Læge Arnold Larsen
Fuglekongen 1918
Fuglekongen 1918
Fuglekonge 1918: Læge Aage Arnold- Larsen.
Født 28. jan. 1889 i Nykøbing Falster.
Søn af dr. Med. Ulysses Arnold Larsen og Alice Mabel født Bech.
Død i Taarbæk 5. marts 1965.
Gift 13. dec. 1914 i Hellerup med Thyra Frederikke Michaelsen,
datter af grosserer L.W.M. og hustru Nicoline født Thorsen.
Født 11. juni på Frederiksberg, død 20. marts 1952 på Gentofte Amtssygehus.
Gift 2. gang 12. nov. 1954 med Signe Marie (Dorthe) Larsen, født 27. maj 1912 i Grenaa,
datter af malermester O.E. Larsen og hustru Rasmine født Møller.
Student 1906 fra Nykøbing F., cand. 1914.
Ansat ved diverse sygehuse og som reservelæge i hæren.
Assistent ved Korsør Sygehus juli 1917 til juli 1919.
Embedslægeeks. Juni 1922.
Praksis i Korsør juli 1917.
Kredslæge i Korsør fra sept. 1922 til april 1930.
Flyttede 1931 til Taarbæk, hvor han praktiserede i mange år.
Skyttekonge 1918: Købmand Krumhardt.
Gave: Skydeskive forestillende Korsør Sygehus, samt et sølvskjold, som sidder på det grønne kongebandoler.
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Poul Berthelsen og Kirsten Borg.
Renskrevet Lisbeth Enøe Moosdorf.
Oplagt af Henrik Bach 2018
Korsør den 11 juli 1918.
Fugleskydningen.
I dag har været begunstiget af vejret. Det var ellers alt andet end lovende i morges; tunge grå skyer trak over himlen og truede med regn, men i løbet af formiddagen skiltes skydækket, og vejret blev strålende.
Som traditionen byder indledes dagen med hornmusik i gaderne.
Ved 8 tiden blev Fuglekongen, Konsul Valdemar Hansen afhentet af skytterne, og processionen – med musikkorps og selskabets fane i spidsen – drog til Bomhuset, hvor vognene, som skulle bringe selskabet til Sommerlyst ventede.
Kort efter skytternes ankomst til pavillonen begyndte skydningen mod en guldkronede, grønne fugl.
Ved 12 tiden blev skydningen afbrudt, og skytterne samledes med de mange ikke-skydende deltagere, som imidlertid var ankommet til pavillonen, om Fru Jørgensens veldækkede bord. Ved frokosten blev en sang af – d afsunget
Kl ca 2 1/2 blev der atter kaldt “til gevær”, og kort efter knaldede skudene lystigt mod resterne af den grønne fugl. Kl. 4 blev Brystpladen – Kongegevinsten – nedskudt af Købmand Krumhardt til Læge Arnold-Larsen.
Gevinstlisten ser således ud:
Venstre Kloæble: Litserformand H. Ørbech (Grønthandler Henriksen).
Højre Kloæble: Læge Arnold-Larsen (Købmand Krumhardt).
Halsæblet: Byfoged Hattesen (Sadelmager Krogh).
Venstre Vingeæble: Manufakturhandler Gregersen (Murermester Svare).
Højre Vingeæble: Driftsbestyrer Krause-Thomsen (Installatør Viggo Jensen).
Haleæblet: Bankdirektør Johansen(Guldsmed B. Larsen).
Ringen: Købmand B. Bennetzen (Murermester G. Rasmussen).
Kronen: Hotelejer Hasle (Guldsmed B. Larsen).
Halspladen: Købmand Aaby (Murermester Svare).
Venstre Vinge: Konsul Vald. Hansen (Bagermester P. Thers).
Højre Vinge: Konsul Harald Fischer (Malermester R. Petersen).
Halen: Vognmand R. Hansen (Grønthandler Henriksen).
Brystpladen: Læge Arnold-Larsen (Købmand Krumhardt).
Kilde: Korsør Avis den 11 juli 1918.
Mediestream.
Jimmy Pedersen.
Lidt om Korsør Sygehus.
