Oldermand Buch Sprogø
Fuglekongen 1906
Fuglekongen 1906
Fuglekonge 5. juli 1906:
Oldermand Carl Lauritz Buch.
Født i Korsør 24. juni 1852. Død samme sted 7. aug. 1933.
Forældre: bådfører Jens Buch og hustru Johanne født Pedersen.
Gift med Marie født Grubbe. Død 18. feb. 1942.
Til søs 1872-79.
Derefter styrmandseksamen.
1880-83 styrmand i handelsflåden.
1883-87 styrmand ved Storebæltsoverfarten.
1. aug. 1887–1905 statsbanernes opsynsmand på Sprogø.
1906-1928 oldermand for sølauget.
I bestyrelsen for Forskønnelsesselskabet og Sangforeningen.
Revisor for den konservative vælgerforening.
Kilder: La Cour:
Korsør Sølaug 1784-1934, side 87 (med billede) og Korsør Avis 21. juni 1933. DBM.
Skyttekonge 1906: Malermester Jens Brøndum Møller.
Gave: Skydeskive forestillende Sprogø,
maler af skyttekongen.Malermester Jens Brøndum Møller.
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Poul Berthelsen og Kirsten Borg.
Renskrevet Lisbeth Enøe Moosdorf.
Oplagt af Henrik Bach 2018
Korsør den 6 juli 1906.
Forskønnelsesselskabets fugleskydning.
Dagen oprandt med det bedste skydevejr, man kunne ønske sig: Høj sollys himmel og svag sommerbrise, som akkurat kunne sætte de løse genstande på fuglen, æblerne i den lette svingning, som skal til for at skabe stemning over det hele.
Kl. 6 intonerede Musikdirektør Jensens orkester Sorellas spanske march i Algade yderste ende. Det er traditionelt, at musikken tager fat der, og er der noget selskab, som ikke svigter traditionerne, er det Forskønnelsesselskabet. Midtbanen tid, hvor så meget vakler og ramler sammen, skaber det dog en vis tryghed at vide, at der er noget her, som tiden ikke kan få bugt med.
Henad kl. 8 mødte selskabets bestyrelse i Nygade for at afhente Fuglekongen fra forrige år, Glarmester Jensen. Med musik inspidsen gik toget derefter til Lovsøerne, hvor de ventende vogne snart befordrede skytterne og andre morgenmænd blandt medlemmerne til Sommerlyst.
Det er vist ingen overdrivelse at sige, at få fugleskydeselskaber – Det Kongelige iberegnet, har så smuk en skydepladsen som ved Sommerlyst. Det må være en ren fornøjelse for en skytte, at være med at ødelægge et livløst dyr på et sådant sted.
Og efter den “lille frokost” tog skytterne da også fat i en god mening. Der var når så mange skytter – 28 – , at der kun blev 3 numre til hver. På pladsen fungerede D.hrr. Handelsgartner J. Mathiesen og Bagermester Thers som skydeinspektører, og kl. 10 1/2 gav et kanonskud signalet til det første skud, som affyredes af Fuglekongen, der straks nedskød Venstre Kloæble til sig selv. Allerede ved 6 skud fældede Malermester Brøndum-Møller Højre Kloæble, og da der var afgivet 16 skud, var alle 6 æbler nedskudte. De samme æbler plejer ellers at koste nogle og tredive skud, så det vil ses, at der i går var ualmindelig fart i tingene. Da der kl. 12 1/4 blæstes til frokost, havde det lemlæstede dyr kun Halen, Højre Vinge og Brystpladen tilbage af fordums herlighed.
Ved frokosten der havde fundet ualmindelig god tilslutning, bød selskabets formand, Redaktør Adam Jensen, velkommen og talte umiddelbart efter for landets konge, Frederik den 8.
Det er første gang, at vi i vort selskab har lejlighed til at udbringe et leve for Hs. Majestæt. Lad os gøre det i den forvisning, at han vil blive landet en god konge og i det håb, at hans regering må blive lys og lykkelig og ikke præges af de store sorger. Kongen leve! (9 hurraer og “Kong Christian !”).
Postekspedient, Løjtnant H. Jensen talte for Danmark: Hvor vi færdes i vort fædreland, ser vi ting, som får os til at udbryde; Her er godt at være i Danmark. Vi lever under gode kår her, og lad os med ønsket om, at der altid må findes mænd, som vil gøre deres pligt mod fædrelandet til enhver tid, forene os i et leve for Danmark !
(Hurra ! “Der er et yndigt land”).
Nedenstående morsomme sang af – cl blev afsunget under stort bifald, hvorefter selskabets formand talte for Fuglekongen, Glarmester Jensen: Når der skydes, kan der skumles, og der er ofte sagt, at folk nødig skyder sig selv til Fuglekonge. Glarmester Jensen havde mod til at gøre det, og vi har alle grund til at være tilfredse dermed. Han er en mand, der har arbejdet sig frem, der har udmærkede ideer, som sikkert under større forhold ville have bragt ham frem til en større social stilling, end det kan ske her i Korsør. Hans ideer fryder og forbavser os. Selskabet og bestyrelsen takker Fuglekongen for den smukke gave: Et billede i ramme af vor nuværende konge. Lad os ønske ham gode og glade virkedage som borger i vor by. Fuglekongen leve ! (Hurra !).
