Købmand, Konsul, skibsmægler Lauritz Jepsen
Fuglekongen 1903
Fuglekongen 1903
Fuglekonge 10. juli 1903:
Skibsmægler Lauritz Peter Jepsen.
Født 9. dec. 1867 i Korsør. Død 14/8 1932 samme sted.
Forældre: Snedkermeter Jørgen Hansen Jepsen og hustru Bodil Sofie født Larsen.
Borgerskab som købmand 7. marts 1894.
Indvalgt i direktionen for Sparekassen for Korsør og Omegn 14. aug. 1901.
Formand for direktionen 12. marts 1913.
Trak sig tilbage fra sparekassen 1. april 1931.
10. aug. 1882 ansat hos konsul P. Jørgensen.
Jan. 1894 forpagter som kompagnon hos konsul P. Jørgensen sammen med fuldmægtig Sofus Møller.
Gift med Thyra Stern ca. 1882 Død 21. april 1933.
Skyttekonge 1903: Malermester Jens Brøndum Møller.
Gave: Skænkede året efter en ny fane til afløsning af den gamle,
der var skænket 1873 af købmand Niels Chr. Hansen.
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Poul Berthelsen og Kirsten Borg.
Renskrevet Lisbeth Enøe Moosdorf.
Oplagt af Henrik Bach 2018
Korsør den 11 juli 1903.
Forskønnelsesselskabets Fugleskydning.
En af de væsenligste faktorer ved en fugleskydning, hvis hovedbegivenheder netop foregår i det fri, er godt vejr. Herpå var intet at udsætte ved gårdsdagens fugleskydning. Det var strålende sommervejr med ganske lette vindpust, sådan som et fugleskydningsvejr bør være.
Det var derfor med de bedste udsigter for dagen, at Direktør Jensens orkester om morgenen tog fat med musik i gaderne, og at Forskønnelsesselskabets bestyrelse med musik, fane og øvrige tilbehør mødte for at hente Fuglekongen, Redaktør Adam Jensen til dagens fest, der jo uvægerligt ender med “Kongens” detronisering.
Processionen gennem gaderne opløste sig som sædvanlig ved Lovsøen, hvor skytterne steg på den ventende vogne og kørte til Sommerlyst.
Det hele gik naturligvis efter programmet, således som dette traditionsmæssigt har udviklet og fæstnet sig i det gamle selskab: March om fuglestangen, et leve for Fuglekongen, til styrkelse en lille frokost, derefter fordeling af skydenumre og så fat på skydningen.
Der var solgt nogle og halvfjerds skydenumre og der blev 15 skytter til at besørge gevinstfordelingen blandt disse. Kl. 10 1/4 knaldede det første skud for Fuglekongen og det første æble faldt; 5 minutter efter forkyndte en flok jublende drengestemmer, at det andet lå på pletten, og i løbet af en halv time var alle æblerne skudt ned og man kunne tage fat på at berøve fuglens dens øvrige, mere solide prydelser.
Kl. Henad 12 1/2 blev der pause i skydningen, mens man samledes i pavillonen til frokosten.
Denne havde i år fundet stor tilslutning. Der var helt besat ved Fru Lunds smagfuldt dækkede borde, hvor serveringen foregik med præcision, og maden var ganske fortrinlig. Hvad under da, om stemningen snart kom til vejrs og gav sig udslag i taler og sang på den fornøjeligste måde.
Ved bordet bød selskabets formand velkommen og tog umiddelbart efter ordet for at udtale nogle umiddelbart efter ordet for at udtale nogle sympatiske mindeord om afdøde Købmand Smith, der som selskabets ældste skytte i fjor for halvtredsindstyvende gang deltog i Fugleskydningen.
