Energivejleder Henrik Bach
Fuglekonge 2017 – Statsminister 2009-2013 – Æresmedlem 2022.
Fuglekonge 2017 – Statsminister 2009-2013 – Æresmedlem 2022.
Fuglekonge i 2017: Henrik Bach.
Erhverv: Energivejleder.
Henrik Bach er født den 30. april 1962 på Korsør Sygehus. Forældrene er Ruth Vedel Bach Jensen og Bach Charles Jensen (Fuglekonge 1969). Så man kan sige at Henrik Bach var Kronprins i 48 år.
Henrik og Jeanette Østergaard Jacobsen, bliver gift 30/4 1997. Sammen har de to drenge, Frederik på nu 24 som bor i Odense og læser på Syddansk Universitet, samt Phillip på nu 19 som går på HF. I Slagelse.
Skolerne.
Skolegangen finder sted på dels Helms skole og dels Skolen ved Noret, derefter tager Henrik Bach to år på efterskole og går ud efter 9. klasse. Han er dengang sikker på at ville være landmand og kommer derfor i tjeneste på Strandgården i Vester Bøgebjerg, tilhørende T.H. Rasmusen. Men Strandgården overgår til næste generation, og så er der ikke brug for ham mere.
Fordi Henrik Bach skal på landbrugsskole et kvart år efter han er holdt op på Strandgården, bliver han ansat som arbejdsmand i faderens blikkenslagerfirma. Det ender med, at han melder fra på landbrugsskolen. I stedet kommer han i lære som “Cand.blik”.
På årsdagen efter lærlingeansættelsen dør faderen Bach Jensen.
– Jeg var ikke klar til at overtage virksomheden, derfor solgte vi den til Ove Ottosen,
beretter Henrik Bach.
Han forsætter læretiden hos Finn Sparre Sørensen, populært kaldet “Slatter”, og han slutter af hos Ove Ottosen. Herefter arbejder han som VVS-er i bl.a. Skælskør i fire år.
Tårnborg Parkhotel
Da Tårnborg Parkhotel åbner i 1988, får Henrik Bach et job der som altmuligmand.
– For så kan du ikke nægte at lave noget, bemærker direktør Asger Mortensen ved ansættelsen.
I alt bliver det til ti år på Tårnborg Parkhotel, hvor der altid er liv og glade dage.
Musholm Bugt Feriecenter.
I 1998 bliver Henrik Bach ansat som centerleder på det da helt nye Musholm Bugt Feriecenter. Her får han et glimrende indblik i, hvad det vil sige at leve med et handicap og alligevel være glad og i godt humør.
Maj 1999 er der besøg af Dronning Margrethe og Prins Henrik på Feriecenteret, en spændende dag som afslutter med stående taffel på Dannebrog.
I alt blev det til næsten 5 år på Musholm Bugt Feriecenter.
Henrik Jensen VVS.
Efter spændende femten år i hotelbranchen kommer Henrik Jensen en dag og spørger, om Henrik Bach kan tænke sig at komme tilbage til VVS-faget som overmontør på kontor. Det siger han ja til i 2002 og får et job, hvor man møder mange mennesker. Han er også lige en tur rundt om Sørby VVS og Uhrhøj i Gørlev, før han tager retur til Henrik Jensen VVS som overmontør/energivejleder.
Her er Henrik Bach i dag ansvarlig for beregning af tilbud på såvel store som små bygge- og energisager. En branche hvor der er sket rigtig meget siden 1981, hvor Henrik Bach kom i lære.
Fritidsliv.
Gennem årene har Henrik Bach været aktiv på mange fronter i Korsør.
Han er således med til at stifte Korsør Modelbaneklub i 1977 på den gamle realskole i Slottensgade. Klubben hører nu hjemme på Broskolen.
I 1980 er der en gruppe borgere, som får den udmærkede ide, at Korsør skal have et medborgerhus. Blandt initiativtagerne er den senere leder i huset, Gorm Egeberg, som Henrik Bach i forvejen kender.
– Jeg kommer med ind i gruppen og er med en del år, hvor huset bliver bygget op. I den gamle “Den Gyldne Fisk” og “Kahytten” ligger der flere lag gulvtæpper, og alle lag sejler i spildt øl og andet snavs, erindrer han.
