Købmand Andreas Kok-Jensen
Fuglekongen 1870
Fuglekongen 1870
Korsør den 27 juli 1870.
Korsør Fugleskydningsselskab. Ved fugleskydningen, der afholdtes i går, blev Hr. Restauratør K. Jensen selskabets Fuglekonge for indeværende år.
Kilde: Korsør Avis den 27 juli 1870.
Mediestream
Jimmy Pedersen
—————————-
Korsør den 20 juli 1870.
Korsør Fugleskydnings-selskab.
Søndagen den 24 juli, aften kl 7 1/2, afholdes generalforsamling på Postgården,
Nummertrækning foretages.
Nye medlemmer optages.
Tirsdagen den 26 juli, morgen kl 7 1/2, samles deltagerne i fugleskydningen på Postgården, for derfra at udmarchere til skydepladsen.
De medlemmer, der endnu ikke har tegnet sig, underrettes om, at listen henligger til påtegning hos Købmand Stapel til løverdag aften.
Korsør, den 20 juli, 1870.
Bestyrelsen.
Kilde: Korsør Avis den 20 juli 1870.
Mediestream
Jimmy Pedersen
Korsør den 16 april 1912.
Dødsfald.
I aftes er Købmand Andreas Kok-Jensen afgået ved døden, efter nogle få dages sygeleje.
Han var født i Nyboder den 15 juni 1833 og opnåede således en alder af omtrent 79 år. Han hørte til de gamle veteraner fra vor første slesvigske krig og var en af de få, der også kom til at deltage i krigen 1864.
I marts 1849 kom han som matros ombord i briggen “St. Croix”, der var med at blokere Østersøkysten fra Danzig til Villau. I 1850 var han som kok ombord i avisodamperen “Skirner” som blokerede ved Kiel.
Efter krigen sejlede Kok-Jensen med forskellige skibe, deriblandt et russisk. I 1853 kom han til Korsør og fik ansættelse i Postdampskibene, der sejlede på Korsør-Kiel og Korsør-Aarhus.
I krigen 1864 blev postdampskibet “Freja” underlagt marinen og blev anvendt som avisodamper i Østersøen, og som sådan stillet til disposition for Kong Christian 9. Kongen udtalte ønsket om at få Jensen ombord som kok, og derved kom han til også at deltage i denne krig; “Freja” var armeret og deltog i blokaden af Østersøkysterne. Postdampskibet var på grund af sin hurtighed frygtet af de tyske kanonbåde og mindre dampskibe, når de tog sig en lille afstikker udenfor de tyske havne; de var bange for at blive afskårne af “Freja”.
Efter krige sejlede Kok-Jensen med postdampskibene “Freja” og “Danneskjold-Samsøe” indtil 1891, da han tog sin afsked som kok.
Hans store virksomhedstrang gav sig da udslag i, at han oprettede en fiskehandel engros, der senere blev forbundet med en vildthandel, og begge var ret betydelige. Desuden drev han et stort åle og bundgarnsfiskeri ved Korsør.
Købmand Kok-Jensen var en meget driftig mand, der lige til det sidste ledede sin omfattende forretning. Han var en elskværdig mand, der særlig blandt Våbenbrødrene havde mange venner. Siden 1895 har han siddet i Våbenbrødrenes bestyrelse, og han havde krigsmedaljerne fra 1848-50 og fra 1864.
Kilde: Korsør Avis den 16 april 1912
Mediestream
Jimmy Pedersen
Kirkebogen: Andreas Emilius Kok-Jensen blev født Kattegade 23 i Holmens Sogn den 15 juni 1833 og død den 15 april 1912. Søn af Købmand i Nyboder Andreas Jensen og hustru Wilhelmine Melbye. Gift den 9 november 1861 i Korsør og enkemand efter Eline Christiane Marie Hansen, død den 8 september 1906.
Hans sidste adresse var Blindeport 2, Korsør.
Korsør den 13 august 1901.
Overretsdom.
Overretten i København har under 12te d.s pådømt en fra Korsør Købstads politiret indanket sag, under hvilken Fisker Henrik Rasmussen af Eskilstrup ved Politirettens dom var anset med en bøde af 20 kr til statskassen, samt dømt til at betale sagsøgeren, Købmand Kok-Jensen af Korsør, en erstatning af 9000 kr.
Sagen drejede sig om et af de 4 hovedålestader, i hvilke ålestaderetten ud for Korsør er delt, og over hvilke 4 ålestader Kok-Jensen ved tinglæst skøde af 1882 var blevet ejer, idet Kok-Jensen påstod, at Rasmussen i september, oktober og november 1893 i mere end 60 etmål havde anbragt flere ålerusestader på et af de nævnte 4 hovedålestader, nemlig det ved “Fandens Hus” eller “Fanehuset”, hvilket ålestade – fiskevand langs kysten, hvor Kok-Jensen har eneret til fiskeri med ålestader – efter hans anbringende strakte sig i stranden fra Alhøj på Korsør Mark sydøst fyr langs Bonderup Overdrev og Skoven Klarskov.
Det var in confesko , at Fisker Rasmussen på det angivne tidspunkt havde haft ålestader med ruser anbragt på en del af den ovennævnte strækning, men han formente sig berettiget hertil i henhold til en mellem ham og ejerinden af Bonderup og Espe herom i 1892 oprettet lejekontrakt, og det striden mellem parterne drejede sig om, var da kun, hvor langt det ovennævnte ålestade ved “Fandens hus” strakte sig ud over Korsørs grund eller ej.
I Overretsdommens præmisser udtales det nu, at da Appelindstævnte ( Kok-Jensen) efter det under sagen foreliggende ikke kunne anses tilstrækkelig at have godtgjort, at hans her ommeldte ret til fiskeri med ålestader strækker sig ud over den nuværende grænse for Korsør Købstads jorder, vil Appelindstævntes tiltale.
Sagens omkostninger i begge instantser ophævedes.
Kilde: Slagelse Posten den 13 august 1901.
Mediestream
Jimmy Pedersen
——————
Henrik Bach
2023