Borgmester Nanke holdt talen for Kong Christian: Der er god og gammel tradition at begynde med et leve for kongen, og jeg følger derfor gerne bestyrelsens opfordring til mig at udbringe dette leve. Så længe selskabet har bestået, har vi været glade ved at være regeret af en konstitutionel konge. Kong Christian har brugt sin kongelige magt til statens bedste og landets ære og gavn, derfor samles vi med ærbødighed og kærlighed om ham, vitved at kongemagten er i gode hænder, så længe han regerer. Kong Christian den 9 leve! ( 9 hurraer og “Kong Christian”, som synges stående).
Postmester Thorsen talte for Danmark. Blandt vort folks gode følelser står fædrelandsfølelsen i første række og den står ikke, trods det at vi er et lille folk, tilbage for de store nationers. Denne følelse næres ved vort fædrelands smukke natur, dets skov, strand og grønne agre, og den vokser, når den fælles nød og fare samler os til forsvar. Gid den følelse altid må bo i os. Vort kære gamle fædreland leve! (Hurra “Der er et yndigt land”).
En sang af -cl blev sunget under mange bravoråb. Vi anfører her et par af versene:
Og i en tid, hvor til skattelovskyld,
bruge man må sin egen ejendomskyld,
Og hvor i “skrald” alt papir er forbudt,
når det ikke er en meget tynd konvolut,
og hvor hver “kasse” måles skal i kubik
af den “kongelige”, vi endnu ikke fik,
– og da vi hylde de mænd med honnør,
som fører os ad banen frem i Korsør.
Sikken en udvikling Tårnborg er i,
regnskabet kræver snart et helt kancelli,
sikken et overskud, der er lagt hen,
det får man aldrig til at svinde igen,
skidt om et hus så ligger skævt på sin plads,
og om kloakens duft til tider er kras,
blot der for Egå er godt lukket i,
stiger hver grund i byen straks i værdi.
Købmand Valdemar Hansen udbragte derefter skålen for Fuglekongen. Der ved at selskabets formand tillige i fjor blev dets Fuglekonge, fik vi en virkelig “regerende” konge. Taleren havde som “minister” fulgt dennes regering på nærmeste hold og kunne bevidne, at Redaktør Adam Jensen havde gjort et stort arbejde for Forskønnelsesselskabet og i de lidt vanskelige tider for forholdene i Sommerlyst dog har skabt ordnede tilstande her. Heri har han handlet “kongeligt”, men han har også handlet “kejserligt”, idet han ligesom de romerske kejsere, der søgte at vinde publikum ved skuespil, har søgt at vinde større tilslutning til selskabet ved koncerter herude. Vi sætter pris på Redaktøren som formand og konge og bringer ham vor bedste tak for hans store arbejde til selskabets vel. Taleren bragte sluttelig Fuglekongen en tak for den smukke erindringsgave, han har skænket selskabet, nemlig en smukt forarbejdet sølvpokal, indvendig forgyldt og udvendigt forsynet med inskriptioner. Pokalen er bestemt til at bruges af Fuglekongen ved de årlige fugleskydninger. Et leve for Redaktør Adam Jensen som Fuglekonge og Formand! (Hurra!).
Redaktør Adam Jensen takkede og mindede om, at når Forskønnelsesselskabet havde fået held til at udrette noget ved anlæg af spadserestier i skoven, anbringelse af borde og bænke, anlægget i Rosenlund osv, så skyldtes det den øvrige bestyrelses dygtige arbejde.
Formanden karakteriserede nu i spøgefulde vendinger hvert enkelt bestyrelsesmedlems fortjeneste og overrakte derefter sine fire “ministre” , d’hrr. Skibsbygger Tuxen Petersen, Handelsgartner J. Mathiesen, Bagermester P. Thers og Købmand Valdemar Hansen hver en orden i form af et eftergjort Ridderkors. Spøgen gjorde megen lykke. Taleren sluttede med et leve for Forskønnelsesselskabet.
Bødkermester Groesmeyer omtalte Forskønnelsesselskabets fane, der i år havde 30 års jubilæum, og Guldsmed Larsen bad deltagerne råbe et hurra for fanens giver, Købmand N. Chr. Hansen.
