Fuglekonge 20. juli 1920:
Slagtermester Anders Henrik Balthasar Schrøder. Algade 53.
Født 13. jan. 1876 i Korsør.
Død 21. sept. 1956 i Korsør.
Forældre: Slagtermester Christian Valdemar Schrøder og hustru Petrine Anna Zehngraff.
Gift 29. okt. 1911 med Ingrid Alma Frederikke Liisberg,
datter af bagermester Søren Lavritz Liisberg og hustru Ane Marie født Larsen,
den 18. maj 1880 i Aarhus, død 26. jan 1940 i Korsør.
Etableret som slagtemester i Korsør 10. jan 1903.
Forretningen videreførtes af den ældste søn Christian Schrøder.
Skyttekonge 1920: Malermester J. Brøndum Møller.
Gave: Skydeskive forestillende møllen på Lilleø, samt et sølvskjold, som sidder på det grønne kongebandoler.
(malet af E. Aagaard efter et maleri i fuglekongens eje.)
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Poul Berthelsen og Kirsten Borg.
Renskrevet Lisbeth Enøe Moosdorf.
Oplagt af Henrik Bach 2018
Platte er malet af: Eigil Aagaard, Foto Lars Moosdorf 2020.
Korsør den 20 juli 1920.
Fugleskydningen i dage foregik efter de traditionelle former. Med musik og fane i spidsen afhentede skytterne i morges ved 8 tiden Fuglekongen, Entreprenør Henriksen, hvorefter processionen drog gennem byens gader til Lovsøerne, og derfra kærte skytterne til Sommerlyst.
Kort efter ankomsten dertil begyndte skydningen. Da den ved 12 tiden blev afbrudt af frokosten, var alle æbler, Kronen, Halspladen og Højre Vinge nedskudt.
Under formiddags skydningen indtraf det mærkelige, at ikke mindre end 4 gevinster blev nedskudte udenfor tur. Da der blev skudt til Halsæblet, faldt først Højre Kloæble og derefter Venstre Kloæble, Halsæblet blev skudt ned til en tynd splint, og for at spare på ammunitionen, der var meget dyr, blev skydningen til denne splint opgivet. Ved skydningen til Ringen faldt først Halspladen og derefter Højre Vinge. Disse vådeskuds gevinster blev der trukket lod om tilligemed det ikke nedskudte Halsæble.
Efter frokosten genoptoges skydningen kl. 3, og allerede kl 4.40 faldt Brystpladen til Slagtermester A. H. Schrøder ved Malermester Brøndum-Møllers skud.
De øvrige gevinster tilfaldt:
Venstre Vingeæble: Urmager og Guldsmed Pilgaard (Redaktør Lundh Jensen).
Højre Vingeæble: Malermester Brøndum-Møller (eget skud).
Haleæblet: Bygmester Poul Hertz (Hotelejer Martin Christensen).
Kronen: Borgmester Nanke (Handelsgartner Axel Mathiesen).
Ringen: Sagfører Vognsen (Konditor Jørgen Thers).
Halen: Hotelforpagter Rasmussen (Skomagermester Møhr Johnsen).
Venstre Vinge: Vognmand Rasmus Jansen (Malermester R. Petersen).
Der var 95 skydenumre og 16 skytter pillede den grønne fugl ned fra sit ophøjede stade.
Lodtrækningen gav følgende resultat:
Halsæblet: Guldsmed Larsen.
Højre Kloæble: Malermester Emil Krogh ( Tømrermester L. Petersen).
Venstre Kloæble: Bankkasserer Jørgensen (Kaptajn Almsted).
Halspladen: Skotøjshandler Emil Rasmussen (Redaktør Lundh Jensen).
Højre Vinge: Mælkekusk H. J. Jensen (Skotøjshandler Rasmussen).
Forstsat næste dag i avisen.
Tilslutningen til frokosten i Sommerlyst i går, var nogenlunde mindre end tidligere, hvilket i væsenlig grad skyldes, at adskillige af selskabets medlemmer er taget på ferie.
Der blev serveret sprængt lam med grøntsager, kylling og is. En mængde smukke roser prydede bordet. Frokosten var som altid upåklagelig, og der lød mange lovord over Fru Jørgensen fortrindelige mad.
Formanden Købmand Strarup bød velkommen.
