansen takkede for skålen og kvitterede for den med et leve for Forskønnelsesselskabet. (Hurra).
Som skik og brug er ved denne frokost fulgte der nu en længere række taler. Direktør Groesmeyer talte for damerne og Redaktør Jensen for de to veteraner, Guldsmed H. Larsen og Restauratør R. Hansen. Guldsmed H. Larsen takkede og udbragte et leve for Forskønnelsesselskabets bestyrelse, idet han mindede om det arbejde, bestyrelsen må udføre. Murermester Chr. Svare talte for det konsortium, der havde lejet fiskeriet i Lovsøerne; han håbede, at konsortiets uegennyttige handling (at betale fiskeriet i dyre domme) måtte efterfølges af andre lignende eksempler.
Inden frokosten var forbi, oplyste Redaktør Adam Jensen, at Nyborg Fugleskydningsselskab havde inviteret Forskønnelsesselskabet til dets fugleskydning i dag, men man havde set sig nødsaget til at melde afbud.
Så tog de gæve skytter atter fat på sønderlemmelsen af fuglen. Og ved 5 tiden faldt Brystpladen ved Gæstgiver Christensens skud for ham selv.
Men det varede alligevel noget, inden skytterne kunne tage hjem for at klæde sig om til ballet; der skulle først trækkes lod om de to vinger – Højre Vinge faldt, som meddelt under skydningen til Halen.
Ved siden af fugleskydningen var der arrangeret en salonskydning; skytterne var delt i to serier, den ene omfattede dem, der skyder i skytteforeningen, den anden dem, der ikke er professionelle skytter. Den salonskydning interesserede de tilstedeværende i lige så høj grad som keglebanen.
Præmierne uddeltes om aftenen inden ballet før de voksne begyndte. Ved denne lejlighed blev de traditionelle hurra udbragt; for de to Fuglekonger og for de bedste skytter. Og da så de lykkelige var blevet forsynet med det vundne sølvtøj, begyndte dansen. Under denne trakterede den nye Fuglekonge selskabet med et glas punch.
Forskønnelsesselskabet havde får den geniale ide at låne kommunens vandvogn til en omgang vanding i gruset foran pavillonen. Det hjalp svært på støvet.
Præmielisten:
Venstre Kloæble: (1 sølv servietbånd) Sadelmagermester Hansen ( Købmand Teilmann).
Højre Kloæble: (1 sølvservietbånd) Guldsmed H. Larsen (Guldsmed B. Larsen).
Halsæblet: (1 sølvflødeske) Købmand Th. Fischer (Fuldmægtig Michaelsen).
Haleæblet: (1 sølv syltetøjsske) Reinar B. Hansen (Maskinassistent Svare).
Venstre Vingeæble: (1 sølv syltetøjsske) Inspektør Jens Hansen (Murermester J. Hansen).
Højre Vingeæble: (1 sølv syltetøjsske) Brolægger Clausen (Murermester G. Rasmussen).
Kronen: (1 barometer) Fabrikant Kähler (Urmager Johansen).
Ringen: (1 sølv postejske) Fuldmægtig Michaelsen (eget skud).
Halspladen: (1 kikkert) Restauratør Rasmus Hansen, Banegården (Murermester G. Rasmussen).
Halepladen: (1 sølv kartoffelske) Urmager Pilgaard (Malermester C. Krogh).
Venstre Vinge: (1 sølv ragoutske) Konduktør P. Andersen (lodtrækning).
Højre Vinge (1 sølv potageske) Kelner R. Hansen (lodtrækning).
Brystpladen: (6 sølv spiseskeer) Gæstgiver M. Christensen (eget skud). Desuden tildeltes han skytternes udmærkelsestegn, en sølvfugl på grøn roset.
Kilde: Korsør Avis den 21 og 22 juli 1910.
Mediestream.
Jimmy Pedersen.
Henrik Bach 2023