Vognmand Martin Hansen
Fuglekongen 1908
Fuglekongen 1908
Fuglekonge 15. juli 1908:
Vognmand Peder Martin Hansen.
Vognmand fra 1877.
Vognmand Martin Peder Hansen var søn af småkører Knud Nielsen Hansen og Georgine Caroline født Erichsen.
Gift med Anna Kristine (20-5-1843-). Deres søn, Rasmus, overtog i 1916 Martins forretning under navnet Martin Hansens Søns Vognmandsforretning
Født 16. maj 1843 i Skælskør.
Død 15. feb. 1914 i Korsør.
Skyttekonge 1908: Lærer P. Aug. Poulsen.
Gave: Skydeskive.
Med Sommerlyst og Vognmand Martin Hansen ved den nye tilbygning.
Som nok er bliver færdig i 1908.
Kilde Lokalhistorisk Arkiv i Korsør
Poul Berthelsen og Kirsten Borg.
Renskrevet Lisbeth Enøe Moosdorf.
Oplagt af Henrik Bach 2018
Hr og Fru Vognmand Martin Hansen Fulglekonge 1908
Korsør den 16 juli 1908.
Fugleskydningen.
Blandt det som interesserer mest på en fugleskydningsdag er vejret; thi man ved, at højt vejr giver højt humør. Det tegnede godt fra morgenstunden, men under frokosten kom de først stænk, og det blev aften, inden vi igen havde tørt vejr. Bygerne havde torden i følge. – Humøret blev bedre, end man skulle vente.
Fra den tidlige morgenstund mindede Musikdirektør Jensens orkester byens borgere om, at der skulle være fest. Kl. 8 blev Fuglekongen, Brygger Th. Pedersen, afhentet af bestyrelsen og i procession – med fanen og gevinsterne i spidsen – marcheredes igennem byen til Lovsøen, hvor de holdende vogne optog skytterne og kørte dem til Sommerlyst.
Før man kunne begynde at skyde, måtte den traditionelle “lille frokost” indtages og skydelisterne fuldstændiggøres; det tog lang tid – kl. blev over 10 1/2 inden Lærer Poulsen for Fuglekongen sendte det første skud op mod den grønne fugl.
Man kan i grunden ikke sige, at skytterne kastede sig over fuglen som grådige ulve, thi der måtte ofres 71 skud, inden de 6 æbler var skudt ned, og man måtte vedblive dagen igennem at skyde til kl 8 1/2, først da faldt Brystpladen for Lærer Poulsens skud. Fuglekongen blev Vognmand Martin Hansen. Det var vist ukendt i Forskønnelsesselskabets annaler, at selve Brystpladen har været så drøj at få ned; henved 200 skud måtte der afgives, og alligevel hjalp det intet, før Per havde været oppe og fået pladen vendt.
Fuglens skrog – som var meget sejt – måtte sønderskydes ved salver; 4-5 blev afgivet, men man tog sig ikke i agt for det indhug, slig salveskydning kan gøre i en ammunitionsforsyning. Resultatet blev også, at der måtte sendes bud til byen efter kugler og krudt.
Kl. 12 1/2 blev der blæst til frokost. Menuen var den sædvanlige: Sprængt lam, laks og tunge med gemyse, kylling og jordbær.
Formanden, Redaktør Adam Jensen bød velkommen.
Et øjeblik efter rejste formanden sig og udtalte: Den første skål i dag gælder Kong Frederik. Alt godt for kongen og det kgl. hus.
Hs. Majestæt Kong Frederik længe leve ! (9 Hurra) “Kong Christian” blev afsunget stående.
Konsul S. Møller: Den næste skål vil vi udbringe for vort elskede fædreland. Et leve for vort tusindårige fædreland ! (Hurra). “Der er et yndigt land”.
En morsom sang af “Jeppe” blev afsunget.
Formanden: Da vi i fjor fik Brygger Th. Pedersen til vor Fuglekonge vidste vi, at vi havde fået en mand, som var i besiddelse af alle de egenskaber, der er nødvendige for at føre sceptret. Brygger Pedersen interesserer sig levende for sin bys vel. For nogle år siden restaurerede han den gamle Kongegaard, og den er bleven en af byens seværdigheder. Nu har han undfanget en anden, ligeså genial ide: at sætte et spir på vor kirke. Vi siger Brygger Pedersen en tak for den smukke medaljon, han til minde om sin Fuglekongevirksomhed har skænket selskabet, og vi ønsker ham alt muligt godt i fremtiden. Vor Fuglekonge leve ! (Hurra).
Brygger Th. Pedersen: Da jeg blev Fuglekonge, sagde jeg til mig selv: Hvordan skal det gå mig? Med de ængstelser, jeg havde forsvandt snart, og det var af to årsager: For det første den udmærkede bestyrelse, og for det andet den vel organiserede opposition indenfor selskabet. Der blev på generalforsamlingen opponeret mod alt, også mod det man engang havde vedtaget. Nogle ville danse, andre ikke, nogle ville cykle på stierne om morgenen, andre om aftenen osv. Men det er sundt, at der er opposition, og navnlig, hvis der altid i bestyrelsen sidder vågne mennesker som nu. Et leve for Forskønnelsesselskabet ! (Hurra).