Adam Jensen talte for sangens forfatter, Lærer Kjærgaard, og senere for Handelsgartner R. Mathiesen som Formand for byrådets Skovudvalg. Uden hans og byrådets imødekommenhed kunne selskabet ikke udrette når så meget som nu.
Konsul S. Møller mindedes de fraværende korsoranere, der gerne om de havde været hjemme, ville have været med her i dag, og talte for Kaptajn Skjødt som en af de hjemvendte deltagere.
En senere tale sluttede konsulen med et leve for Korsør byråd.
Bogholder Michaelsen udbragte et leve for Adam Jensen som forrige års Skyttekonge.
Lærer Kjærgaard talte for de øvrige bestyrelsesmedlemmer i selskabet og udbragte senere et leve for de to kompagnoner, Konsul Møller og Købmand Jepsen.
Lærer Poulsen talte for fanebæreren, som også burde dekoreres, og tog af tidligere faldne udtalelser om oppositionen indenfor selskabet imod bestyrelsen anledning til i morsomme vendinger at indrangere Borgmester Nanke og Sagfører Thiesen i oppositionens rækker.
Handelsgartner R. Mathiesen udbragte damernes skål og Smedemester Carl Sørensen talte for en ung tilstedeværende sønderjyde.
Så stod man fra bords. En svingom ovenpå var drøj nok efter alle bordets glæder, men traditionen blev heller ikke svigtet på det punkt.
Skydningen tog nu fart igen og stykke for stykke drattede af fuglen. Kl. 5 3/4 faldt Brystpladen. Det var Malermester Brøndum-Møller, der nedskød Kongegevinsten til Købmand L. Jepsen, som således i går har besteget Fuglekongetronen i Forskønnelsesselskabet.
Ud på aftenen, efter at den ny Fuglekonge var ankommet, foregik slutningsakten:
Gevinstuddelingen og detroniseringen af den gamle Fuglekonge, der måtte aflevere magtens symbol, det grønne med sølvskjold behængte skærf, til den ny drot, medens den gamle som surrogat fik en stor blomsterkrans. Så holdtes der taler af hver af de to konger og råbtes hurra for dem og for dagens Skyttekonge.
Først på aftenen dansede børnene og senere tog de voksne fat. Inde i pavillonens spisesal gav den ny konge “skum” til undersåtterne og hurraerne klang længe og stærke ud i den slumrende skov.
439 skud blev der i går sendt mod fuglen. Hvor mange træffere og hvor mange forbiere?
Gevinsterne.
Venstre Klo: (1 pletteret askebæger) Redaktør Adam Jensen (Bagermester P. Thers).
Højre Klo: (1 sølv servietring) Litser H. Ørbech (Glarmester H. P. Jensen).
Halsæblet: (2 sølv theskeer) Købmand Valdemar Hansen (Bagermester P. Thers).
Venstre Vingeæble: (2 sølv theskeer) Postkontrollør Hansen (Handelsgartner Jens Mathiesen).
Højre Vingeæble: (2 sølv theskeer) Barber Knoth (Fuldmægtig Michaelsen).
Haleæblet: (1 pletteret skål) Dyrlæge Larsen (Handelsgartner J. Mathiesen).
Kronen: (1 sæt frugtknive i stativ) Ingeniør Lundby (Glarmester H. P. Jensen).
Ringen: (1 forskærerkniv og gaffel) Malermester V. Krogh (Kæbamnd Emil Hansen).
Halsen: (2 sølv syltetøjsskeer) Vognmand Martin Hansen (Emil Hansen).
Halen: (2 sølv kompotskeer) Slagtermester R. Svare (Lærer P. August Poulsen).
Venstre Vinge: (1 sølv ragoutske) Købmand H. Bennetzen (Redaktør Adam Jensen).
Højre Vinge: (1 sølv potageske) Restauratør R. Hansen (Bagermester P. Thers).
Brystpladen: Kongegevinsten (6 sølvspiseskeer) Købmand L. Jepsen (Malermester J. Brøndum-Møller). Skytten tildeltes skytternes ærestegn, 1 sølvfugl på en grøn silkeroset med bånd.
