Redaktør Adam Jensen
Fuglekongen 1902 og Statsminister 1895-1913 og igen 1928-1930
Fuglekongen 1902 og Statsminister 1895-1913 og igen 1928-1930
Fuglekonge 18. juli 1902:
Redaktør Adam Jensen, Korsør Avis.
Født 1. aug. 1856. Død 3. jan 1936.
Forældre: Bogtrykker, redaktør, kancelliråd
F. Th. Jensen og hustru Antoinette før Christensen.
Begyndte som avisdreng.
Overtog 1. jan 1891 Korsør Avis efter sin far.
Konservativt byrådsmedlem 1890-1906 og 1909-1917.
Ivrig jæger.
Gift 21. sept. 1883 i Korsør med Oline Caroline Johanne Andrea Lundh, født 18. sept. 1859, død feb. 1931.
Fuglekonge ved eget skud.
Gave: ”Erindringspokal, indvendig forgyldt, udvendig forsynet med inskriptioner.
Bestemt til at bruges af Fuglekongen ved de årlige Fugleskydninger” (Korsør Avis)
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Poul Berthelsen og Kirsten Borg.
Renskrevet Lisbeth Enøe Moosdorf.
Oplagt af Henrik Bach 2018
Korsør den 19 juli 1902.
Forskønnelsesselskabets Fugleskydning.
Fugleskydningsdagen i går oprandt med fint og festligt sommervejr – rigtigt skydevejr.
Tidlig på morgenstunden lød musikken i gaderne både til opmuntring for dem der først skulle med senere på dagen, og varsko for skytterne om, at det snart var tid at møde under fanen.
Så blev Fuglekongen fra forrige års fugleskydning Hotelforpagter P. Lund afhentet af Forskønnelsesselskabets bestyrelse.
Lidt over kl. 8 marcherede så skytterne med Fuglekongen og bestyrelsen i spidsen gennem gaderne til Lovsøen, hvor vognene ventede. Så gik det intravenøs til Sommerlyst, hvor man efter at
have marcheret rundt om stangen, hvor den grønne fugl knejste, råbt de første hurraer for Fuglekongen og Forskønnelsesselskabet og styrket sig ved en lille frokost, tog fat på skydningen. De ældre skytter fik tildelt hver 4 numre, de yngre 3. Skydeinspektørerne trådte i funktion og dikterede med stor strenghed bøder, når en skytte glemte reglerne, og nu vankede der til “dyret” oppe på stangen i en god mening. Synderlig skade tod den ikke de første timer. Det tog nemlig ikke så kort tid at få æblerne pillet ned, og før frokosten var fuglen kun foruden disse prydelser berøvet kronen og ringen.
Frokosten.
Kl. 12 1/2 samledes man om bordene i Sommerlyst’s spisesal. Stemningen kom her snart op og frokosten forløb så gemytligt, som en Fugleskydnings frokost bør gøre det.
Selskabets Formand Redaktør Adam Jensen bød velkommen til bords.
Købmand Smith talte for kongen. Lad os på traditionel vis tømme den første skål for ham. Kong Christian 9 længe leve! (9 hurraer og 1 vers af Kong Christian).
Lærer Kjærgaard talte for Danmark. Enten vinbar været lidt eller meget omkring i verden, føler vi dog, at der er skønneste her. Danmark leve! (Hurra! Der er et yndigt land).
En sang af – cl, der indeholdt allusioner til de nyeste begivenheder af lokal natur, blev sunget og modtaget med stort bifald.
Redaktør Adam Jensen bragte derefter Fuglekongen, Hotelejer P. Lund en tak for godt regimente. Under hans regime er der kommet svaner i Lovsøen og forskønnelsen har gjort andre store fremskridt. Som synligt minde har han skænket selskabet den medaljon, som findes ophængt her i salen, forestillende pavillonens spisesal. Vor Fuglekonge leve!
Hotelejer P. Lund takkede med en skål for Forskønnelsesselskabet.
