“Du er sat for at mindes vor Kongevagt”
Konge-egen i Lovsøanlægget.
I anledning af kong Christian den X.’s 70 års fødselsdag den 26. september blev der på dagen plantet et smukt egetræ midt på plænen i Lovsøanlægget.
Det var Korsør Fugleskydnings- og Forskønnelsesselskab der stod for arrangementet, ca. 80 mennesker var mødt frem til denne manifestation ca. et halvt år efter at tyskerne havde besat Danmark.
Formanden Bankdirektør Gustav Johansen tog ordet og udtalte: “Det er en naturlig ting, at en forening med så nationale traditioner som Korsør Forskønnelsesselskab, har ønsket at mindes Kongens 70 årige fødselsdag. Vi gør det nu ved at plante en eg, som for kommende slægter skal vidne om, at vi i en tung tid havde en Konge, som havde hele folkets kærlighed og tillid. Jeg byder Dem hermed velkommen!”
Derefter blev træet plantet, der blev råbt hurra og nationalsangen blev sunget.
Anlægget var anlagt i 1839 af Forskønnelsesselskabet som en gave til byens borgere, og blev senere overdraget til Korsør Kommune.
Repotage fra Korsør Avis:
Korsør den 27 september 1940.
“Du er sat for at mindes vor Kongevagt”
Konge-egen plantet i Lovsøanlægget ved en smuk og værdig højtidelighed.
En Prolog…. Dagens festligheder fik en smuk og værdig optakt, da Konge-egen i går middags blev plantet i Lovsøanlægget….Korsør Forskønnelsesselskab viste sig sin historie værdig med den smukke tankes gennemførelse. Skønt tidspunktet for den lille højtidelighed først var blevet offentligheden bekendt i 11 time, var der dog samlet en langt større skare, end selskabets bestyrelse havde ventet. Man samledes i strålende septembersolskin på den store plæne, hvor egen skulle plantes som et naturligt midtpunkt i det kønne anlæg.
Medens Forskønnelsesselskabets fane blafrede i vinden som fanevagt ved den vordende kæmpe-eg, tog formanden Bankdirektør Gustav Johansen ordet og udtalte: “Det er en naturlig ting, at en forening med så nationale traditioner som Korsør Forskønnelsesselskab, har ønsket at mindes Kongens 70 årige fødselsdag. Vi gør det nu ved at plante en eg, som for kommende slægter skal vidne om, at vi i en tung tid havde en Konge, som havde hele folkets kærlighed og tillid. Jeg byder Dem hermed velkommen!”
Og så blev egen plantet. Hullet var gravet i forvejen, og det varede kun i et par minutter for Landpolitibetjent Aage Andersen, Bankkasserer Christensen og Forpagter Clausen af foretage plantningen.
Landpolitibetjent Aage Andersen trådte derpå frem og bød et velkommen til hædersgæsten; Konge-egen, som han hilste med disse smukke og værdige strofer:
De danske eg i Danmark jord,
Fra Arild tid gav stavn og ror.
Du voksed dig langsomt sejg og stærkt,
Symbolet du er på manddomsværk.
Du er født i en tid med savn og smerte,
Plantet du bli’r som en lysende kerte,
Slægter at minde om troskab og agt,
Sat for at mindes vor kongevagt.
Et minde om dagen, vor drot til ære,
Konge-egen dit navn skal være.
Vi be’r da ham, der styrer alt;
Giv dig og os det livsens-salt.
At altid du næres i Danmarks jord,
Og sproget tales med danske ord.”
Med bifald hilstes de kønne og smukt fremsagte linjer, og formanden tog derpå atter ordet: “Idet jeg ønsker lykke og velsignelse for kongen, Beder jeg Dem råbe et leve for Kong Christian X”. De 9-foldige leveråb lød…. Selskabet inviterede de tilstedeværende på en lille forfriskning, og glassene tømtes for kongen. Også børnene fok at mærke, at det var fødselsdag. Der var sørget for chokolade, flag m.v. til de små gæster.
Højtideligheden, hvis enkle og ægte danske forløb var selskabet værdigt, afsluttedes med…”Der er et yndigt land”.
Kilde: Korsør Avis den 27 september 1940.
Lars P. Moosdorf og Jimmy Pedersen.
Billeder fra den 26 september 1940.
Fotograf Helge Langkow udlånt af Lokalhistorisk Arkiv for Korsør og Omegn.
Henrik Bach 2023