Kilde: Korsør Avis den 11 juli 1903.
Mediestream.
Jimmy Pedersen.
Imponerede Cv den herre har haft
50 års Jubilæum.
Konsul L. Jepsen passerer i morgen ( den 10 august) en mindedag, idet det da er 50 år siden, han blev ansat i det Firma, hvis Chef han nu er.
Jubilaren er født i Korsør 1867, og han var ca 15 år, da han tiltrådte på det ansete Mæglerkontor, hvis Indehaver var Konsul P. Jørgensen.
Den unge mand var åbenbart af den rette slags, thi allerede 12 år senere ( 1894) optoges han i Firmaet sammen med nu afdøde Konsul Sofus Møller, og Firmanavnet blev nu det kendte P. Jørgensen & Co.
Ved Seniorchefens død i 1900, fortsatte de to Kompagnoner Firmaet, og da Konsul Sofus Møller afgik ved døden i 1913, blev L. Jepsen Eneindehaver.
Samme år blev L. Jepsen edsvoren Skibsmægler og britisk Vicekonsul og året efter tillige tysk Konsul for Korsør. Da Verdenskrigen udbrød, gav han afkald på stillingen som engelsk Vicekonsul.
L. Jepsen kan se tilbage på en omfattende virksomhed indenfor Skibsfartens område. Foruden at hans Firma har klareret for skibe, hvis tal løber op i tusinder, har det selvsagt givet sig af med mange andre grene af faget. Indtil krigen standsede Korsør-Kielruten, var L. Jepsen Ekspeditør for denne. Endnu er han Repræsentant for Langelandsruten og for Svitzers Bjergningsentreprise. Han var i sin tid en virksom forkæmper for Eksportruten Korsør-London, og da det endelig lykkedes at etablere denne rute, blev L. Jepsen dens Ekspeditør, men satte derved en anden god forretning til, nemlig Ekspeditionen af Det forenede Dampskibsselskabs både. Desværre holdt Korsør-Londonruten sig kun gående få år, og ingen beklagede mere end Konsul L. Jepsen, at den udmærkede forbindelse måtte indstilles.
Foruden at lede sin betydelige forretning, har Konsul L. Jepsen også kunnet afse tid til at ofre sig for offentlige anliggender. Fra 1901-06 var han Kommunal Revisor, fra 1906-09 Ekstraordinært Medlem af Havneudvalget og fra 1909-13 Medlem af Byrådet, valgt af de Konservative.
I Krigsårene var Konsul L. Jepsen Formand for Kornnævnet.
Dette var den Kommunale side af Konsul Jepsens offentlige virksomhed. Men også på andre områder har han øvet en indsats.
Dette gælder ikke mindst som Medstifter af Elektricitetsværket, hvis Formand han var indtil for få år siden, en virksomhed han omfattede med den største interesse.
I 1901 blev han Medlem af Direktionen for Sparekassen for Korsør og Omegn og Formand fra 1912 indtil han for et par år siden trak sig tilbage på grund af svigtende helbred.
Endvidere har Konsul Jepsen været med til at stifte Lilleø Skibsværft og Rederiet ,,Munkebjerg”, men disse Selskaber er ophørt med at eksistere.
Konsul Jepsen er Formand for Provinsmæglernes Forening og i denne stilling har han udført og udfører et stort arbejde for Standen, der på forskellige måder har påskønnet hans virksomhed. Han var en årerække Medlem af Korsør Handelstandsforenings og ,,Kronprinsesse Louises Asyls” Bestyrelse.
Meget er forandret, siden den 15 årige L. Jepsen begyndte sit arbejde i det gamle Firma, hvis Chef han er nu. Han har gennem sit arbejde vist, hvad energi kan føre til og der igennem kan han tjene til eksempel for mange.
Kilde: Korsør Avis den 9 august 1932.
Mediestream
Jimmy Pedersen
Henrik Bach 2023