Skomagermester O. Møhr Johnsen
Fuglekongen 1912 – Æresmedlem 1945.
Fuglekongen 1912 – Æresmedlem 1945.
Fuglekonge 1912:
Skomagermester Osvald Møhr Johnsen.
Født i Korsør 22. juni 1881,
død sst. 11. nov. 1965.
Søn af skomagermester Jesper Georg Johnsen, Korsør
og Thora Olivia Sørensen, datter af skipper Chr. Sørensen, Korsør.
Gift 1906 med Karla Margareta Mørck (1883-1978), datter af restauratør Peter Mørck, Korsør.
Præliminæreks. Fra Bogø Kostskole 1898.
Handelslæring 1898-1902 hos Th. Rasmussen, Korsør Margarinefabrik. Handelskommis.
Efter faderens død 1904 bestyrer af skotøjsforretningen i Algade.
Overtog 1913 forretningen efter sin mor.
Borgerskab som skomagermester i Korsør 2. feb. 1923.
Afstod forretningen 1855.
Formand for Korsør Håndværker- og Industriforening fra 1935-45.
Æresmedlem af foreningen fra 1945.
Formand for Teknisk Skole og alderdomsstiftelsen ”Augusta”.
Tropsrådsformand i Det Danske Spejderkorps.
Medstifter og i mange år gildemester af Sct. Georgs Gildet i Korsør.
I en periode medlem af Korsør Menighedsråd.
Medlem af Odd Fellow-ordenen.
Fuglekonge ved eget skud.
Gave: Skydeskive forestillende stranden nord for Lygtebanken.
I firkantet ramme udskåret af fuglekongen selv.
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Poul Berthelsen og Kirsten Borg.
Renskrevet Lisbeth Enøe Moosdorf.
Oplagt af Henrik Bach 2018
Korsør den 12 juli 1912.
Fugleskydningen.
Forskønnelsesselskabets årlige store fest, Fugleskydningen løb så af snabelen i går. Og det skal siges, at skøn morgenstunden bragte nogen utilfredshed frem fra flere sider og i det hele taget ikke spåede idel glæde, så forløb dagen dog på en meget gemytlig måde – måske endda mere morsom end de foregående fugleskydninger.
Deltagernes – og forresten også ikke-deltagernes – utilfredshed var opstået, fordi bestyrelsen som følge af ringe tilslutning havde haft en sparekommission (formanden og kassereren) i virksomhed og måtte knibe på udgifterne.
Den sædvanlige musik gennem gaderne om morgenen var strøget, og det var navnlig fjernelsen af denne “morgenbitter”, som faldt for brystet. Dette viser iøvrigt, hvor rodfæstet traditionerne er i det gamle selskab, og det er samtidig en remenio til de mange af selskabets medlemmer, som i går holdt sig borte, til en anden gang at deltage i fugleskydningen.
Musikkorpset var i år indskrænket til 5 mand, men disse – under Musikdirektør Hansens ledelse – udførte en så god musik, som kunne forlanges, og især var balmusikken fortrinlig.
Dagens program var det gammelkendte: Afhentning af Fuglekongen, Købmand Harald Fischer, udmarch fra Hotel Korsør med fane og klingende spil til vognene ved Lovsøen, straks efter ankomsten til skoven “den lille frokost”, og derpå skydning til kl. 12 1/2, da man samledes om “den store frokost”.
Ved denne bød formanden, Redaktør Adam Jensen velkommen og udtalte kort efter:
Siden vi sidst var samlet, er der sket store begivenheder i vort land. Kong Frederik den 8 døde pludseligt, og hans søn har overtaget regeringen, ære være Kong Frederiks minde!
De ord, Kong Christian den 10 udtalte ved proklamationen på Amalienborg; at han ville arbejde for at bevare Danmarks frihed, lykke og selvstændighed, er gået enhver god dansk mand til hjertet, og vi siger vor konge tak for de ord. Leve Kong Christian! ( 9 fyldigt hurra og “Kong Christian”).
Formanden meddelte, at Sadelmagermester Sibbern og Malermester Brøndum-Møller ville skænke selskabet en buste af Kong Frederik. Den skal opstilles i Sommerlyst’s sal.