Henrik Bach og andre tager initiativ til et fotoatelier og mørkekammer på 2 sal, hvor folk fra gaden får undervisning. Han er desuden formand for husets styregruppe i et par år. Aktiv i husets teatergruppe er han også og spiller med i ”Svend, Knud og Valdemar”, Albert og den store Rapollo”, ”Gøngehøvdingen” og andre stykker.
Palle Andreasen og han optræder tillige som to drikfældige tjenere – det er før ”Tjener Frandsen” dukker op i fjernsynet.
Nærradio Korsør
I 1987 går Henrik Bach med i gruppen, som vil etablere en lokalradio i Korsør. Det ender med Nærradio Korsør, og den første udsendelse er den 4. september 1987. Herefter laver Søren Tullesen, Palle Andreasen, Lars Stuhr Pedersen og jeg lørdag aftens underholdning og søndag morgens radio.
Søndag den 1. april 1990 bliver der i nærradioen berettet om en russisk u-båd, der er stødt på grund ude ved revet. Radioens udsendte medarbejder kan lige akkurat få øje den røde stjerne på tårnet. – Der bliver totalt kaos på revet den søndag, fastlår Henrik Bach.
En dejlig tid med masser af god musik.
Råd, skole og Bank.
I 1998-2006 er Henrik Bach som næstformand med til at sammenlægge turistforeningerne i Slagelse-Hashøj, Skælskør og Korsør til et enkelt turistråd.
På Helms Skole er han som næstformand i 11 år med til at opkøbe Dalhsvej 6 og 10 og stå for ombygningen.
I 2006-2010 er han ligeledes medlem af Skælskør Banks repræsentantskab, indtil banken går konkurs.
100 Mandsforeningen af 1897.
I 1984 lokker Gorm Egeberg med et medlemskab i 100 Mandsforeningen, hvor Henrik Bach kommer i bestyrelsen, da formanden gennem 49 år, boghandler Mogens Zachariassen, holder op i 1999. Han bliver formand efter Jørgen Nayberg i 2002.
Duknakkernes Forening.
Lars Moosdorf og Henrik Bach får i 1988 ideen om at lave en “drengeklub”. Det resulterer i Duknakkernes Forening. Foreningens fulde navn er “Duknakkerne Forening af 26. november 1988”.
Paragraf 2 i foreningens formål er at skabe større forståelse for duknakkerne her i samfundet, samt at udvælge “Årets Kvaj” blandt de indviede og fuldgyldige medlemmer af foreningen.
– Jeg har haft æren af at blive “Årets Kvaj” i 1988, 1993, 1996, 1998, 2002, 2005 og 2017, oplyser Henrik Bach.
Foreningen tæller nu 18 medlemmer.
Duknakkernes Forening genopliver sliskekonkurrencer ved de Maritime Kulturdage i 2019 og igen 2022
Korsør Bio.
Henrik Bach har altid holdt af at se gode film i biografen, så da en flok film-elskere får ideen i 1992 om at overtage biografen i Jens Baggesens Gade for at sikre, at Korsør ikke mister byens eneste og sidste biograf, er det helt naturligt for ham, og igen med Lars Moosdorf at være blandt skaren af frivillige i biografen. Der bliv gjort meget i de første år, nye film maskiner, fra gammel mono lyd til Dolby surround. Korsør Kommune og mange lokal håndværker, forretningsdriver hjælp til. Uden den stor støtte var der ikke en biograf i dag , en biograf, som drives ved hjælp af frivillig arbejdskraft, påpeger han.
Fugleskydning
Henrik Bach husker tydeligt fra drengetiden, når faderen kom glad hjem fra en fornøjelig dag i lystskoven, med gode venner.
– Derfor siger jeg også ja tak til at blive medlem af Korsør Fugleskydnings- & Forskønnelsesselskab, da Søren Bak spørger mig i 1989.
I 1995 bliver Henrik Bach af Holger Pedersen spurgt, om han vil være justitsminister med Arne Weldingh som statsminister.
Senere bliver han statsminister efter Arne Weldingh fra 2009 til 2013.
– Jeg har haft mange gode minister-kolleger, heriblandt Arne Weldingh, Søren Bak, Holger Pedersen, Ib Hansen, Sven Bagge, Jørgen Nayberg, Palle Hinrichsen, Steen Friis-Olsen, Allan Hessel, John Nielsen, Per Nayberg, Keld Jensen, Kurt Gjedsig Nielsen, Peer Bendt, Hans-Jørn Andersen, Flemming Hansen og Jørn-Ole Didriksen, som alle har gjort et stort arbejde i foreningen, siger Henrik Bach.