Fuldmægtig Michaelsen talte for konge og fædreland. Taleren mindede om det gribende øjeblik, da Kong Christian red over grænsen for igen at tage det gamle danske land i besiddelse, og om den begejstring, hvormed sønderjyderne havde modtaget vor afholdte konge. Med ønsket om, at den nationale stemning, der er rådende i Sønderjylland, må forplante sig til hele Danmark og gribe alle, udbragte taleren et leve for Kong Christian!
Ni kraftige hurra rungede gennem salen og efterfulgtes af nationalsangen.
Derefter tog formanden ordet for at prise Fuglekongen, Entreprenør Henriksen. Han har som få forstået at samle medlemmerne om sig, og han har ført sit scepter med mild hånd. Vi siger ham tak for den tid, han har resideret, og vi siger ham tak for hans gaver til selskabet, en smuk platte (med et prospekt af Fæstningen) – et klaver til pavillonen. Et leve for vor Fuglekonge! Hurra.
Entreprenør Henriksen kvitterede straks for formandens og medlemmernes virak med en tak til “Kbnsejlspræsidenten” og “Ministrene”. Fuglekongen berørte de begivenheder, der var indtruffet indhandle regeringstid, og omtalte også restaurationsspørgsmålet. Man har drejet nøglen for restaurationen halvt om, udtalte Fuglekongen, men vi vil håbe, at det må lykkes bestyrelsen at då den drejet tilbage, så vi atter kan komme ind under gode forhold igen. Et leve for Forskønnelsesselskabet! Hurra.
Bagermester P. Thers udbragte en skål for selskabets gæst, Borgmester Nanke. Det glæder både gamle og unge at se Borgmester Nanke rask og rørig iblandt os, og adskillige af de gamle borgere som tidligere har deltaget i fugleskydningerne, burde have fulgt Borgmester Nankes eksempel og have været nærværende i dag.
Taleren sluttede med etbleve for Borgmester Nanke (Hurra).
Borgmester Nanke, der var stærkt bevæget, tog nu ordet.; Tak for den måde, hvorpå De alle sammen har modtaget mig, det har overvældet mig. Jeg har tilbragt mange lykkelige år i Korsør, og såvel venner som modstandere har vist mig imødekommenhed.
Det glæder mig, at selskabet har holdt på traditionerne, det kan man godt, selv om man er Fremskridtsmand. Man må bevare de gode sider og lade de dårlige falde.
Det bedrøver mig at se, at en hel del kendte ansigter mangler her; der er ganske vist kommet en del nye mænd til, men derfor kunne de ældre jo også godt deltage i denne fest.
Jeg vil ønske, at det altid må lykkes selskabet at fintede rette mænd til at stå i spidsen for det og lede det i traditionernes ånd. Et leve for bestyrelsen! (Hurra).
Efter at en sang var afsunget, talte Fuldmægtig Michaelsen for dennes forfatter. Taleren raillede over byrådsflertallets stilling til bevillingsspørgsmålet.
Derpå talte Skomagermester Møhr Johnsen for Rentier Fleck og Forpagter Petersen, Hulby Mølle.
Rentier Fleck takkede og udbragte et leve for Korsør by.
Det samme gjorde Redaktør Grevsen, efter at have svaret på Fuldmægtig Michaelsens udtalelser om restaurationsspørgsmålet.
Der blev endnu talt for skytterne, for damerne og for det fraværende bestyrelsesmedlem Bennetzen. Sluttelig talte Matros Clasen for Sømandsstanden; han omtalte den følelse, der besjæler sømanden, når han i fremmede havne ser vort skønne Dannebrog.
Så bød formanden velkomme, og herrerne fok sig som sædvanlig en svingom i salen, inden man gik til kaffebordene, der var dækket på verandaen.
Gevinstuddelingen fandt sted om aftenen fra musiktribunen, og her skete ligeledes “Tronskiftet”; det smukke grønne bånd med de mange sølvplader, som den afgående Fuglekonge har båret med ære, blev overrakt det kommende års Fuglekonge, Slagtermester Schrøder.
Naturligvis blev de to konger, der har ens fornavne, af de glade festdeltagere hurtigt døbt Kong Henrik 1 og Kong Henrik 2.
Så tog man fat på dansen. Der varede til midnat.
Kilde: Korsør Avis den 20 og 21 juli 1920.
Mediestream.
Jimmy Pedersen.
Hb 2023