Slagtermester R. Svare udbragte en skål for fædrelandet, idet han mindede om, at vi her ved Korsør havde et karakteristisk stykke Danmark: Den blå sø og de grønne bøge. Han sluttede med at citere Kong Frederik den 7 sang: “Sjælland, Sjælland med skov og med sø”, hvori kongen priser vort land. Det er ord, hvortil alle danske kan slutte sig.
Formanden: Vi studsede lidt, da Købmand Harald Fischer, et af de yngste af vore medlemmer, i fjor blev Fuglekonge. Men vi har lært ham at kende som en ung mand, der forener energi og forretningsdygtighed med beskedenhed. Vi vil håbe, at han bliver en god borger for sin by, og vi håber for ham, at han må føre de gode traditioner fra det store hus på Havnepladsen videre.
Det er med beklagelse vi skilles fra vor Fuglekonge. Vi bringer Dem, Hr. H. Fischer en tak for kongeparrets billeder, som De har skænket selskabet, og håber at årene må blive lyse og lykkelige for Dem. Et leve for Fuglekongen (hurra).
Efter at en sang var sunget bragte Købmand Harald Fischer en tak til formanden for de smukke ord. Med de dygtige ministre, jeg har haft, er regeringsåret forløbet let for mig, og jeg vil bringe bestyrelsen en tak for det år der er gået. Leve for Forskønnelsesselskabet! (Hurra).
Formanden takkede dernæst Korsør Byråd for den støtte, der hvert år tilflyder selskabet i form af pengebidrag.
Endnu holdtes flere taler – bl.a af Sagfører Thiesen for Guldsmed H. Larsen, af Forpagter Petersen, Hulby Mølle, for Korsør borgere af Smedemester Carl Sørensen for bestyrelsen, og af Fuglekongen for damerne c inden bordet ved 3 tiden blev hævet. Frokosten var ikke så lidt fornøjeligere, end foregående års.
For bedre at få fordøjelsen i gang tog deltagerne sig nu en lille svingom i dansesalen. Der blev både danset “rigtigt om” og “aved om” og med og uden tryk!
Efter frokosten gik skydningen atter lystigt, og gevinsterne faldt med passende mellemrum. Sej var Brystpladen at få ned – så sej, at Pe’r hin unge (gamle Pe’r nedlagde i fjor sceptret) måtte til vejrs for at løsne splitten.
Ved 6 1/2 tiden sendte Skomagermester Johnsen det velrettede skud, som bragte den efterstræbte (!) Brystplade til at glide op over stangen. Og den nye Fuglekonge fik sig en tur i “guldstol”.
Skytterne tog nu plads og trak skifteklæderne på, for ved 8 tiden at være tilbage ved Sommerlyst til præmieuddelingen. Efter denne begyndte man at træde dansen.
Fugleskydningen gav følgende resultater:
Halsæblet: (sølv servietring) Hotelvært Andersen (Sadelmagermester Krogh).
Venstre Vingeæble: (sølv servietring) Konsul Th. Rasmusen (Malermester Brøndum-Møller).
Højre Vingeæble: (kniv) Urmager Pilgaard (Murermester G. Rasmussen).
Haleæblet: (sølv penneskaft) Sadelmagermester Hansen (Købmand Teilmann).
Ringen: (sølv dessertske) Fragtmand Justesen (Sadelmagermester J. Krogh).
Kronen: (sølv syltetøjsske) Bagermester Høyer (Konditor J. Thers).
Halsen: (2 sølv syltetøjsskeer) Guldsmed H. Larsen (Købmand Teilmann).
Halen: (sølv sauceske) Ingeniør J. Rasmusen (Forpagter Petersen, Hulby Mølle).
Venstre Vinge: (sølv kartoffelske) Oldermand Buch (Bagermester P. Thers).
Højre Vinge: (porcelæns-kaffestel) Prokurist R. Chr. Hansen (Skomagermester Johnsen).
Brystpladen: (6 sølv spiseskeer) Skomagermester Johnsen (eget skud).
Skomagermester Johnsen blev desuden som den bedste skytte dekoreret med skytternes udmærkelsestegn, den lille sølvfugl.
Der var også arrangeret i forbindelse med fugleskydningen en skiveskydning med salonrifler.
Kilde: Korsør Avis den 12 juli 1912.
Mediestream.
Jimmy Pedersen.
Henrik Bach 2023