Kaptajn Otto Møller
Fuglekongen 1904
Fuglekongen 1904
Fuglekonge 21. juli 1904:
Kaptajn Otto Møller.
Født 6. marts 1872 i Korsør. Død 5. marts 1952 i Frederikshavn.
Forældre: Skomager Søren Frandsen Møller og hustru Marie født Brønsum, Korsør.
Gave 8. feb. 1907 i Horsens med Cathrine født Nielsen.
Sejlet, senere ansat i Svitzer med bjærgningsinspektør med bopæl i Frederikshavn.
Skyttekonge 1904: Købmand Marius Schou.
Gave: Skive forestillende parti af Skovstranden.
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Poul Berthelsen og Kirsten Borg.
Renskrevet Lisbeth Enøe Moosdorf.
Oplagt af Henrik Bach 2018
Korsør den 22 juli 1904.
Forskønnelsesselskabets fugleskydning foregik i det bedste sommervejr, der fra morgenstunden var let skyet, således som et godt skydevejr bør være, og op ad dagen da solen brød igennem, blev det rigtigt festvejr.
Morgenoplivelsen i gaderne besørgedes som sædvanlig af Musikdirektør Jensens orkester, og Fuglekongens afhentning af selskabets bestyrelse, processionen gennem byen, køreturen til skoven, marchen om fuglestangen og det første leve for Fuglekongen i Sommerlyst’s sal, formede sig alt sammen efter det gamle program, der ikke kan rokkes undtagen selskabet må ryste og bæve i sine grundvolde.
Skydningen tog sin begyndelse lidt over kl. halvti og fortsattes til henad kl. 12. Da var fuglen berøvet samtlige æbler og desuden kronen, ringen og halspladen. Dagens største arbejde havde skytterne således endnu tilbage. Der var Ialt 17 herrer til at bombardere dyret og de 7 ældste skytter fik hver 5 skydenumre, resten 4.
Foruden skydningen til fuglen var der i år arrangeret en salon-skiveskydning, der havde god tilslutning.
Faneindvielsen.
Ved tolvtiden blæste musikken til samling og skytterne med selskabets formand og Fuglekongen i spidsen samt et større tog af ankomne frokostgæster satte sig i bevægelse til,procession om fuglestangen. Forrets båres selskabets 31 år gamle fane, der i sin tid er skænket af nuværende Fabrikant R. Chr. Hansen. Foran trappen til Sommerlyst gjorde man holdt, og formanden, Redaktør Adam Jensen sagde nogle ord til afsked med den gamle fane, som så blev ophængt i dansesalen. Derefter foregik indvielsen af den ny fane, som sidste års Fuglekonge, Købmand L. Jepsen har skænket selskabet.
Borgmester Nanke mindede om, at den ny fane ikke skulle være et mærke, der samlede os omkampens hede og heller ikke var bestemt til at vaje for dem, der kæmpede for en eller anden social ide, men kun skulle være samlingsmærke for selskabets medlemmer, navnlig ved fugleskydninger. Når man alligevel har ment, at det første søm skal slås i for Hs. Majestæt kongen, har man derved villet give til kende, at hvor man samles, går vor tanke hen til kongen som den, der er repræsentant for alt det gode, der findes i vort folk. Med et “gud bevare kongen” indslog taleren det første søm
Købmand Jepsen indslog det andet søm for fædrelandet. Når jeg Beder dem modtage denne fane, er det i dybeste ærbødighed for vort gamle fædrelands tusindårige minder, dets flag og dets folk og i levende tro på folkets og landets fremtid.
Redaktør Adam Jensen slog det tredje søm i for Forskønnelsesselskabet med ønsket om, at fanen altid med ære måtte vaje for dets medlemmer. Han rettede derfor en tak til Fuglekongen for den smukke gave, hvorefter den lille højtidelighed sluttede med hurraråb for fanen og leveråb for giveren.
Den smukke dannebrogsfarvede fane, der er dobbelt silketøj, bærer i det hvide felt en fugl med udspilede vinger; overlever læses:
Korsør Forskønnelsesselskab og nedenunder 1839-1904.
Frokosten.
Der var større tilslutning til denne end de senere år og stemningen var tvangfri og gemytlig i bedste forstand. I det hele hævder disse sammenkomster på fugleskydningsdagen sig som virkelig morsomme, og der falder ved bordet mangt et bevinget ord, – og naturligvis også af og til nogle mindre bevilgende, som dog optages i bedste mening.
Handelsgartner J. Mathiesen bød som medlem af bestyrelsen velkommen og beklagede, at to af bestyrelsens medlemmer – Redaktør Adam Jensen og Skibsbygmester Tuxen Petersen af private grunde ikke kunne være til stede.
Borgmester Nanke havde iagttaget hos englænderne et par gode skikke; ved gilder spiste man sig altid godt mætte, før talerne begyndte, og den første skål gjalt altid kongen. Dette foregår på den måde, at en rejser sig, slår i bordet og råber: King! Råbet gentages af alle, hvorefter Kongens skål drikkes. Taleren kunne fristes til her at praktisere denne skik, idet han dog ville lade skålen gælde både konge og fædreland, som uløselig hører sammen. Et leve for konge og fædreland. ( 9 hurraråb og nationalsangen).
En sang af – cl på melodien “Hvad jeg nu’nte tror” med forskellige hentydninger til lokale og kommunale forhold slog svært an.
Skålen for Fuglekongen udbragtes af Handelsgartner J. Mathiesen. Vi er svært glade for Købmand Jepsen som Fuglekonge, vi er ham taknemmelige for hans smukke og store gave og vi har haft den glæde, at selskabet under ham har haft stærk tilgang af nye medlemmer. Fuglekongen leve.