I de 18 år, han i alt har været med, er der lavet aftale med op mod 18 forpagtere i ”Sommerlyst”.
– Det har ofte været en hård tid, hvor vi hele tiden har skullet være sikre på, at der er penge på kistebunden.
Men det var også nogle år hvor der blev gjort meget i “Sommerlyst”. Køle fryse hus, ny bar i Krostuen og salen, nye træ gulve i hele huset og der blev sat pille fyr ind. I 2006 lykkedes det så at få opfyldt en gammel drøm, at få et nyt tag på “Sommerlyst”, til en pris på 1.400.000 kr. Det lykkes kun fordi der kom et tilskud på 800.000 fra Korsør kommune.
Noget af de værste, Henrik Bach husker, er en forpagter, som ringer ham op på jobbet, mens han er statsminister.
– Han fortæller mig, at han stopper her og nu, og at nøglen ligger i postkassen. Og så er der for øvrigt en 60 års fødselsdag med 60 gæster på lørdag…Farvel.
Samme dag får Henrik Bach fat i dem, der skal holde fest, og festen bliver flytte til Hotel Jens Baggesen.
Ugen efter modtager han en mail med en tak for, at festen alligevel blev til noget – og endda som en helt fantastisk oplevelse.
Den 14. juni 2022 blev han Æresmedlem i Korsør Fugleskydningsforenings- & Forskønnelsesselskab.
Motion og senest golf
Henrik Bach begyndte oprindelig som medlem af Korsør Atletik og Motion at løbe for at holde sig i form, og det er efterhånden blevet til mange løbeture.
Således har han gennemført flere halvmaraton samt en hel maraton i Athen.
– I de senere år har jeg haft en skade, så det er ikke blevet til så mange km. Derfor har jeg i stedet været med til at planlægge og holde de seneste broløb i 2011, 2014 og 2017. Det har været en spændende opgave, som jeg håber vil fortsætte, siger Henrik Bach.
Desuden har han kørt en del på mountainbike, gået til fitness og er senest i 2018 blevet medlem at Korsør Golf Klub.
Hovedmotivet er stranden ved Omøvej/Langelandsvej ved tre af årstiderne.
Det er min lille familie, min kone Jeanette, jeg selv og vores drenge Frederik og Phillip, som en forårsdag står og skuer ud over Storebælt på den nye bænkeplads for enden af Langelandsvej. Pladsen har vi naboer selv anlagt sammen med Slagelse Kommunes Entreprenørservice.
Storebæltsbroen ude i horisonten ses på en dejlig sommeraften med den altid flotte solnedgang. Med broen er der også tænkt på de seneste tre broløb i 2011, 2014 og 2017, som jeg har været med til at arrangere gennem Korsør Atletik og Motion og NGIF Gymnastik & Atletik i Nyborg.
I bunden i venstre side ligger der sne og is på stranden, og i vandet står jeg selv under vinterbadningen.
På plattens skive ser man mit livs film.
Film-strimlen symboliserer to ting:
Det er Korsør Bio, som jeg var med til at drive de første år, efter at biografen i 1992 var blevet overtaget af en forening af frivillige.
Og det er min store interesse for at fotografere og arbejde med billeder.
Øverst i begge sider ses logo-et for min nuværende arbejdsplads, Henrik Jensen VVS.
Til højre i midten desuden logo-et for Duknakkerne Forening af 26. november 1988.
Til venstre i midten logo-et for min tidligere arbejdsplads i flere år, Tårnborg Park Hotel .
Det tredje i bunden til højre er en plade, en mikrofon, en vinylplade samt noder.
De fire genstande symboliserer dels Nær Radio Korsør (NRK), hvor jeg var med fra begyndelsen af i 1987 – og dels Medborgerhuset, som jeg var aktiv i de første år fra 1981, blandt andet i husets teatergruppe.
Til venstre i bunden er så hatten fra fugleskydningsdagen. Den symboliserer min tid som minister i Korsør Fugleskydnings- & Forskønnelsesselskab fra 1995 til 2013, fra 2009 til 2013 som statsminister.
Henrik den IV.
Foto Bøge Andersen, Peer Bent og Søren Bak.
****************
Henrik Bach 2023
JSP