Formanden takkede for de gode ønsker. For 69 år siden stiftedes selskabet med det formål at forskønne byen og omegnen. Men skønt midlerne er små, er der nået meget; vi har også søgt og fået støtte hos vore autoriteter, vi får jo hvert år et pekuniært bidrag af byrådet. Det samarbejde, der har været mellem autoriteterne og Forskønnelsesselskabet, har været godt. Og for at bevare det, har vi intet sagt til, at byrådet først tog Lilleskoven og dernæst den forreste del af “Rosenlund” fra os. Det er vort håb, at byrådet nu og i fremtiden vil se med samme øjne på forholdet som hidtil. Når vore opgaver bliver større, må vi også bede om større støtte. Jeg vil bede Borgmester Nanke modtage den skål, som jeg vil udbringe for byrådet. Leve Borgmester Nanke ! (Hurra).
Borgmester Nanke: Jeg vil takke formanden for skålen for byrådet, og samtidig vil jeg drikke et glas med byrådets tilsynsførende med skoven, Hr. K. Mathiesen. Lilleskoven blev taget før min tid. (Nej, de “nappede” den, Borgmester.). Vel, lad gå. Jeg har været med at nappe i den ene ende af “Rosenlund”, men det er gjort for ar hjælpe Forskønnelsesselskabet, thi det hus, som ligger der nu, er en pryd for “Rosenlund”. Formanden slog på en større støtte; ja, hvis vi havde 100.000 kr liggende banken i stedet for at skylde til alle sider. En skål for, at Korsør by må trives ! (Hurra).
Bødkermester Groesmeyer talte for veteranen i selskabet, Guldsmed H. Larsen, der havde været medlem i 46 år.
Formanden rettede en tak til de ved sidste generalforsamling afgående bestyrelsesmedlemmer, der har gjort et stort arbejde for selskabets områder. J. Mathiesen havde været en god støtte ved pasningen af skoven og anlæggene, Tuxen Petersen havde med omhu taget sig af pavillonen, og Vald. Hansen havde været en kasserer, som foruden at have det nydeligste regnskab, havde holdt spadserestierne i skoven i en fortrinlig orden. En skål for de tre herrer ! (Hurra).
Handelsgartner K. Mathiesen: Vor skov, som vi alle er stolte af, er ikke blot et godt aktiv for byen, men også et sted, som vi længes imod, når luften i byen bliver os for trykkende. Der bør tages med varsomhed på vor skov; den skal ikke blot være et aktiv, men den skal også passes og plejes på den måde, at korsoranerne har glæde af at færdes i den. En skål for vor smukke, grønne skov ! (Hurra).
Der blev endnu holdt forskellige taler af mere privat natur.
Kl. var over tre, da man igen begyndte at skyde.
Præmieuddelingen fandt sted ved 10 tiden. Formanden bragte atter en tak til den afgående Fuglekonge, og forsamlingen sluttede sig hertil ved et trefoldigt leve. Derefter proklameredes den nye konge, og igen rungede hurraråbene gennem salen.
Gevinsterne:
Venstre Kloæble: (1 sukkerskål) Købmand Bennetzen (Forpagter Petersen).
Højre Kloæble: (2 saltkar) Guldsmed Larsen (eget skud).
Halsæblet: (2 kompotskeer) Tandlæge Christensen (Sagfører Hauerslev).
Venstre Vingeæble: (1 sølv servietring) Forretningsbestyrer C. A. Michelsen (Fuldmægtig Michaelsen).
Højre Vingeæble: (1 sølv servietring) Sagfører Melson (Redaktør Adam Jensen).
Haleæblet: (1 sølv æggebæger) Stationsforstander Nielsen, Ryumgaard (Fuldmægtig Michaelsen).
Kronen: (1 barometer) Tømrermester H. Andersen (Bødkermester Groesmeyer).
Ringen: (1 kikkert) Godsekspeditør Peder Hansen, København (lodtrækning).
Halsen: (1 sølv sauceske) Fyrmester Henningsen (eget skud).
Halen: (1 sølv kartoffelske) Margarineforvalter H. C. Hansen (Fuldmægtig Michaelsen).
Venstre Vinge: (1 sølv ragoutske) Sagfører Hauerslev (eget skud).
Højre Vinge: ( 1 sølv potageske) Banegårdsrestauratør R. Hansen (Murermester Georg Rasmussen).
Brystpladen, fuglekongegevinsten: (6 sølv spiseskeer) Vognmand Martin Hansen (Lærer Poulsen). Skytten fik tildelt skytternes udmærkelsestegn, en sølvfugl på en grøn roset.
Udover var der også salonskydningen.
Kilde: Korsør Avis den 16 juli 1908.
Mediestream.
Jimmy Pedersen.
Henrik Bach 2023