Korsørs nye “Supersygehus” og “alderdomshjem”skulle indvies få dage efter, og der var nymodens sanitært udstyr og fine faciliteter, med mange gode detaljer, hvor alle håndværksmestrene nævnes osv.
Korsør den 18 oktober 1909.
Det ny Sygehus og Alderdomshjem.
Ved Møllebjergvej er i løbet af det sidste års tid bleven rejst de bygninger, der fremtidig skal være sygehus og alderdomshjem.
I går var der adgang for publikum til at bese dem. Og det skal siges, at korsoranerne i rigt mål benyttede sig af den givne lejlighed til at blive kendt med, hvorledes bygningerne så ud både indvendig og udvendig.
Det hele bygningskompleks pynter på Møllebjergvej. De smukke bygninger tjener byrådet til ære, men deres byggesum tynger Hårdt på byens budget. Pladsen må siges at være velvalgt, når byen ikke selv ville afgive byggegrund. Der er en herlig udsigt over Storebælt, såvel fra sygehuset som alderdomshjemmet.
Under Arkitekt Elvings kyndige vejledning bestå vi i går hele bygningskomplekset fra øverst til nederst.
Vi begyndte med sygehuset, indvies kælder findes dampkedel og to varmtvandskedler, der leverer varmtvandsforsyningen overalt i sygehus og alderdomshjem. I kælderetagen findes endvidere køkkenet, hvor alt er så moderne indrettet som muligt. Maden skal koges ved damp. Der er tre gryder, en stor og to mindre. De er meget praktiske og snildt indrettet. Endvidere findes en dampkedel, hvorfra kaffen kan tappes som fra et anker.
Fra vandhanerne, der er anbragt forskellige steder, kan fås både koldt og varmt vand, som man ønsker, blot ved at dreje på det dertil bestemte håndtag. I køkkenet er der også et dobbelt gaskomfur til brug for stegning. Køkkenet blev beset med megen stor interesse af de besøgende; der var til tider ligefrem trængsel.
Ved siden af køkkenet er et mindre spisekammer. Kælderen rummer tillige fadebur og opvaskerum, hvortil fører en elevator, som ene og alene er beregnet til transport af maden. At der fra hanen over vasken kan fås både koldt og varmt vand efter behag er selvfølgelig en stor behagelighed og letter arbejdet i en betydelig grad.
Iskælderen lige under operationsstuen i stueetagen er indrettet et såkaldet “Støvkammer”, hvor rensning sker af den luft, der tilgår operationsstuen. En elektrisk ventilator suger luften ind og driver den op gennem et luftfilter.
Økonomaen får sin lejlighed i kælderen; den er på 3 værelser. Der er også kontor, hvor sygehusudvalget må holde til, når dets nærværelse derude er ønskelig. Endelig får portneren et værelse, og der er indrettet wc for personalet.
I stueetagen findes 6 sygestuer, 3 to sengs og 3 med 3 og 4 senge. I de sidste er foreløbig kun installeret 3 senge, men der er rigelig plads til 4, hvis det viser sig nødvendigt at anbringe så mange. Mod syd er bygget en veranda, der er indrettet til liggehalle; Sengene er indrettet således, at de på vogne kan køres ud på verandaen, hvor patienterne da, når vejret er dertil, kan “slikke solskin” og nyde udsigten over Bæltet; der er glas på alle sider af verandaen.
Operationsstuen findes også i stueetagen. Dens vægge er glittede med Robinson-cement og hvidlakerede. Som nævnt, bliver luften hertil presset op fra støvkammeret i kælderen. Forinden patienterne kommer ind på operationsstuen, bliver de ført ind i et steriliseringsrum, hvor de såvel som instrumenterne bliver steriliseret før operationen; de bliver med andre ord gjort “rene”. Patienten kommer ikke den samme vej ud som ind. En dør fører fra operationsstuen ud til gangen, ved hvilken sygeværelserne ligger. Ved siden af operationsstuen er et mindre rum, hvor instrumenterne, forbindingssager m.m. opbevares.
Lægen har også sit værelse i stueetagen, sygeplejersken ligeledes. Der er thekøkken for patienterne, skyllerum og baderum. Over badekarret er anbragt en blandingshane med både varmt og koldt vand. Man behøver ikke at stikke et termometer i vandet for at tage varmegraden; på hanen findes termometer, der viser, hvor mange grader vandet i karret holder. Ved at dreje på samme hane kan man også få et styrtebad, koldere eller varmere som man ønsker. Naturligvis er der også i denne etage indrettet wc for patienterne.