Glarmester Jensen takkede for de gode ønsker, der var udtalt for ham og motiverede et leve for Forskønnelsesselskabet.
Redaktør Adam Jensen talte for Handelsgartner Karl Mathiesen, der som formand for byrådets Skovudvalg særlig stillede sig velvilligt og forstående over for Forskønnelsesselskabet.
Handelsgartner Karl Mathiesen takkede med ønsket om, at Forskønnelsesselskabets bestyrelse, altid ville have til opgave at skabe så smukke og gode forhold indkogen som muligt.
Guldsmed H. Larsen talte for ungdommen og Tømrermester R. Rasmussen henstillede til bestyrelsen, at man arbejdede for at få arrangeret en fugleskydning for børn.
Endnu talte Carl Sørensen for skytterne, Toldassistent, Løjtnant Bille vittigt for kvinden, Fuldmægtig Michaelsen for selskabets bestyrelse og senere for sangens forfatter, Lærer Kjærgaard og for et godt forhold mellem land og by, Redaktør Adam Jensen for Guldsmed Larsen som selskabets ældste tilstedeværende medlem, Lærer Kjærgaard for, at de gamle traditioner altid måtte have evne til at forny sig med det bedste i den ny tid, Styrmand, Løjtnant Schiellerup for de nuværende bestyrelsesmedlemmer, Smedemester Carl Sørensen for Korsør by, Forpagter Petersen, Hulby Mølle, for borgerne i Korsør og Bødkermester Groesmeyer for selskabets værtinde Fru Lund.
Så gik man fra bordet i den bedste stemning, og efter en lille svingom til afkøling, tog skytterne igen fat på deres dagværk, der fortsattes med det resultat, at Brystpladen faldt kl. 5. Det var Malermester Brøndum-Møllers skud, der gjorde Oldermand L. Buch til dette års Fuglekonge.
Iøvrigt faldt gevinsterne således:
Venstre Kloæble: (1 sukkerskål) Glarmester H. P. Jensen (eget skud).
Højre Kloæble: (1 theskekurv) Konsul S. Møller (Malermester Brøndum-Møller).
Halsæblet: (1 sardingaffel) Murermester Henriksen (Tømrermester R. Rasmussen).
Venstre Vingeæble: (2 kompotskeer) Murermester Jens Hansen (eget skud).
Højre Vingeæble: (2 kompotskeer) Købmand G. Strarup (Tømrermester R. Rasmussen).
Haleæblet: (1 flødeske) Fuldmægtig Michaelsen (eget skud).
Kronen: (1 barometer) Slagtermester R. Svare (Hotelforpagter Th. Olesen).
Ringen: (1 pokal) Kaptajn C. G. Rasmussen (eget skud).
Halsen: (1 ur) Guldsmed V. Larsen (eget skud).
Halen: (1 dobbeltkikkert) Sagfører Melson (Redaktør Adam Jensen).
Venstre Vinge: ( 1 sølv potageske) Kaptajn P. Skjødt (Kaptajn C. G. Rasmussen).
Højre Vinge: (1 sølv potageske) Formand G. Kruuse (Købmand M. Schou).
Brystpladen, Fuglekongegevinsten: Oldermand L. Buch (Malermester Brøndum-Møller). Skytten tildeltes skytternes udmærkelsestegn, en sølvfugl på en grøn roset.
I forbindelse med fugleskydningen var der som i tidligere år arrangeret en skiveskydning, der fandt livlig tilslutning.
Om eftermiddagen var der fra kl. 4 koncert ved Sommerlyst og senere dans for børnene og bal for de voksne. Det hele forløb så vellykket, som fugleskydningen med hvad dertil hører jo altid gør.
Ved halvelleve tiden beredte den afgående Fuglekonge Glarmester H. P. Jensen, selskabet en overraskelse med et smukt fyrværkeri, som han afbrændte på pladsen udenfor pavillonen. Når raketterne suste, solene spruttede, og bomberne sprang med en regn af kulørte stjerner, gav publikum ved håndklap og bravoråb sin tilslutning til den gode ide.
Efter fyrværkeriet samlede Fuglekongen, Oldermand L. Buch, selskabet om nogle jordbær-bowler i spisesalen, og her talte formanden for den ny Fuglekonge, som takkede med en skål for Forskønnelsesselskabet.
Der var indgår med ekstranumre 100 skydenumre; det er første gang, at tilslutningen har været så stor, men et enkelt medlem, Hotelforpagter Olesen – mødte også dagen før fugleskydningen med 11 deltagere, han alene samme dag havde “påvirket”.
Der blev Ialt afgivet 311 skud til fuglen, men det var jo ikke alle skud, der ramte.
Kilde: Korsør Avis den 6 juli 1906.
Mediestream.
Jimmy Pedersen.
Lidt fra 1906
Henrik Bach 2023