Redaktør Adam Jensen talte for veteranen blandt skytterne, Købmand Smith, der i år for 50de gang møder herude til fugleskydning. Hans helbred har jo været lidt vaklende i den sidste tid, men vi er glade ved at se ham så rask iblandt os som i dag. Vi sender Købmand Smith som den gode borger med stor interesse for sin by, hvor han har forstået at gøre sig afholdt ikke mindst af de små i samfundet! Et leve for Købmand Smith!
Stærke hurraråb lød for den gamle veteran og både før og efterbetalen sang man i dagens anledning fir jubilaren skreven sang. Senere talte også Smedemester Carl Sørensen for Købmand Smith, og på Skytteforeningens initiativ blev der ved bordet omdelt et nr. af “Ungdom og idræt”, hvori fandtes et billede og biografi af Købmand Smith, fremkommet i anledning af Skytteforeningens 40 års jubilæum.
Købmand Smith takkede for al den hyldest der vistes ham. Denne dag er jo for mig en mærkedag. Fugleskydningsdagen er ikke mere, hvad den var i gamle dage, en almindelig folkefest, men jeg er nu som før glad ved at komme blandt skytterne og særlig glad ved at se, at Forskønnelsesselskabet stadig har tilgang af nye skytter. Forskønnelsesselskabet leve!
Hotelforpagter Lund: Ja, lad os holde os til de gamle traditionelle fester, og ikke sprede os i så mange foreninger.
Apoteker Otterstrøm udbragte et leve for Forskønnelsesselskabets formand og talte senere for damerne.
Redaktør Adam Jensen bad selskabet drikke en skål for Fugledronningen, Fru Lund, der omfatter Forskønnelsesselskabet med så stor interesse. Fru Lund leve!
Endnu faldt der taler og skåler til forskellige: Fuldmægtig Michaelsen talte for sangenes forfatter, Lærer Kjærgaard; denne udbragte et leve for “Guvernøren” på Sprogø, Buch. Redaktør Adam Jensen talte for Guldsmed Larsen og denne igen for Handelsgartner K. Mathiesen. Lærer Paulsen bragte en hilsen fra Tømrermester Bruus. Købmand Smith talte for Lærer Poulsen som den energiske forkæmper for skyttesagen i Korsør.
Måske var der endnu nogle, som brændte inde med en eller anden tale, men formanden mindede skytterne om, at det var tid at gå fra bords da fuglen ventede; altså velbekomme.
Skydningen begyndere så påny, og da skytterne nu havde fået den fornødne styrkelse, gik det rask fremad. Den ene prydelse efter den anden plukkedes af fuglen og omtrent til normal tid – kl. 6.20 – hvor ødelæggelse fuldbyrdet og dagens mål nået. Brystpladen, der længe havde truet med at falde, fløj pludselig ned og den ny Fuglekonge blev Forskønnelsesselskabets formand, Redaktør Adam Jensen, der opnåede værdigheden ved eget skud.
I Sommerlyst fik børnene sig en svingom til gevinstuddelingen fandt sted kl. 8 1/2. Efter denne tog de voksne fat og både yngre og ældre i stort tal dansede til kl. 2, kun afbrudt af en lille standsning, medens selskabet samledes med Fuglekongen om en jordbær-bowle, hvor forskellige taler holdtes, bl.a af Litser H. Ørbech.
Gevinsterne faldt således:
Venstre Klo: (1 sukkertang) Brandinspektør Har. Hansen (Skibsbygger Ludv. Tuxen Petersen).
Højre Klo: (1 nøddeknækker) Købmand Emil Hansen (eget skud).
Halsæblet: (1 strøske) Restauratør R. Hansen (Bagermester P. Thers).
Venstre Vingeæble: (7 vinpropper) Dyrlæge Larsen (Handelsgartner J. Mathiesen).
Højre Vingeæble: (2 saltkar) Gæstgiver C. Hansen (Hotelforpagter Th. Olesen).
Haleæblet: (1 sukkerbøsse) Handelsgartner K. Mathiesen (Bagermester P. Thers).
Kronen: (1 sæt forskærerkniv og gaffel) Handelsgartner J. Mathiesen (eget skud).
Ringen: (1 theskekurv) Købmand H. Dethlefsen (Skibsbygger Ludv. Tuxen Petersen).
