Teglmester Niels Hansen
Fuglekongen 1886
Fuglekongen 1886
Fuglekonge 1886
Teglmester Niels Hansen, Svenstrup Teglværk.
Fuglekonge 21. juli 1886:
Teglmester Niels Hansen, Svenstrup Teglværk.
Født ca. 1846 i Munke Bjergby. 1869 gift med Maren Kirstine Jensen,født i Bøstrup, Sorø amt.
Medlem af Forskønnelsesselskabet 1876. Boede til 1891 på Gneverskovgård, som han havde forpagtet.
Skyttekonge 1886: Fuldmægtig Harreschou.
Gave: 2 lygter, der blev ophængt ved indgangen til spisesalen.
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Poul Berthelsen og Kirsten Borg.
Renskrevet Lisbeth Enøe Moosdorf.
Oplagt Henrik Bach 2017
Korsør den 22 juli 1886.
Korsør Forskønnelsesselskabs årlige fugleskydning fandt sted indgår under stor tilslutning fra medlemmerne.
I går morges samledes deltagerne på Hotel Korsør, hvorfra de kl. 8 i procession med musik og fane marcherede gennem byen til Lovsøerne, hvorfra skytterne og flere deltagere på vogne, der af selskabets medlemmer velvilligt var stillede til disposition, befordredes til festpladsen i skoven. Straks efter ankomsten til Sommerlyst indtoges den “lille frokost”, hvorefter skydningen til fuglen begyndte, og hvormed man vedblev til kl. 12, da den “store frokost” fandt sted.
Ved bordet bød selskabets formand Købmand Joh. Stapel velkommen. Borgmester Rump udbragte et leve for kongen, hvorefter musikken intonerede “Kong Christian stod ved højen mast”, som selskabet derpå afsang. Købmand Stapel talte for Fuglekongen og bragte ham en tak for den gave (2 smukke bænke), han havde skænket selskabet. Fuglekongen, Skomagermester Bergmann takkede med en skål for Korsør Forskønnelsesselskab. Prokurator Strøbech talte i et smukt og stemningsrigt foredrag for Danmark, hvorefter Købmand Stapel efter en særdeles smuk motivering udbragte et leve for Dannebrog.
Købmand Smith talte for selskabets æresmedlem Kammerherre Lützau, der bragte en tak til Forskønnelsesselskabet. Postmester Lange talte for de gamle minder, særlig minderne fra 1848-50.
Borgmester Rump bad selskabet tømme et glas for Købmand Stapel for hans virksomhed i Forskønnelsesselskabets tjeneste. Postekspedient Mathiesson udbragte et leve for de yngre skytter, for hvilket Redaktør Jensen takkede med en skål for selskabets bestyrelse. Købmand Smith talte for de fremmede, på hvis vegne Assessor Wencke, Sprogø, bragte en tak for venlig modtagelse i selskabet og sluttede med et leve for korsørianerne. Inspektør Schmidt ville som “yngre skytte” udbringe et leve for de ældre skytter og især for skytternes tilstedeværende senior Købmand Smith. Flere taler blev endnu holdte forinden man efter henved 2 timers forløb rejste sig fra bordet, hvor den sædvanlige muntre stemning hele tiden havde hersket. Straks efter frokosten tog skytterne atter fat på deres gerning; det så en tid ud som om skytterne ville have vanskelighed ved at få fuglen ned samme dag, men de mange velrettede skud overvandt fuglens modstandskraft og ca kl. 7 var skydningen tilendebragt med følgende resultat:
Kongegevinsten (6 sølvspiseskeer) tilfaldt Teglmester R. Hansen, Svenstrup, ved Fuldmægtig Harreschou skud; Teglmester R. Hansen blev således selskabets Fuglekonge for det kommende år; skytten modtog skytternes udmærkelsestegn, en sølvfugl.
Højre Vinge: (1 sølv potageske) Købmand J. Pedersen (Brygger Th. Pedersen).
Venstre Vinge: (1 sølv kageske) Kaptajn L. Poulsen (eget skud).
Halen: (1 sølv jordbærske) Havnemester Petersen (Brygger Th. Pedersen).
Halspladen: (2 pletterede lysestager) Forpagter Bentzen, Tårnholm (Købmand H. Rasmusen).
Ringen: (1 pl. Visitkortskål) Inspektør Schmidt (eget skud).
Kronen: (6 frugtknive i stativ) Postmester Thorsen (Skibsbygger Ludv. Tuxen Petersen).
De 4 guldæbler, hvortil hørte smågevinster, nedskødes 1 af købmand Smith og 3 af Skorstensfejer Wichmann – Under hele festen, der begunstiges af det skønneste sommervejr, herskede en munter stemning; Dagen sluttede med et livligt bal i pavillonen Sommerlyst.
Kilde: Korsør Avis den 22 juli 1886.
Mediestream.
Jimmy Pedersen
Henrik Bach 2023