Købmand Jepsen takkede og mindede om, at Forskønnelsesselskabet nu havde bestået i 65 år. Han ønskede at dets levetid endnu måtte være lang, og var overbevist om, at ingen der følte sig hjemme i Korsør, ville undvære det. Et leve for Forskønnelsesselskabet!
Købmand Valdemar Hansen fik stærk tilslutning til en skål for selskabets formand, Redaktør Adam Jensen, der lægger stor interesse og energi ind i sit arbejde for selskabet.
Så blev ordet givet frit, og nu gik det løs med veltalenhed.
Bødkermester Groesmeyer talte først for Fuglekongen og siden for de to ikke tilstedeværende bestyrelsesmedlemmer samt hele “ministeriumet”. Endelig var han også sidste taler ved bordet med en forøvrigt smukt motiveret skål for Korsør borgere.
Lærer Poulsen bragte de tre tilstedeværende bestyrelsesmedlemmer c Bagermester P. Thers, Købmand Valdemar Hansen og Handelsgartner J. Mathiesen – en tak for deres gode arbejde for selskabet. Han ønskede de gamle traditioner bevarede, men antallet af bestyrelsesmedlemmer burde forøges og selskabet i det hele følge med tiden.
Købmand Valdemar Hansen talte for damerne.
Handelsgartner R. Mathiesen fandt, at sangene ved fugleskydningen altid bidrog til at sætte godt humør, og at man skyldte forfatteren en tak herfor. Bare byrådsreferaterne også kunne gå på nogle kvikke melodier.
Lærer Kjærgaard udbragte et leve for Borgmester Nanke som den arbejdsivrige og energiske embedsmand, der altid stræbte at gavne sin by og dens interesser. Senere talte han for Handelsgartner R. Mathiesen navnlig med henblik på dennes kommunale virksomhed.
Lærer Poulsen bragte Borgmester Nanke en tak både fra inden og udenbys skytter for den smukke måde, hvorpå han havde udført præsidiet ved den første konkurrenceskydning i Korsør.
Borgmester Nanke takkede for de faldne udtalelser om ham. Man havde jo lejlighedsbevis erfaret, at der kunne være kivninger indenfor bestyrelsen, og taleren vidste ikke, om sådanne meddelelser i et bestyrelsens formand nærstående blad som den, at Caroline Amalie holdt hof med Struensee på Hørsholm, eller at grunden til, at Frederiksborg Slot brændte var den, at dronningen – som da var Grevinde Danner – holdt stævnemøde med sin elsker, kunne give anledning til slige kivninger. Taleren undrede yndede ikke kulslagger på spadserstierne i skoven og ville anbefale en revision af selskabets love. Han sluttede med ønsket om, at selskabet altid måtte have en god kasse, og sluttede med et leve for kassereren, Købmand Valdemar Hansen.
Konsul Sofus Møller talte for minderne, der knytter sig til selskabets gamle fane. Lad os mindes giveren, Fabrikant R. Chr. Hansen, der er en af veteranerne ved vore fugleskydninger, med et hurra og bede hans søn, som her er til stede, bringe ham vor tak.
Købmand Valdemar Hansen takkede på sin faders vegne for disse udtalelser.
Fuldmægtig Michaelsen udbragte et leve for Skyttekongen, Malermester Brøndum-Møller.
Købmand Jepsen gav under megen munterhed forskellige eksempler på det “udmærkede” samarbejde mellem bestyrelsen og Fuglekongen og sluttede med et leve for bestyrelsen.
Så bød man velbekomme.
Skytterne tog så fat igen på deres dagværk. Brystpladen faldt efter en ikke særlig hård eller langvarig kamp kl. 5 for Købmand Marius Schous skud og den ny Fuglekonge blev Kaptajn Otto Møller.
Til koncerten om eftermiddagen ved Sommerlyst var der stor tilstrømning af medlemmernes familier og om aftenen gik dansen – såvel børnenes som de voksnes – med livlig anstand trods varmen.
Ialt blev der sendt 323 skud mod den grønne fugl. Det var ikke alle træffere.
Gevinsterne.
Venstre Kloæble: (1 sølv servietbånd) Gæstgiver P. T. Gabrielsen (Sadelmagermester M. Sibbern).
Højre Kloæble: (1 sølv servietbånd) Brandinspektør Harald Hansen (Kaptajn C. Rasmussen).
Halsæblet: (2 sølv theskeer) Kaptajn C. Rasmussen (eget skud).
Bødkermester A. Rasmussen (Bødkermester Groesmeyer).
Højre Vingeæble: (2 sølv theskeer) Købmand Fr. Hansen).
Haleæblet: (2 sølv theskeer) Blikkenslagermester Vilhelm. Hansen (Købmand Marius Schou).
Kronen: ( konsolur) Fabrikant V. Kähler (Handelsgartner J. Mathiesen).
Ringen: (1 forskærerkniv og gaffel) Handelsmand Hans Mogensen, Ormeslev (Bagermester Thers).
Halsen: (1 barometer): Forretningsbestyrer Michelsen (Fuldmægtig Michaelsen).
Halen: (2 sølv kompotskeer) Sagfører Melson (Handelsgartner J. Mathiesen.
Venstre Vinge: (1 sølv ragoutske) Dyrlæge C. Larsen (Handelsgartner J. Mathiesen).
Højre Vinge: (1 sølv potageske) Malermester V. Krogh (Urmager Johansen).
Brystpladen: Kongegevinsten (6 sølv spiseskeer) Kaptajn Otto Møller (Købmand Marius Schou), skytten tildeltes det sædvanlige udmærkelsestegn, en grøn roset med en sølvfugl.
Kilde: Korsør Avis den 22 juli 1903.
Mediestream.
Jimmy Pedersen.
Henrik Bach 2023