Fuglekonge i 1946 : Jens Barslund.
Erhverv: Slagtermester.
Jens Barslund døde efter lang tids sygdom 61 år gammel den 27. februar 1965.
Jens Barslund blev født i 1964. Gift med Inger.
Sammen fik de 3 døtre og 1 søn.
Jens kom til Korsør fra Frederiksberg i 1935, før den tid havde han arbejdet i Slagelse. Han købte forretningen Halskovvej 1 og oparbejdede den med stor energi.
Han blev en afholdt mand blandt kunder og kollegaer. Han valgtes som den første formand i slagtermesterforeningen, da den startede i 1940. Arbejdet for denne sag lå ham stærkt på sinde og han ydede en betydelig indsats for sine kollegaer i Korsør.
Platten forestiller Barslunds slagterbutik hvor Ole Borup Nielsen senere havde boghandel, på hjørnet af Halsskovvej og Bernsteensgade nu Bibliotekstorv.
Platte er malet af: Maler Viggo Hansen, Foto Lars Moosdorf 2020
Korsør den 30 og 31 juli 1946.
Forskønnelsesselskabets Fugleskydning.
En sensation under skydningen, hvori deltager nogle og tredive skytter.
Vejret var ikke alt for lovende kl 6 i morges, da Musikdirektør Aage Winthers hornorkester i anledning af Forskønnelsesselskabets fugleskydning drog gennem de regnvåde gader. Med heldigvis klarede vejret op og solen kom frem fra skyerne.
Ved 8 tiden samledes skytterne ved Klubhotellet, godt 30 i tal, og herfra marcheredes med musik i spidsen gennem byen for at afhente Fuglekongen, Tandlæge Ejnar Jensen på dennes bopæl på Langelandsvej. Derefter gik turen igen tilbage gennem byen. Formanden, Bankdirektør Gustav Johansen, marcherede med dragen “Sabel” side om side med Fuglekongen, og 2 hvidklædte børn bar præmierne.
Til sidst marcheredes til Lovsøanlægget, hvorfra biler kørte skytterne til Sommerlyst, hvor skydningen så begyndte efter at lodtrækningen havde fundet sted mellem de nogle og tredive skytter.
Tidligt på formiddagen indtraf en sensation, idet der faldt 2 gange 2 æbler i eet skud. Det skal ved lodtrækning afgøres, hvem de skal tilfalde.
Inden frokosten kl 12 var der faldet følgende:
Halsæblet: Gartner Nic. Olsen jun.
Højre Kloæble: Landinspektør Poul Toft Jensen, Slagelse.
Venstre Vingeæble: Vognmand Hans Justesen.
Højre Vingeæble: Malermester Th. Hansen.
Dagen efter:
Ved Forskønnelsesselskabets frokost i går i Sommerlyst, forefandt der et intermezzo, der heldigvis er enestående ved slige festlige lejligheder, hvor livsglæden og det gode, danske humør gerne skulle have lov til at udfolde sig – ikke mindst i år, hvor man for første gang holdt fugleskydning efter den lange mørke besættelsestid.
Hele arrangementet klappede også efter deltagernes udsagn fortræffeligt – indtil Fuglekongen, Tandlæge Ejnar Jensen, i sin tale på udfordrende og Taktløs måde udtrykte sin misfornøjelse med, at et af selskabets medlemmer, Fabrikant Næsted, var til stede, eftersom dennes navn fandtes i Bovrup-Kartoteket. Fabrikant Næsted tog situationen med stoisk ro og tilbød at forlade selskabet. Men hvorimod rejste der sig kraftige røster, blandet med fyråb, rettet mod den taktløse Fuglekonge.
Efter at formanden havde forsøgt at glatte ud og fjerne mislyden, gød Fyrbøder, Byrådsmedlem Ravn olie på de oprørte bølger, idet han i en længere tale fastslog, at hadets tid burde være forbi og fordrageligheden sættes i højsædet.
