Hotelforpagter Peter Christian Lund
Fuglekongen 1901
Fuglekongen 1901
Fuglekonge 11. juli 1901:
Hotelforpagter Peter Christian Lund, hotel ”Store Bælt”.
Peter Christian Lund, født den 9 oktober 1847 i Thisted – Død den 7 august 1908 – Søn af Skræddermester Niels Pedersen Lund og hustru Kirsten Marie Lund – Gift med Louise Andrea (Lassen).
Forpagter af hotel ”Store Bælt” og fra 1897 tillige af ”Sommerlyst .
Skyttekonge 1901: Glarmester H. P. Jensen.
Gave: skydeskive, med et motiv fra Sommerlyst korstuen.
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Poul Berthelsen og Kirsten Borg.
Renskrevet Lisbeth Enøe Moosdorf.
Oplagt af Henrik Bach 2018
Korsør den 12 juli 1901.
Forskønnelsesselskabets fugleskydning fandt sted i går i det fineste sommervejr og havde i det hele vundet stor tilslutning.
Man var i år vendt tilbage til det traditionelle arrangement med frokost kl. 12 i stedet for middag med damer efter skydningens slutning, som man forsøgsvis arrangerede i fjor, men som nok ikke vandt udelt tilfredshed den gang. Forskønnelsesselskabet er konservativt i god forstand; hvad fugleskydningen angår; her holder man helst på traditionerne fra gammel tid.
Musikken tog som sædvanlig fat i gaderne kl. 6, og efter at bestyrelsen havde hentet Fuglekongen, Inspektør Franch, fandt udmarchen sted fra Hotel Korsør. Ved Lovsøerne steg hele processionen til vogns og kørte til skydepladsen ved Sommerlyst. Her marcheredes rundt om fuglestangen, hvorefter Forskønnelsesselskabets formand Redaktør Adam Jensen udbragte et leve for Fuglekongen. Efter at skytterne havde styrket sig til dagens strabadser ved en lille frokost, fordeltes skydenumrene. Der var 18 skytter, og de 63 numre fordeltes således, at de ældre skytter fik hver 4, de yngste 3. Skydningen kunne derefter begynde henad kl. 10.
Frokosten fandt sted nogetvover kl. 12. Der var dækket i det fri udenfor pavillonen, og dette arrangement lod til at tilfredsstille de fleste.
Redaktør Adam Jensen bød her velkommen. De første talere var Stadsingeniør Obel og Borgmester Nanke, der udbragte skålen henholdsvis for Hs. Majestæt kongen og for Danmark.
Forskønnelsesselskabets formand talte derefter for Fuglekongen, Inspektør Franch, der var velset både som drot i selskabet og som borger i byen. Han er en omstridt personlighed, og det kan vel næppe være andet på den post han har, men taleren var overbevist om, at byen kan være vel tjent med Assessor Franch. Et leve for vor Fuglekonge! Inspektør Franch takkede. Jeg har altid gerne villet gøre min pligt, og kan jeg få lejlighed til ved min nuværende virksomhed, at skabe byen et godt aktiv, vil jeg betragte det som en smuk livsopgave. Et leve for Korsør By!
Redaktør Adam Jensen bragte Korsør Byråd en tak for dets interesse for Forskønnelsesselskabet og adresserede takken til byrådets formand, Borgmester Nanke, der har vist i den tid, han har været der, at han sætter pris på Forskønnelsesselskabets virksomhed.
Borgmester Nanke var glad ved at møde den gode konservative mand i Forskønnelsesselskabet og ville gerne bevare sin interesse for dette som for andre gode institutioner i Korsør. Forskønnelsesselskabet leve!
Redaktør Adam Jensen: Lad os hæve vort glas for en god gammel Korsør-borger, Købmand Smith, der nu snart et halvt århundrede med usvækket lyst og humør har deltaget i fugleskydningen!
Den gamle veteran fik sine hurraer under stor tilslutning og takkede med en skål for de yngre skytter.
Endnu talte Apoteker Otterstrøm for damerne, Kaptajn Jespersen for bevarelsen af den gode ånd og tone ved selskabets sammenkomster, Handelsgartner K. Mathiesen for Forskønnelsesselskabets formand og bestyrelse, Tømrermester Bruus for sangens forfatter, Redaktør Adam Jensen for Postmester Thorsen og denne igen for Stadsingeniør Obel.