På 1 sal er 2, 3 a 4 sengs sygestuer. Der findes et loftsrum, som kan indrettes til,sygestue, hvis der skulle blive brug derfor. Også her er der altan, men den er åben. Heroppe er endvidere elevværelse og et værelse til to gangpiger, garderobe, skyllerum, badeværelse for patienterne og wc for disse.
Dermed havde vi beset sygehuset, og vi begav og over i alderdomshjemmet.
Også her var vi først nede i kælderen. Det er imidlertid kun en fjerdel af den, der er taget i brug. Man har været forudseende. De tre fjerdedele er nemlig ikke indrettet til noget endnu, for at man kan have plads, hvis kommunen skulle gå til at udskille alderdomshjemmets økonomi fra sygehusets. I kælderen er ellers forskellige rum, badeværelse, opvaskerum m.m.
I stueetagen er 3 dobbeltværelser, samlingssal, endvidere thekøkken, hvor beboerne selv kan kokkerere, som de har lyst. I køkkenet findes skabe, hvori er indrettet små rum, der er nummereret; hvert værelse har sit nummer.
På 1 sal forefindes 3 dobbeltværelser og 2 enkeltværelser er ikke færdige endnu, men kan hurtigt blive det, når man får brug for dem, hvilket endnu ikke er tilfældet. Pigekammer, garderobe kloset, skyllerum er indrettet på 1 sal.
Såvel alderdomshjemmet som sygehuset bliver forsynet med elektriske ringeapparater. Der bliver et apparat ved hver seng begge steder. På sengene anbringes nummertavler.
Hovedtrapperne og badeværelserne i begge bygninger er forsynet med mosaikbelægning, for sygehusets vedkommende tillige i køkkenet, spisekammeret, skyllerummene og wc.
I begge bygninger er to opgange, hovedtrappen i midten af bygningerne er brandfri.
Hver stue i såvel alderdomshjemmet som på sygehuset har sin egen ventilation.
Et stykke fra de her nævnte bygninger er lighuset opført.
Her er to indgange og tre rum. Det ene rum er alene beregnet for lig fra sygehuset og alderdomshjemmet, det andet for lig fra epidemihuset, hvis byrådet vedtager at opføre et sådant. Til hvert af disse to rum er der særlig indgang for at isolere så meget som muligt.
Det midterste rum er obduktionsstue.
Mange hænder har været i virksomhed ved kompleksets opførelse. Arkitekt Elving har forestået bygningsarbejderne, Stadsingeniør Lundbye varmeapparaternes og kloakernes indstallering.
Entreprenører har Murermestrene N. Petersen, jun. Bergmann, Jens Hansen og P. Jensen været; sidstnævnte afgik ved døden, inden arbejdet var fuldført. Tømrerarbejdet er udført af d.hrr. Knudsen og Christensen, malerarbejdet af d.hrr. Brøndum Møller og Weidemann, blikkenslagerarbejdet af Hr. Gebert, vand og gasindlæg samt sanitære installationer af Maskinfabrikant Henrik Hansen. Den nydelige mosaikbelægning er besørget gennem Th. Rasmussens trælastafdeling; bl.a har to italienere været beskæftiget dermed.
Det vil ikke vare mange dage, før det hele skal tages i brug. Vi håber, det må komme til at virke fuldt tilfredsstillende. Flot er det indrettet derude, moderne i enhver retning. Den årlige drift vil også kræve en del penge. Så skatterne vil ikke blive upåvirket af det, der her er bragt til udførelse.
Hører vi end til dem, der mener, at noget af alt det ny kunne have været sparet, så vil vi på den anden side nu, såvel det ny sygehus som alderdomshjem er virkelighed, udtale ønsket om, at det må blive til gavn for kommunen, hvad der her er opført, og at alle, der knyttes til disse institutioner, må blive tilfredse med og glade over de ny forhold.
Kilde: Korsør Avis den 18 oktober 1909.
Mediestream
Fotos Robert W Olsen
Jimmy Pedersen
Henrik Bach 2023