Men sandheden er undertiden ilde hørt, i hvert fald endte episoden med, at Fuglekongen meget vred smed sit Bandliere, tegnet på Fuglekongeværdigheden – og gik sin vej !
Så brat endte denne kongeværdighed med en i sandhed lidet kongelig, men for sin ophavsmand såre karakteristisk gestus.
Slagtermester Barslund blev Fuglekonge.
Korsør Forskønnelsesselskabs første Fugleskydning efter besættelsen.
Resultatet af Korsør Forskønnelsesselskabs fugleskydning i går blev, at Slagtermester Jens Barslund blev Fuglekonge ved Manufakturhandler Peter Haugaards skud,
Men iøvrigt forløb resten af dagen på følgende måde:
Frokosten.
Ved frokosten i Sommerlyst, der havde samlet 60-70 deltagere, formanden, Bankdirektør Gustav Johansen, velkommen, specielt til gæsterne. Fuglekongen, Borgmester, Borgmester Struck, Politimester Grüner, Havnemester Hjorth Jensen som repræsentant for Marinestationen og Skovudvalget formand, Fyrbøder L. Ravn.
Straks derefter talte formanden for Kong Christian, som vi ikke mindst takker for hans kongegerning og faste holdning i krigens tunge år. Et nifoldigt leve for Kong Christian den 10. (Kong Christian”.
Senere talte Disponent Aarsø for fædrelandet. (Der er et yndigt land).
Så fik formanden igen ordet i en tale for Fuglekongen, Tandlæge Ejnar Jensen, som han takkede for de 7 regeringsår. Nu ved Majestætens snarlige afgang har denne skænket folket en platte til minde om sine regeringsår – den forestiller Vandrehjemmet, som er Kong Einars Værk. Et 3 fyldigt leve “Kong Ejnar den ll Jensen”! (Frihedssangen blev sunget).
Efter at Arkitekt Nic. Breinholm havde talte for gæsterne, kom turen til Fuglekongen, Tandlæge Ejnar Jensen, der holdt en ganske ejendommelig tale, der bragte røre blandt deltagerne.
Da der atter var faldet ro over forsamlingen, talte Havnemester Hjort Jensen for selskabet. Det samme gjorde Borgmester Struck, medens Fyrbøder, Byrådsmedlem L. Ravn meget apropos holdt en tale, der mundede ud i et Leve for fordrageligheden!
Så fortsattes skydningen til hen på eftermiddagen med det førnævnte resultat, at den nye Fuglekonge blev Slagtermester Jens Barslund ved Manufakturhandler Peter Haugaards skud.
Middagen.
Middagen fandt sted i Hotel Skovhuset veranda, der var fyldt til sidste plads af medlemmer med damer. Adskillige måtte spise på verandaen mod Noret.
Formanden, Bankdirektør Gustav Johansen bød velkommen til bords, specielt til damerne, der jo ikke har adgang til fugleskydningsfrokosten.
Endvidere blev der talt af Direktør Fr. Løppenthin for damerne og af Direktør Carl V. Jensen, der omtalte selskabets traditioner, idet han takkede formanden for hans arbejde, som han håbede, han ville får glæde af til gavn for selskabet.
Præmieuddelingen.
Efter middagen samledes medlemmerne med damer i Sommerlyst, hvor formanden foretog præmieuddelingen.
Resultatet blev:
Halsæblet: Gartner Nic. Olsen jun. (Planteskoleejer Aksen Mathiesen).
Haleæblet: Fru Wichers (lodtrækning).
Venstre Kloæble: Fru Borghild Fischer (lodtrækning).
Højre Kloæble: Landinspektør Poul Toft Jensen (eget skud).
Venstre Vingeæble: Vognmand Justesen (Konsul Th. Rasmusen).
Højre Vingeæble: Malermester Th. Hansen (Erling Fischer).
Kronen: Murermester A. Kruuse Andersen (Jørgen Christensen).
Ringen: Barbermester Aksel Larsen ( Tømrermester Ejvind Larsen).