Så stod man fra bordene, blev foreviget under de store bøge ved pavillonen og umiddelbart derefter tog skytterne fat igen med at molestere den grønne fugl. Kl. henad 6 faldt pladen for Glarmester H. P. Jensens skud. Det var Hotelforpagter P. Lund, der fik hovedgevinsten og altså for indeværende år er indehaver af værdigheden som Forskønnelsesselskabets Fuglekonge.
Inspektør Franch har til minde om sin “Regering” skænket Forskønnelsesselskabet en smuk medaljon med gengivelse af Anstaltens Inspektørbolig. Medaljonen er som flere tidligere udført af Malermester Brøndum-Møller. Den “kongelige” attribut hænger nu sammen med de andre lignende erindringer i pavillonen Sommerlyst.
Til bordet var skrevet en sang af -cl. Den gjorde stor lykke og måtte synges gentagne gange.
Ved skydningen faldt gevinsterne således:
Venstre Klo: (1 nøddeknækker) Skovvært R. Hansen (Hotelforpagter Olesen).
Højre Klo: (6 vinpropper) Handelsgartner Jens Mathiesen (eget skud).
Halsæble: (1 pibe) Hotelforpagter (eget skud).
Venstre Vingeæble: (1 terningsspil) Hotelforpagter P. Lund (Glarmester H. P. Jensen).
Højre Vingeæble: (1 pibe) Havnelaugsformand G. Kruuse (Fyrmester Henningsen).
Haleæblet: (1 stereoskop) Fyrmester Henningsen (lodtrækning), da æblet der hang i lige linie med et andet, blev nedskudt ved en fejltagelse.
Kronen: (1 theskekurv) Toldfuldmægtig G. Mogensen (eget skud).
Ringen: (1 Sardingaffel) Tømrermester Bruus (eget skud).
Halsen: (2 sølv syltetøjsskeer) Købmand M. Smith (eget skud).
Halen: (1 sølv æggeske) Gæstgiver Hans Jensen (Glarmester H. P. Jensen).
Venstre Vinge: (1 sølv ragoutske) Tømrermester F. Bruus (eget skud).
Højre Vinge: (1 sølv potageske) Kaptajn Jespersen (eget skud).
Brystpladen: (6 sølv spiseskeer) Hotelforpagter P. Lund (Glarmester H. P. Jensen), skytten tildeltes skytternes udmærkelsestegn, en sølvfugl i en grøn roset.
Kilde: Korsør Avis den 12 juli 1901.
Mediestream.
Jimmy Pedersen.
Dette indslag beskriver indvielsen af det flotte gamle Hotel Storebælt ved Amerikakajen.
I torsdags på Grundlovsdagens årsdag, åbnedes det nu, ved Baneanlægget her i byen, det nye Hotel Storebælt, hvis elegante udstyr, i forbindelse med nutidens fordringer, svarende proper Restaution, i alle måder er så tilfredsstillende indrettet til den rejsendes bekvemmelighed, så der vist ikke kan være så meget tilbage at komme efter.
Hotellet er opført i gotisk stil, efter en tegning af Hr. Arkitekt Herholdt i København, og bygget af den kendte duelige Murermester Bernsteen her i byen, er med dets lufttige og rummelige lokaler, som en toetagers bygning, af en usædvanlig højde.
For at fejre Grundlovsdagen havde en del af byens borgere samlet sig til en Dejeune (Frokost) i Hotellets spisesal, hvor der blandt flere skåler udbragtes Hans Majestæt Kongens, ligefrem også en af deltagerne , ved at udbringe en skål for Grundloven, i et smukt foredrag mindede forsamlingen om dette for Folkefrihedens udvikling , og ønskede at det ikke måtte tabe mere af sin betydning, end det alt har tabt, men at vinde mere og mere kraft.
Om aftenen var Hotellet atter besøgt af en del mennesker, hvor munterhed og glæde herskede og dagen ligeledes mindedes ved skåler.
Kilde. Korsør Avis 1856
Mediestream
Arkiv.dk
af Jimmy Pedersens 30 Marst 2018
Henrik Bach 2023