Forvalter Rasmus Christian Mogensen
Fuglekongen 1826
Fuglekongen 1826
Fuglekonge 1826
Forpagter Rasmus Christian Mogensen, Født 1771 i Egebjerg på Fyn – Død den 16 august 1837 – Espe gård hvor han og familien boede på, nedbrændte med alt inventar og gård udstyr i november 1825.
Den 25 juli 1826. Forvalter Mogensen
Corsøer Fugleskydeselskab den 17de og 18de juli blev nedskudt: Første dag. Ringen, ved hr. Kammerjunker og Borgmester Castenschjold, sit eget skud: Gevinsten en indvendigt forgyldt sukkerske. Højre vinge, ved hr. Malermester Dahl til Forpagter Mogensen: Gevinsten 2 sølv saltkar med ske indvendigt forgyldte. Anden dag. Venstre vinge, ved hr. Opsynsmand Benchte til Kirkesanger Nissen, gevinsten en sølv kageske. Halspladen ved hr. Forstkandidat C. B. Møller til Købmand J. Kruuse: Gevinsten en indvendigt forgyldt punchske. Rumpen ved hr. Forvalter Mortensen, sit eget skud: Gevinsten et indvendigt forgyldt bæger.
Brystpladen, ved hr. Malermester H. J. Dahls skud, til hr. Forvalter Mogensen, som for dette år blev selskabets Fuglekonge, og erholdt gevinsten en sølv sukkerspand med glas. J. T. Smith, selskabets kasserer.
Kilde: Den Vestsjællandske Avis eller Slagelse Ugeblad for den uden og indenlandske Historie og for Dagens vigtigste Nyeheder( 1817-1834) den 25 juli 1826.
Mediestream
Jimmy Pedersen
Branden på Espe gård hos Forvalter Mogensen.
Korsør den 21 november 1825.
Fra Korsør meldes under 4 november: en milsvej herfra er i en tid af 8 dage indtruffen to betydelige brande; den ene om morgenen den 25 oktober i landsbyen Gryderup, hver en gård og 2 huse afbrændte, og hvor de uformuende indbyggere næsten ikke fik reddet det mindste; og den anden udbrød onsdagen den 2 november om aftenen kl 9 på gården Espe, der tilhører Hs. Excellence Hr. Statsminister Greve af Moltke, hvor ilden opkom i et tæt uden for gården stående hæs, og da det stormede stærkt samme aften, så var i et nu alle lader, stalde, forpagterens stuehus, mejeriet og gartnerens bolig bespændt med ild; så at redning blev yders vanskelig. Imidlertid blev hestene dog lykkeligvis sluppet løs i stalden og reddet, hvorimod nogle fede køer og kvier, tilligemed en del får og nogle og tredive fede svin blev indebrændte; og således så den almindeligt agtede, retskafne og stræbsomme Forpagter, Hr. Mogensen, i et par timer sin hele indavlede sæd og foring samt flere hundrede Tønder sæd tilligemed vogne, avlingsredskaber, indbo og mangfoldige flere ting lagt i aske.
Alle lader, stalde, mejeriet, forpagterboligen og gartnerens hus, afbrændte lige til grunden, blot hovedbygningen blev stående. Næsten må man formode, at ondskabsfulde mennesker har været årsag til denne skrækkelige ildebrand, eftersom ilden først udbrød i et af hæsene. Beklagelsesværdigt er det, at der iblandt menneskelige samfund findes så nedrige sjæle, der i stedet for at tage del i den jammer og ulykke som deres medmennesker så uforskyldt er stedet i, endnu kan forøge deres kummer og med fræk tyvehånd berøve dem det lidet, som ilden levnede, og som de med største livsfare har reddet af luerne. Således fandt den gamle gartner på Espe, der med stor besvær og fare havde reddet sit chatol ud af sin brændende bolig, det kort derefter opbrækket, og sine møjsommelige sammensparede penge bortstjålden.
Kilde: Aalborg Stifts Avis den 21 november 1825.
Mediestream.
Jimmy Pedersen.
Oplagt
Henrik Bach
2019
Henrik Bach 2023