Venstre Vingen: Slagtermester Barslund (Direktør Chr. V. Jensen).
Halspladen: Fru Konsul Jepsen (Grosserer Helge Fischer).
Højre Vinge: Installatør Thygesen (lodtrækning).
Halepladen: Konsul Harald Fischer (Erling Fischer).
Brystpladen: Slagtermester Barslund (Manufakturhandler P. Haugaard).
Formanden overrakte den nye Fuglekonge, Slagtermester Barslund tegnet på kongeværdigheden og udbragte et leve for “Kong Jens”.
Også skyttekongen, Manufakturhandler P. Haugaard fik et leve.
Aftenen sluttede med et fornøjeligt bal, der havde samlet stor tilslutning.
Kilde: Korsør Avis den 30 og 31 juli 1946.
Mediestream
Jimmy Pedersen
Barslunds slagterbutik lå hvor Ole Borup Nielsen senere havde boghandelpå hjørnet af Halsskovvej og Bernsteensgade nu Bibliotekstorv.
Korsør den 22 juni 1946.
På tirsdag genåbnes pavillonen Sommerlyst i Korsør Lystskov.
Som bekendt beslaglagde tyskerne for et par år siden denne pavillon, der før den tid var meget brugt af foreninger og skoler ved udflugter, og på grund af materialevanskeligheder har en restaurering ikke været mulig før nu. Pavillonen var ikke så lidt medtaget, da soldaterne drog ud med deres pakkenelliker, men nu er luften atter ren i Sommerlyst, og selv om man måske nok kunne have ønsket en endnu mere gennemgribende restaurering, er den nuværende altså foretaget så godt som omstændighederne har tilladt det.
Sommerlyst er altså fra på tirsdag åben for alle foreninger, skoler m.v., der aflægger Korsør Lystskov et besøg, og der er allerede anmeldt besøg af 5-6 sådanne.
Kilde: Korsør Avis den 22 juni 1946.
Mediestream
Jimmy Pedersen
Foto Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Overbetjent Andersen var i bestyrelsen for Korsør Forskønnelsesselskab, hvor han navnlig gjorde et stort arbejde for Lovsøanlægget.
Korsør den 30 juli 1946.
En også uden for politiets kreds kendt og afholdt korsoraner, Overbetjent i Landpolitiet Aage Andersen, Mathiesensvej 3, kan på torsdag den 1 august fejre 25 års jubilæum i politiets tjeneste.
Aage Andersen indtrådte i Korsør Politikorps den 1 august 1921 som politibetjent, og få år efter blev han ansat som Landpolitibetjent i Korsør Landjurisdiktion. Den 1 april 1944 blev han udnævnt til Overbetjent af 1 grad.
Overbetjent Aage Andersen er kendt og værdsat i det udstrakte opland, hvor hans polititjeneste strækker sig, for han har ord for at være en både dygtig og retfærdig politimand, der har orden i tingene uden at hænge sig i småtterier.
Under besættelsen havde Overbetjent Andersen det ubehagelige hverv – takket være bl. Asien sprogkundskaber – at være mellemled mellem det danske politi og den tyske værnemagt, noget nær det vanskeligste job, der kunne tænkes dengang. Men han løste, efter alt hvad der foreligger fra kompetent side, sin opgave med både takt og forståelse og på dansk maner.
Gennem en lang årrække, indtil sidste generalforsamling, sad Overbetjent Andersen i bestyrelsen for Korsør Forskønnelsesselskab, hvor han navnlig gjorde et arbejde for Lovsøanlægget, i hvis fine stand han havde sin andel af æren. Han er kredsformand for Dyrenes Beskyttelse, og her udretter han – ikke mindst i de hårde vintre – et omfattende arbejde for dyrene, for hvilkehan nærer stor omhu og kærlighed.
Der er nok at sige Aage Andersen Tak for ved jubilæumsdagen torsdag.
Kilde: Korsør Avis den 30 juli 1946.
Mediestream.
Jimmy Pedersen
Henrik Bach 2023
JSP