Halsen: (1 sølv æggeske): Fabrikant V. Kähler (Handelsgartner J. Mathiesen).
Halen: (2 sølv kompotskeer) Købmand L. Jepsen (Bagermester P. Thers).
Venstre Vinge: (1 sølv ragoutske) Toldfuldmægtig G. Mogensen (eget skud).
Brystpladen: Fuglekongegevinsten (6 sølvspiseskeer) Redaktør Adam Jensen (eget skud) – skytten tildeltes skytternes udmærkelsestegn, en sølvfugl i en grøn roset.
Kilde: Korsør Avis den 19 juli 1902.
Mediestream.
Jimmy Pedersen.
Adam Frederik Jacob Jensen, (1856-1937) bladudgiver og redaktør
Adam Frederik Jacob Jensen blev født 2. august 1856 i Korsør, søn af kancelliråd,udgiver og redaktør af Korsør Avis fra 1855, Fr. Th. Jensen og fru Antoinette.Han begyndte, som alle senere så store mænd, som avisbud og blev senere journalist i Odense og København, Ved faderens død i 1890 overtog han virksomheden i Korsør og
begyndte hermed en bemærkelsesværdig 47 år lang karriere på bladet.
Avisen havde da ca. 450 abonnenter, men via en skærpelse af en journalistisk og redaktionel gennemført lokal linie steg oplaget snart til ca. 1000, og Korsør Avis blev i to til tre årtier efter århundredeskiftet uden sammenligning ”Byens Blad”.
”Adams Blad”, blev det spøgefuldt kaldt, hvilket kælenavn intet havde med et figentræ at gøre, men var fire store avissider, som i udfoldet stand målte op til 57 x 92 centimeter – med alt om Korsør og dén lokale sandhed, der var redaktørens (og hans ghost writers).
Reaktionær højremand helt ind til benet, dertil renlivet lokalpatriot med skepsis overfor alt ude fra kommende, især fra Slagelse og de to Slagelse-aviser Sjællands Tidende og Vestsjællands Socialdemokrat, med hvem han førte utallige lokalpolitiske diskussioner i skarpt formulerede artikler. Vender sig sikkert i sin grav over den
store kommunesammenlægning til Slagelse kommune, som han forventelig ville have protesteret vildt imod under afsyngelse af den gamle højre-slagsang ”Plads for Korsør”.
Konservativt medlem af Korsør Byråd 24 år -1890 til 1906 og 1909 til 1917 – med en lang række udvalgsposter, bl.a. skoleudvalget, skolekommissionen og Sorø Amts Lærerråd. Var både i sin avis og i byrådet kendt, berygtet – og frygtet – som en meget formulerende og veltalende debattør med ret så skarpe meninger og i evigt
slagsmål med disse socialister, som til hans store fortrydelse allerede i 1906 opnåede flertal i byrådet og som i 1917 kunne besætte en folkevalgt borgmesterpost efter den
kongeligt udnævnte C.C.F. Nanke.
Var ej heller bange for at gå skarpt i rette med ”sine egne”, byens toneangivende, højkonservative forretningsfolk.
I en årrække formand for Korsør Fiskeriforening og oprettede 1918 Fiskernes
Andelssalg, som han til sin død var formand og kasserer for. I 41 år i bestyrelsen for Forsvarsbrødrene i Korsør, deraf 27 år som formand. Var Korsør Fugleskydnings- og Forskønnelsesselskabs ”statsminister” fra 1895 til 1916 samt fra 1928 til 1930.
Fuglekonge 1902. Var i øvrigt til ”Gud, Konge, Flag og Fædreland”, til fest og farver, byrådets overdådige festarrangør og desuden ivrig jæger i det fine Korsør Jagtselskab.
Alt med efterfølgende spisning. For sin indsats på en række felter kongeligt udnævnt til Ridder af Dannebrog.
Adam Jensen døde 3. januar 1937, 81 år gammel.
Adam Jensens bopæl var Jens Baggesens Gade 21.
Kilde: Biografisk artikel i Korsør Postens 50 års jubilæumsavis 1955, af Jørgen Nielsen
Henrik Bach 2023